Jamajský šprintér Usain Bolt vo štvrtok potvrdil svoj status bežeckej legendy. Ako prvý človek v histórii obhájil olympijské zlato v behu na 100 aj 200 metrov. Fenomenálny športovec a veľký šoumen svoju rýchlosť mimo trate kompenzuje počúvaním prevažne pomalej hudby. Tak ako väčšina Jamajčanov miluje najmä reggae, dancehall a hip-hop.

Vďaka svojej veselej povahe a uvoľnenosti pred novinármi a kamerami je Usain Bolt zaujímavý nielen pre športové ale aj pre šoubiznisové či hudobné médiá. Nie je preto ťažké zistiť o ňom aj veci, o ktorých väčšina športovcov nehovorí, pretože sa ich na to nikto nepýta. Napríklad to, akú hudbu počúvajú.

Bolta už po olympiáde v Pekingu (2008) vyspovedala MTV, pre ktorú uviedol svoje tipy na najlepších raperov všetkých čias - Lil Wayne a Jay-Z. V rozhovore pre MTV však Bolt nezabudol ani na svojich krajanov ako Beenie Man alebo Vybz Kartel, ktorého v dokumente s názvom Why Do Jamaicans Run So Fast (2009) označil za svojho najobľúbenejšieho interpreta.

Kontroverzný Vybz Kartel zase Bolta obdivuje ako športovca - napísal o ňom dokonca i skladbu s výstižným názvom Lightning Bolt. Meno slávneho Jamajčana sa objavuje aj v textoch známych interpretov ako Akon (I'm So Paid) alebo Drake (Juice).

Amatérsky DJing aj zhudobnený odkaz pre súperov

Samotný Bolt, ktorý 21. augusta oslávi svoje 26. narodeniny, zabáva svojich fanúšikov aj mimo atletických štadiónov. V júli 2010 prilákal v Paríži asi 2000 ľudí na dídžejské vystúpenie, v ktorom ponúkol výber svojich obľúbených reggae skladieb ako One Blood od Juniora Reida či Three Little Birds od Boba Marleyho. Zjavne mal pritom väčšiu trému ako na trati, no ľudia si jeho set užívali.

Jeho "hudobná kariéra" však zrejme neskončí len pri DJingu. V máji tohto roka dal svojím súperom jasný odkaz v skladbe Faster Than Lightning (v preklade "rýchlejší ako blesk"), ktorú preňho produkoval DJ Steve Porter. Hudobných kritikov tento počin zrejme nenadchne, no medzi jeho fanúšikmi si priaznivcov určite nájde.

Usain Bolt & DJ Steve Porter - Faster Than Lightning

Na rande by pozval Cheryl Cole a Rihannu

Aj počas tohtoročnej olympiády Usain Bolt novinárom porozprával čo-to o svojom vkuse. Po zverejnení fotografie z nedeľnej noci, na ktorej zlato z behu na 100 metrov oslavoval v spoločnosti troch švédskych volejbalistiek, bolo nad slnko jasné, že okrem hudby slávny šprintér miluje aj krásne ženy. V jednom z pondelkových rozhovorov však prezradil, že najviac sa mu páčia práve populárne speváčky.

"V Londýne sú niektoré naozaj nádherné ženy, ktoré sa nedajú nevšimnúť. Cheryl Cole je stále v médiách a je mi jasné prečo. Je skutočne nádherná," priznal a dodal, že spolu s Rihannou je preňho bývalá manželka futbalistu Ashleyho Colea najkrajšou ženou na svete. "Ak Cheryl chce prísť a pozrieť sa na mňa vo finále, možno by som ju potom zobral na večeru," dodal. Možno záver dvestovky vypustil, pretože jeho platonická láska v hľadisku nebola...

Prečítajte si: Jamajské zlato príde po olympiáde aj na Slovensko

Zdroj: Mtv.com, Nme.com, pm
Foto: AP Photo/Lee Jin-man

Súvisiaci interpreti: Lil Wayne, Vybz Kartel