Camila Cabello síce svoju kariéru začínala ako členka dievčenskej skupiny Fifth Harmony, neskôr sa však ukázalo, že ako sólová speváčka dokáže priniesť ešte viac. So svojím debutovým albumom dokonca získala dve nominácie na Grammy. Pred pár dňami fanúšikov potešila dvojicou úplne nových piesní Shameless a Liar z pripravovanej druhej štúdiovky.

Určite si spomínate na hit Havana, vďaka ktorému Camila Cabello v rokoch 2017 a 2018 v kraľovala hudobným rebríčkom po celom svete. Máloktorej speváčke sa podobný úspech podarí ešte pred vydaním debutového albumu. Ešte ťažšie je však niečo také zopakovať. Rodáčke z kubánskej Havany sa to podarilo tento rok vďaka spolupráci s kanadským spevákom Shawnom Mendesom.

Tak ako sme predpovedali, ich duet Señorita sa stal najväčším hitom leta - ovládol hitparády vo viac ako 40 krajinách sveta a stal sa najstreamovanejšou skladbou leta na Spotify. Navyše si dvojica za spoločný videoklip z nedávneho udeľovania MTV Video Music Awards odniesla dve ceny v kategóriách Najlepšia spolupráca a Najlepšia kamera.

Namiesto latino rytmov pulzujúca elektronika

Zverejnenie prvého singla z pripravovaného druhého albumu Romance si tak 22-ročná kráska nemohla načasovať lepšie. Správny moment na predstavenie novej sólovej tvorby však využila prekvapujúco, keďže na rozdiel od väčšiny jej doterajšej tvorby, ktorá podčiarkovala jej latinsko-americký pôvod a temperament, je novinka s názvom Shameless z úplne iného súdka.

Ide o modernú popovú skladbu, v ktorej po latino rytmoch nie je ani stopy. Sviežosť jej dodávajú prvky indie popu a klubovej elektroniky, ktorá podčiarkuje emotívnu výpoveď speváčky o najsilnejšom cite. Nie je to však žiadna utrápená rozchodovka ani presladené vyznanie. Dynamická hudba podčiarkuje text o odzbrojujúcej sile lásky a o tom, že keď jej človek prepadne naplno, stráca všetky zábrany (voľný preklad názvu Shameless je "bez hanby") a je z toho tak trochu zmätený. Nemusíte pritom ani rozumieť slovám, všetky tieto emócie je počuť už v samotnom hlase mladej umelkyne.


Z idolu tínedžerov je dospelá žena

Camila Cabello síce dlho patrila medzi tínedžerské hviezdy, to však už dávno neplatí. Očakávaný album Romance prinesie osobnú výpoveď talentovanej speváčky a autorky, ktorej tvorba postupne dozrieva a oslovuje aj dospelých poslucháčov. "Tieto skladby sú podstate odrazom môjho života počas niekoľkých posledných rokov a príbehov, ktoré som nazhromaždila - už dlho som vedela, že môj album sa bude volať Romance, pretože sú to príbehy o zamilovávaní," prezradila o novej štúdiovke.

Hneď prvým singlom dokazuje, že nie je len senzáciou na pár sezón a že môže patriť do pomyselnej prvej ligy svetového popu ešte dlho po tom, ako latino trend pominie. To sa samozrejme zatiaľ nedeje, takže pokojne mohla staviť na istotu a prísť s ďalšou nahrávkou v podobnom tempe ako spomínané hity Havana a Señorita. Zariskovať s úplne iným štýlom sa jej však vyplatilo - videoklip Shameless má na Youtube od štvrtkovej premiéry viac ako 20 miliónov prehratí.

videoklip Shameless, 2019 Zdroj: Youtube

Réžiu efektného vizuálu, ktorý sa nakrúcal v prvej polovici augusta v Los Angeles, mal na starosti Henry Scholfield, s ktorým spolupracovali aj ďalšie nové hviezdy svetového mainstreamu Dua Lipa (IDGAF a New Rules) a Billie Eilish (Hostage). Video sa nesie v pomerne pochmúrnej atmosfére, čo ešte viac zvýrazňuje speváčkin sexepíl a charizmu. Navyše pred kamerou opäť ukázala, že nie je len nadanou speváčkou, ale aj skvelou tanečníčkou.

Ani fanúšikovia ľahkých letných skladieb s pozitínymi karibskými vibráciami však nemusia zúfať - speváčka spolu s videosinglom zverejnila aj ďalšiu ochutnávku z albumu Romance v podobe skladby Liar, ktorá má k jej predošlým hitom oveľa bližšie. Na albume sa isto nestratí a na koncertoch rozprúdi tú správnu tanečnú energiu, no ako pilotný singel by určite nebola taká výrazná ako Shameless.


Album Romance by mal vyjsť počas jesene, presný dátum zatiaľ nie je známy. Isté však je, že nadviazať na úspech debutu Camila (2018) by pre speváčku nemal byť žiadny problém. Camila Cabello je totiž aktuálne druhou najstreamovanejšou umelkyňou na Spotify - mesačne majú jej skladby takmer 60 miliónov prehratí a nad ňou je v rebríčku iba Ed Sheeran. 


Autori: Dušan Marko, Patrik Marflák
Foto: reprofoto - Youtube