Americká speváčka Lana Del Rey si vyslúžila viacero kritických ohlasov za to, že sa vyzliekla pre známy britský pánsky magazín GQ. Jej nahá fotka zdobí obálku špeciálneho vydania magazínu, ktoré je venované 15. ročníku ankety Men of the Year Awards. Speváčku magazín ocenil titulom Žena roka.

Lana Del Rey nie je prvou ani poslednou speváčkou, ktorá púta pozornosť prostredníctvom svojej fyzickej krásy. Túto "stratégiu" pritom využívajú nielen popové ikony typu Madonna, ktoré na sexuálnej provokácii stavajú celú svoju kariéru, ale aj umelecky zdatnejšie speváčky ako Björk či Bat For Lashes, ktorá je nahá na obale svojho pripravovaného albumu The Haunted Man.

Keď však speváčka, ktorá sa pred rokom tvárila, že prišla z indie scény, nafotí akty pre komerčný pánsky magazín, tak je to predsa len o niečom inom. A má to ešte jeden háčik...

Na štyroch oblečených chlapov jedna nahá žena

Samotné fotografie sú vkusné a samé osebe nekazia jej starostlivo pestovaný imidž nedostupnej a tak trochu hanblivej krásky z vyššej vrstvy či hollywoodskej hviezdy z prvej polovice 20. storočia. Dôvodom kritiky fotografií je najmä ich kontext. Magazín GQ totiž pre slávnostnú edíciu pripravil päť rôznych obálok, na ktorých je okrem ocenených mužských osobností - herca Johna Slatteryho, rapera Tinie Tempaha, speváka Robbieho Williamsa a televízneho scenáristu, komika a moderátora Jamesa Cordena - aj Lana Del Rey. V ankete "Muži roka" jej patrí samostatná kategória Žena roka.

Bojovníci/čky za rovnoprávnosť by za to mali magazínu tlieskať, no až také ružové to nie je. Kým jej mužskí kolegovia s elegantnými čiernymi oblekmi, bielymi košeľami a motýlikmi vyzerajú štýlovo, sebavedome a profesionálne, speváčka je na titulke a na niektorých ďalších fotografiách v magazíne schúlená na zemi bez šiat. Kritici dokonca fotografiu na obálke prirovnali k plagátu istého porno filmu zo 70. rokov.

Retro-popová hviezda, ktorej mnohí vyčítajú, že pôsobí umelo, tak opäť vyvolala vlnu kontroverzie. Dôvod na jej kritiku je zrejmý - nechala sa vyfotiť nahá na obálku časopisu, ktorý vo výročnej ankete oslavuje úspešných mužov. Tí sa pritom na demonštráciu svojich osobnostných a profesionálnych kvalít vyzliecť nemuseli.

Žena je predsa vždy nahá!

Práve na tento rozpor upozornil ženský online magazín Jezebel v článku s názvom "GQ nemá oblečenie pre svoju Ženu roka". Jeho autorka Lindy West v ňom upozorňuje na "internalizovaný sexizmus" a ironizuje fakt, že už aj pre ňu samotnú "je normálne, že tá žena je nahá - žena je predsa vždy nahá!"

Amal Awad z novozélandského magazínu Stuff zase magazín kritizuje za to, že hoci ide o tú istú anketu, muži a žena sú v nej posudzovaní podľa rôznych kritérií, o čom svedčí práve ich výrazne odlišný styling na fotografiách.

Možno skončí s hudbou

Okrem obálky horúce diskusie podporil najmä kontroverzný záber, na ktorom speváčku neznámy muž drží jednou rukou popod krk a druhou obchytkáva jej odhalený prsník. Samotná hviezda však s reakciami na svoj najnovší marketingový počin zjavne problém nemá a v ďakovnej reči pri preberaní ocenenia prezradila, že ruka na spomínanej fotografii patrí hlavnému kreatívcovi magazínu Paulovi Solomonsovi, ktorému zároveň poďakovala za vznik spomínaných fotografií.

Speváčka si tiež v rámci spolupráce s GQ pochvaľovala rozhovor, ktorý rovnako ako fotografie vznikol v Monte Carle. Okrem iného v ňom uviedla, že viac ako pokračovanie v hudobnej kariére ju láka písanie scenárov pre hollywoodske filmy.

Zdroj: NME, GQ, Stuff.co.nz, Jezebel.com
Foto: Facebook.com/lanadelrey

Súvisiaci interpreti: Lana Del Rey