Svoj medzinárodný umelecký pseudonym si skrátili na Lash & Grey a ohlasujú druhý album. Neplánovali ho vydať tak skoro po debute, ktorý vyšiel len pred rokom, no pandémia zbrzdila ich koncertný rozlet. Rozhodli sa preto využiť kreatívne momentum z nahrávania prvého albumu a pokračovať v tvorbe nových piesní.

Dnes má premiéru singel s názvom After War, ktorý ukazuje ďaľšiu zaujímavú stránku tvorby dvojice Lash & Grey. Napriek krátkemu odstupu novej tvorby od oceňovaného debutu Sleepin' With The Lights On dvojica nezostáva na tom istom mieste a posúva sa hudobne ešte ďalej. Spojenie svetovo znejúci zvuk je už tak trochu klišé, no v prípade tejto skladby to platí stopercentne a nezaostáva ani vizuál.

Album Blossoms Of Your World vyjde už o dva týždne, v piatok 24. septembra, no už dnes sa dá predobjednať na vinyle či zaradiť do osobného konta na Spotify (linktree). Naživo si môžete nové skladby premiérovo vypočuť už tento víkend v rámci City Sounds Festivalu. Dvojdňové podujatie v Slovenskom rozhlase štartujte už dnes, Lash & Grey sa predstavia v sobotu večer ako posledný interpret na hlavnom pódiu. Dvojicu bude sprevádzať sláčikové S.V.A. Trio a výnimočnosť koncertu podporí špeciálny hosť: uznávaný český kontrabasista a basgitarista Robert Balzar, známy okrem iného najmä dlhoročnou spoluprácou s Danom Bártom.


Nové spolupráce a mastering od Vlada Mellera

Debutový album speváčky Kristíny Mihaľovej a gitaristu Jakuba Šedivého, ktorý vydali pod poangličtenými menami Kristin Lash & Jakob Grey vlani v júli, si poslucháči v ankete Radio_Head Awards zvolili za Debut roka 2020. Dvojica tiež získala Cenu Nadácie Tatra Banky za umenie pre v kategórii mladých tvorcov za skladbu I Wish. Album získal veľmi dobré ohlasy hudobných kritikov vo viacerých krajinách a mladej dvojici dokonca ponúkla miesto vo svojom rosteri významná európska koncertná agentúra Bella Concerts, kde sa ocitli v spoločnosti mien ako Meshell Ndegeocello, Herbie Hancock, Mononeon alebo Pat Metheny.

Tentokrát Kristína s Jakubom oslovili aj ďaľších hudobníkov a na singli After War s nimi spolupracoval aj slovenský bubeník Dávid Hodek, českí hudobníci Jan Jakubec, Jan Aleš, Roman Vícha a sláčikové zoskupenie S.V.A. Trio, s ktorým dvojica spolupracovala aj na svojom debute.

"Chceli sme sa vložiť aj do inej polohy, v akej nás veľa ľudí ešte nemalo šancu vnímať, keďže sme väčšinu koncertov zatiaľ odohrali vo dvojici. No tvoriť hudbu pre väčšie obsadenia nás vždy bavilo a určite v tom zotrváme aj do budúcna. Veríme, že to budú naši fanúšikovia vnímať ako príjemnú zmenu a budeme veľmi radi, keď dostaneme možnosť nový album prezentovať takýmto spôsobom aj na koncertoch," hovorí Jakub Šedivý.

Lash & Grey Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý, 2021 Zdroj: Lenka Fitzgerald ŠimkováFoto: Lenka Fitzgerald Šimková

Album Blossoms Of Your World bude obsahovať osem pôvodných skladieb, ktoré si dvojica sama sprodukovala a zaranžovala. Na jeho finalizácii však spolupracovala so špičkovými slovenskými aj zahraničnými umelcami.

"Myslíme, že sa nám podarilo posunúť ďalej v mnohých ohľadoch a naše pozvanie na spoluprácu prijali aj zvučné mená svetovej hudobnej scény. Na albume hrajú Brandon Combs a Bryan 'B Dub' White, ktorí sú v muzikantských kruhoch známi, pretože spolupracovali s menami ako Stevie Wonder, John Legend, či Leon Bridges. Veľmi nás potešila možnosť spolupracovať s Vladom Mellerom, ktorý robil mastering albumu v USA. Poslali sme mu našu hudbu a nové nahrávky a on nám okamžite veľmi pekne odpísal, že chce s nami ihneď spolupracovať a že sme ho ako rodáka zo Slovenska príjemne prekvapili. Takže máme obrovskú radosť, že človek, ktorému prešli 'cez ruky' skladby od Pink Floyd, Michaela Jacksona, Paula McCartneyho, Red Hot Chilli Peppers a mnohých daľších obrovských mien hudobného sveta, pracoval aj na našej hudbe. Roland Kánik sa nám postaral o mix albumu, odviedol veľmi profesionálnu a detailnú prácu a taktiež hosťuje na jednej skladbe," uzatvárajú Lash & Grey.

Text: Patrik Marflák + TS
Titulná fotografia: Martin Tomečko