Najúspešnejšia súčasná kapela z Pobaltia Carnival Youth sa už onedlho vráti na Slovensko. Mladí progresívni hudobníci z Rigy, ktorí pred pár rokmi získali prestížnu cenu European Border Breakers Award, sa už pripravujú na septembrové koncerty v Košiciach a Bratislave. V každom meste vystúpi s Carnival Youth aj miestny hosť.

V košickej Tabačke to bude 19. septembra nová kapela White Place zložená z hudobníkov zo známych slovenských skupín a v bratislavskej Novej Cvernovke sa 20. septembra predstaví čerstvý objav Slnko Records Blanch.

Carnival Youth vydali v auguste v poradí štvrtý album Good Luck a tento mesiac s ním vyrážajú na európske turné, počas ktorého opäť neobídu ani Slovensko. Lotyšská zostava s reminiscenciou na tvorbu ikon svetovej alternatívnej scény The Flaming Lips, Deerhunter či Arcade Fire prichádza do našich končín od premiéry na Grape festivale 2015 už piatykrát.


Slovensko je ich srdcovka

"Slovensko je pre nás jednou z najobľúbenejších krajín, ktoré sme mali možnosť počas svojich hudobných ciest navštíviť. Boli sme tu už niekoľkokrát a dokonca sme strávili pár dní aj na chate v Nízkych Tatrách. Ľudia sú tu úžasní a už sa nevieme dočkať, kedy im predstavíme náš nový album," hovorí Emils Kaupers z Carnival Youth. Novú štúdiovku Good Luck talentovaná formácia nahrávala v štúdiách Red Bull v brazílskom Sao Paule, čo z niektorých temperamentných perkusívnych pasáží cítiť.

V životopise majú Carnival Youth niekoľko pôsobivých míľnikov, vrátane dvojnásobnej účasti na Szigete a spomínanej ceny European Border Breakers Award. Tá sa udeľuje mladým kapelám s mimoriadnym medzinárodným potenciálom a medzi jej držiteľov patria aj hviezdy ako José González, Adele, Lykke Li, ZAZ, Mumford & Sons, Anna Calvi, Woodkid, Disclosure, Aurora, Years & Years, Hozier či Dua Lipa.  

 
Nová krv domácej scény

Oba slovenské koncerty Carnival Youth obohatia zaujímaví lokálni hostia. Vo štvrtok 19. septembra v košickej Tabačke zahreje publikum nová psych-popová skupina White Place, ktorej zostavu tvoria členovia východoslovenských kapiel Komajota, Frequency a No Brake.

O jej existencii sme až do konca augusta nemali veľa informácií, no ako sme sa dozvedeli pred dvoma týždňami, posledné tri roky sa partia talentovaných hudobníkov v tichosti venovala tvorbe a nahrávaniu pozoruhodného debutového albumu Room. Hneď prvý zverejnený videosingel Breathe vyvolá príjemné spomienky na vranovských Frequency ale aj na stále aktívny avantgardný projekt Jeseň.

Prečítajte si: Psych-popoví White Place vychádzajú na scénu po troch rokoch tvorivej kulminácie


V piatok 20. septembra v bratislavskej Novej Cvernovke zase svoj potenciál predvedie Blanch. Mladá kapela predstavuje už tradičné obohatenie domácej scény o nové ženské tváre zo strany vydavateľstva Slnko Records. Líderkou projektu je speváčka, skladateľka a gitaristka Bianca Macková.

Debutový album Blanch s názvom Delusion je zbierkou nekonvenčných balád a nápaditých indie-folkových zvukov. Potrebujete konkrétnejšiu nápovedu? Nech sa páči: Daughter alebo Katarína Máliková by vám ako referencie mohli pomôcť. 

Vstupenky na bratislavský koncert:  


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol za organizátorov koncertu Alexander Čerevka. Tlačovú správu sme upravili.