Marcus Miller, Richard Bona a Yussef Dayes – tieto hviezdy svetového jazzu zahrajú na jeseň v Bratislave. Stane sa tak v rámci 47. ročníka Bratislavských jazzových dní, ktoré opäť ponúknu pestrý a kvalitný program. Festival sa uskutoční od 21. do 23. októbra na novej adrese – sťahuje sa do A4 Studia na Trnavskej ceste 39.


"Sme veľmi radi, že môžeme pre fanúšikov opäť pripraviť tri plnohodnotné dni plné kvalitnej hudby. Už prvé ohlásené mená sú naozaj zárukou skvelého festivalu. Richard BonaMarcus Miller na Bratislaských jazzových dňoch už vystupovali a ich koncerty patrili medzi to najlepšie. Yussef Dayes bude mať u nás premiéru, ale sme si istí, že fanúšikovia budú nadšení,“ prezradil hlavný organizátor festivalu Pavel Daněk. "Tento rok sa festival uskutoční v A4 Studiu na Trnavskej ulici. Priestory majú veľkorysú kapacitu porovnateľnú s ročníkmi pred pandémiou, sála vyzerá skvele a veríme, že sa tam budú návštevníci festivalu cítiť komfortne," dodáva.

Headlinerom prvého dňa džezákov (piatok 21.10.) je Richard Bona. Basgitarista kamerunského pôvodu sprevádzal hudobníkov ako Mike Stern, Pat Metheny, Bobby McFerrin, Didier Lockwood, Joe Zawinul, ale aj on sám je výborným hudobným autorom. Jeho vlastná produkcia je svojským prienikom jazzu a rocku, inšpirovaná hudbou rodnej západnej Afriky. Ostatné roky sa však výrazne inšpiruje aj kubánskom hudbou.

Richard Bona bol profesorom hudby na New York University, stálym členom Pat Metheny Group a hudobným riaditeľom projektov Harryho Belafontea. Ako sideman figuruje na vyše 60 albumoch, nahrával s fantastickými hudobníkmi (Mike Stern, Jaco Pastorius, Béla Fleck a mnohí ďalší), ale aj so slávnymi speváčkami ako Dianne Reeves a Anna-Maria Jopek. Pozíciu svetovej hviezdy mu priniesol jeho piaty album Tiki v roku 2005. O rok neskôr sa predstavil na Bratislavských jazzových dňoch v PKO, kedy odohral legendárny koncert. Odvtedy koncertoval na Slovensku viackrát a každý jeho koncert patril medzi hudobné udalosti sezóny.


Sobotnému programu (22.10.) bude kraľovať slávny britský bubeník Yussef Dayes. Je považovaný nielen za inovatívneho bubeníka a producenta, ale aj za jednu z najvýraznejších osobností súčasného londýnskeho jazzu. Dobré meno na scéne si urobil v roku 2016 albumom Black Focus, ktorý vydal ako člen projektu Yussef Kamaal a ich hudba bola zmesou jazz-funku 70. rokov s aktuálnym londýnskym basovým a tanečným zvukom.

Následne sa Yussef Dayes osamostatnil a na konte má niekoľko excelentných spoluprác – s Alfa Mistom vydal svoje prvé sólové single Love Is The MessageBlack Out, hosťoval na britskej časti turné Kamasiho Washingtona a spolupracoval aj s londýnskym soul-jazzovým spevákom a gitaristom Tomom Mischom. V súčasnosti vystupuje s projektom The Yussef Dayes Experience, s ktorým sa predstaví aj na jesenných džezákoch.


V nedeľu 23. októbra sa fanúšikovia môžu tešiť na jedného z najlepších basgitaristov sveta – Marcusa Millera. Zoznam jeho hudobných spoluprác je bohatý a pestrý, bez žánrových obmedzení – Milles Davis, George Benson, Eric Clapton, Elton John, Jay-Z, Snoop Dogg a mnoho ďalších. Na konte má viac ako 500 nahrávok a spoluprác. V jeho vlastnej tvorbe počuť funk, R&B, no hlavne fantastický jazz.

V Bratislave sa Miller predstavil už viackrát, vždy s inou hudobnou zostavou a jedinečným projektom. V októbri ho budú na pódiu sprevádzať trubkár Russell Gunn, klávesák Julian Pollack, saxofonista Donald Hayes a bubeníkom Anwar Marshall. 

 
Bratislavské jazzové dni 2022 ponúknu od 21. do 23. októbra pestrý hudobný program, v ktorom nájdete tie najväčšie svetové hviezdy, kvalitné kapely z Európy či zámoria, ale aj skvelých slovenských hudobníkov a projekty. Súčasťou tohtoročných džezákov bude opäť aj súťaž mladých kapiel – Pódium mladých talentov, ktorí sa už čoskoro budú môcť prihlásiť.

Priebežne aktualizovaný program a všetky podrobnosti o festivale a vstupenkách nájdete na oficiálnej stránke www.bjd.sk.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka festivalu Silvia Turnerová. Správu sme upravili.