Írska kapela U2 sa stala po Beyoncé ďalšou hudobnou hviezdou, ktorá v spolupráci so spoločnosťou Apple dokonale zaskočila svojich fanúšikov. V utorok totiž prostredníctvom iTunes nečakane vydala svoj trinásty album, o ktorom sa ešte nedávno špekulovalo, že sa tento rok na trh ani nedostane. Očakávanú nahrávku si navyše môžete stiahnuť úplne zdarma.

Správy o novom albume U2 sa v hudobných médiách pravidelne objavovali už asi dva roky. Reálne kontúry však začalo jeho vydanie naberať až februári tohto roka, keď kapela zverejnila skladbu Invisible. Frontman Bono Vox vtedy vyhlásil, že nejde o oficiálny singel z albumu, ale len o pripomenutie, že skupina stále existuje. O pár dní neskôr dokonca povedal, že kapela U2 je "na pokraji bezvýznamnosti".

To sa sčasti potvrdilo po zverejnení videoklipu, ktorý má napriek skvelej energii pôsobivého vizuálu a kvalite samotnej skladby od februára na Youtube iba 6,1 miliónov prehratí. V porovnaní s popovými hviezdami súčasnosti, ktorých videá dosahujú už za pár dní desiatky miliónov pozretí, to naozaj za úspech v prípade jednej z najväčších kapiel histórie považovať nemožno.

U2, 2014 Zdroj: Paolo Pellegrin

Z pokraja bezvýznamnosti k najväčšiemu vydaniu albumu

Po vlažnom záujme o "comebackovú" pieseň Invisible, ktorá sa nakoniec na albume ani neobjavila, sa dokonca začalo špekulovať o tom, že kapela odloží vydanie nahrávky až na budúci rok (a prerobí ho). U2 aj vydavateľstvo Universal tieto správy popreli a informovali, že novinka vyjde začiatkom jesene. Neprezradili však presný dátum ani názov albumu.

O to viac kapela fanúšikov prekvapila a potešila, keď novinku predstavila na jednej z najprestížnejších akcií vo svete technológií - utorkovej tlačovej konferencii spoločnosti Apple. Tá sa niesla v duchu predstavenia očakávanej novej rady smartfónov iPhone 6 a inteligentných hodiniek Apple Watch. No keďže o týchto technologických novinkách v podstate už všetci dopredu vedeli, najväčším tromfom boli na prekvapenie všetkých práve U2 a ich nový album.

Kapela na podujatí naživo odpremiérovala nový singel The Miracle (Of Joey Ramone) a spolu s Timom Cookom z Apple symbolicky uviedla do života album Songs of Innocence. Ten je odvčera dostupný na bezplatné stiahnutie prostredníctvom služby iTunes, ktorá má viac ako 500 miliónov užívateľov v 119 krajinách sveta. "Od úplných začiatkov U2 sme chceli, aby sa naša hudba dostala k čo možno najviac ľuďom. Teraz sa môže náš úplne najosobnejší album dostať k pol miliarde ľudí iba tým, že stlačíme 'odoslať'. Kiež by to bolo také jednoduché aj s písaním skladieb," uviedol Bono.

A ako sa fanúšikovia dostanú k albumu? Nahrávka sa včera všetkým používateľom iTunes automaticky zobrazila v zozname zakúpených položiek (Purchased). Tam už stačí len kliknúť na jej prehratie či stiahnutie do počítača. Prípadne si ju môžete nájsť manuálne po kliknutí na odkaz iTunes.com/U2.

Nevinné skladby o vzťahoch, cestách a inšpiráciách

Album Songs Of Innocence, ktorý obsahuje jedenásť piesní, bude exkluzívne na iTunes dostupný až do 13. októbra, kedy sa na trh dostane aj vo fyzickom formáte. Na nahrávke, ktorá sa nahrávala v Dubline, Londýne, New Yorku a Los Angeles, sa ako producenti podieľali Danger Mouse, Flood, Paul Epworth a Ryan Tedder (OneRepublic). Na trhu sa objaví aj špeciálna deluxe edícia nahrávky, ktorá bude obsahovať akustické verzie niektorých piesní a štyri ďalšie novinky.

"Naším cieľom bolo spraviť veľmi osobný album. Chceli sme sa zaoberať tým, prečo sme vlastne založili kapelu, aké vzťahy z toho vyplynuli, chceli sme hovoriť o našich priateľstvách, láskach, rodinách. Celý album je o cestách, a to ako geografických, tak aj spirituálnych či sexuálnych," uviedol Bono Vox pre magazín Rolling Stone. Ešte vo februári prezradil, že pri tvorbe nových skladieb kapela spomínala na časy, keď bola inšpirovaná tvorbou kapiel Ramones či Kraftwerk. Celkovo je nahrávka akýmsi moderným návratom k silnej rockovej a punkovej ére 70. rokov, ale aj k elektronike a soulu zo začiatku 80. rokov.

Album prekvapí nielen spôsobom vydania, ale aj hudobne. Úvodné skladby so silnými refrénmi a štadiónovými popevkami sú viac zamerané na súčasné mainstreamové rockové publikum. Akoby U2 chceli ukázať "sme to my, kto inšpiroval Coldplay, The Killers, atď." V druhej polovici však kapela ponúka viacero silných a v rámci svojej tvorby celkom netradičných kúskov. Po Bonovej intímnej spovedi o svojej matke, ktorá zomrela, keď mal 14 rokov - Iris (Hold Me Close), nasledujú "indie-rockovým" zvukom a výraznou basgitarou vyčnievajúca Volcano a jedna zo zvukovo najzaujímavejších skladieb nahrávky Raised by Wolves o bombovom útoku v Dubline. Ďalšiou v poradí je emotívna pieseň s chytľavou ústrednou gitarovou melódiou Cedarwood Road, nazvaná podľa ulice, na ktorej spevák vyrastal. Predposledný kúsok na albume This Is Where You Can Reach Me Now je poctou legendárnej formácii The Clash a platňu uzatvára zimomriavkový vrchol - balada The Troubles s hosťujúcou speváčkou Lykke Li. Až sa po jej vypočutí človek pýta, prečo U2 nenahrávajú viac duetov so ženskými hlasmi...

Škoda, že takých prekvapení na albume, ktorý sa jedným kliknutím dostal k desiatkam miliónov ľudí, nie je ešte viac. Nahrávka, pri ktorej sa kapela nemusí obávať toho, že by sa kvôli radikálnejšej zmene štýlu alebo nedostatku typických U2-hitov nedostala k ľuďom, mohla byť ešte odvážnejšia. Napriek tomu je album Songs Of Innocence zaujímavou hudobnou i textovou výpoveďou jednej z najväčších kapiel v histórii. "Lyricky je veľmi kompaktný, čo je v rámci našich albumov veľmi ojedinelý jav. Nechcel som, aby to bol konceptuálny album, ale tie skladby vychádzajú z jedného miesta. Edge (gitarista David Howell Evans, pozn. red.) sa na tom zasmial a povedal, že toto je naša Quadrophenia (album The Who)," hovorí Bono.

Vypočujte si ukážku singla The Miracle (Of Joey Ramone):


Tracklist albumu U2 - Songs Of Innocence:

1. The Miracle (Of Joey Ramone)
2. Every Breaking Wave
3. California (There Is No End To Love)
4. Song For Someone
5. Iris (Hold Me Close)
6. Volcano
7. Raised By Wolves
8. Cedarwood Road
9. Sleep Like A Baby Tonight
10. This Is Where You Can Read Me Now
11. The Troubles

Deluxe edícia:
12. Lucifer’s Hands
13. The Crystal Ballroom
14. The Troubles (Alternative version)
15. Sleep Like A Baby Tonight (Alternative Perspective Tchad Blake mix)

U2 vznikli v roku 1976 a patria k najúspešnejším kapelám na svete, pričom podľa odhadov predali viac ako 150 miliónov kópií albumov. Na konte majú dvanásť štúdioviek a hity ako Sunday Bloody SundayOneWith Or Without YouWhere The Streets Have No Name,Staring At The SunBeautiful DayVertigo či Sometimes You Can't Make It On Your Own. Pieseň Ordinary Love, ktorú napísali pre film Mandela: Long Walk to Freedom (2013), získala Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara. Na konte majú už 22 cien Grammy. V roku 2005 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Text: Hudba.sk (zdroj: Universal, Nme.com, iDnes.cz, Musicserver.cz, SITA, archív Hudba.sk, Patrik Marflák - o albume)
Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Súvisiaci interpreti: U2