Metal niekedy dokáže fanúšikov vzdelávať aj vo veciach, nad ktorými bežne neuvažujeme. Vizuály, artworky, koncepty ale i texty a samozrejme hudba kapely The Ocean boli vždy prepracované do posledného detailu. Po témach z geológie, heliocentrizmu, antropocentrizmu a hydrografie sa na novom albume kapela venuje paleontológii.

Magnet týždňa

Nemecko-švajčiarski post-metalisti The Ocean štyri roky pripravovali kolosálny návrat, ktorého reálne kontúry boli teraz predstavené svetu. Dvojalbumový koncept Phanerozoic I: Palaeozoic a Phanerozoic II. bude vychádzať s odstupom dvoch rokov. Prvá časť má sedem skladieb a dočkáme sa jej 2. novembra. Albumový nástupca dokonalej nahrávky Precambrian z roku 2007 rozvíja paleontologický koncept začínajúci 250 miliónov rokov pred našim letopočtom, keď nastalo tzv. Veľké permské vymieranie - vyhynutie 90% organizmov na Zemi. K incidentu pravdepodobne došlo pre globálne otepľovanie, kedy sa teplota na zemskom povrchu rapídne zvýšila o päť stupňov.

Album je samozrejme o tom, že história sa opakuje a ľudstvo je nepoučiteľné. Vypočujte si prvý zverejnený singel, epickú deväťminútovku zvanú Permian: The Great Dying. K predobjednávke albumu dostanete originálnu fosíliu, ktorej vek si môžete vybrať. Dostanete k nej aj certifikát z geologického inštitútu. Metal nikdy neprestáva fascinovať. (ak)


Novinky

Jesenná koncertná sezóna ponúka od začiatku septembra množstvo skvelých akcií. Pripomíname, že tento týždeň v Bratislave zahrajú thrashové legendy Voivod a severania Leprous spolu s Agent Fresco. Nezmeškajte ich. Ako lákadlo pridávame nový klip Kanaďanov k skladbe Always Moving. Fantastické krkolomné riffy, rovná rytmika a podivne éterické vokály z pesničky určite spravia jeden z vrcholov koncertu. Voivod vydávajú 21. septembra novú štúdiovku The Wake. (ak)


Novo oznámené kapely na budúcoročnom Brutal Assault nesú mená ako napríklad Saor, Heilung, Wolfbrigade, Rotting Christ, Unfathomable Ruination či Raised Fist. Viac v obsiahlom príspevku na sociálnej sieti. (ak)


A koncerty stále pribúdajú. V októbri na Slovensko zavítajú francúzski post-metalisti Dirge hrajúci kolosálny, epický rámus. Posledná štúdiovka na konte Parížanov má už štyri roky, a tak sa netrpezlivo čaká na nový materiál, ktorý je však v nedohľadne. Kapela odohrá koncerty v sprievode poľskej post-blackmetalovej úderky Hegemone a to 23. októbra v košickom Colloseu a 25. októbra v bratislavskej Fuge. Jednotlivé večery otvoria slovenské mená Fontanela, respektíve Besna. Bude to veľké! (ak)


Behemoth po songu God = Dog pokračujú v rýchlom nasadení aj v skladbe Wolves ov Siberia. Ich albumová novinka I Loved You at Your Darkest sa tak črtá ako príjemné, avšak nijak nie zásadné dark metalové dielo. Nový song aj napriek nekompromisnému zvuku nevyráža dych prehnanou nápaditosťou a so stopážou niečo málo cez tri minúty nestihne ani poriadne utkvieť v pamäti. (ak)


České death metalové legendy Master odpremiérovali novú skladbu z nadchádzajúcej albumovej novinky Vindictive Miscreant. Rovnomenný singel je poctivou oldschool deathovou sypačkou, sľubujúcou poriadnu jazdu počas celej stopáže. Master pochádzajú z Uherského Hradiště a na scéne sú aktívni bezmála 35 rokov. Ich štrnásta štúdiovka vychádza na indickom labeli Transcending Obscurity Records 28. novembra. (ak)


Švédi Opeth dokážu byť nápadití, aj keď hrajú 20-ročný song. Demon of the Fall znie na novom živáku z amerického amfiteátra Red Rocks úplne fantasticky. Kapela ho hrá o niečo pomalšie, growly lídra Akerfeldta znejú v porovnaní s predošlými koncertmi presvedčivejšie, počuť výrazné hammondky, dodávajúce tejto death metalovej hydre akýsi vintage nádych. Na tomto videoklipe je skrátka všetko úplne dobre. A nezamrzí ani krátka technická pauza, pri ktorej Mikaelovi vynechal kábel. (ak)


Metallica zverejnila remastrovanú verziu skladby Dyers Eve z legendárnej štúdiovky ...And Justice for All. Ako správne niekto v komentároch pod videom podotkol, album prešiel procesom remasterovania, nie remixovania. Z toho dôvodu v ňom netreba hľadať viac basgitary ako v pôvodnej verzii. Nie je tam žiadna. Pre niekoho sklamanie, pre kapelu dokonalý cash grab. Ako bonus bola zverejnená živá nahrávka Eye of the Beholder, ktorá bude tiež uvedená na remasterovanej re-edícii albumu. Tá vychádza 2. novembra. (ak)


Pamätáte si ešte na P.O.D.? Takí pohodoví týpci, ktorí sa krátko zviezli na vlne nu metalu na prelome tisícročí? No tak zhruba v tom čase sa zasekli ako hudobne, tak aj mentálne. Teda súdiac podľa textu a ich výzoru, keďže ich ťahá na 50, ale obliekajú sa stále ako násťroční skejťáci. Ak vám ale táto hudba sadne, tak si dajte ich nový singel Rockin' with the Best. Album Circles vydajú v polovici novembra. (pm)


V polke októbra vydajú crossoveroví Iron Reagan EP Dark Days Ahead. Z neho pochádza aj thrashový vypalovák Patronizer, ktorý si musíte dať. Viaceré skladby z tohto EP údajne pochádzajú z nahrávania ostatného albumu Crossover Ministry, na ktorý sa ale podľa frontmana Tonyho Forestu nehodili. Stream nájdete na stránkach magazínu Revolver. (pm)

Ako sme už avizovali, industriálny mág Tristan Shone vystupujúci pod menom Author & Punisher, vydá na začiatku októbra album Beastland. A že to bude zverina! Presvedčiť sa môžete aj druhou zverejnenou skladbou. Night Terror začína pohodovo, postupne vás ale úplne pohltí a bude terorizovať vašu myseľ až do samého konca. (pm)


Evoken sú späť! Nová skladba Valorous Consternation láme kosti. Je ťažká, temná, ako život sám - dokonalá rozlúčka s končiacim sa letom. Sú tam smutné husle, apokalyptický vreskot, blackové blastbeaty - presne tak, ako to máme radi. Sviatok všetkých pohrebných doom metalistov, čakajúcich na znovuprebudenie, príde 9. novembra. Šiesta štúdiovka Hypnagogia vtedy vychádza na značke Profound Lore. (ak)


Nové technológie zasiahli i metalový svet a vy si môžete pozrieť zničujúce live video doom metalistov Yob a to v super-truper rozlíšení 4K! Na novej štúdiovke americká trojica ponúkla svoje surové srdce a vy máte teraz možnosť precítiť song Original Face a prípadne sa vystrojiť na koncert do Viedne. Spolu s belgickými Wiegedood zahrajú vo viedenskej Aréne 6. novembra. (ak)


Nóri Vreid predstavili black'n'rollovú nakladačku One Hundred Years. Skladba pochádza z ich nadchádzajúcej štúdiovky Lifehunger, ktorá priletí koncom septembra. Kapela sa dušuje, že pri skladaní tohto kúsku všetko do seba zapadlo a sami nemôžu uveriť, aké veľdielo sa im vlastne podarilo vytvoriť. V krátkosti: skladba je super. (ak)


Haluz týždňa

Hudobné mashupy dvoch diametrálne odlišných svetov sú nekonečným zdrojom smiechu, ale aj inšpirácie. Čo takto The Bangles  - americká pop rocková dievčenská kapela a Slayer? Skladby Walk Like an EgyptianAngel of Death do seba zapadajú fantasticky. A ten klip! Ten klip je 50% smiechu. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/theoceancollective

Súvisiaci interpreti: Behemoth, Opeth