Shabazz Palaces sú hip-hopoví samorasti, ktorí sa nepodobajú sa na nič, čo ste v žánri doteraz počuli. Je to hip-hop pre tých, ktorých nebavia hip-hopové klišé. Pre ortodoxných fanúšikov rapu je to nový pohľad na to, čo tak dobre poznajú. A pre hudobných nerdov, otvorených novej hudbe bez ohľadu na štýl, je to niečo, čo určite netreba vynechať.

Hip-hop zažíva posledné roky jeden zo svojich vrcholov. Kendrick Lamar, Frank Ocean, Tyler the Creator a mnohí ďalší dokazujú, že rap sa dá stále posúvať, hudobne aj textovo. Okrem veľkého, tradičného prúdu sa naďalej objavujú aj výnimoční solitéri. Medzi takých patrí aj dvojica Shabazz Palaces, ktorý sa v utorok 17. októbra v slovenskej premiére predstaví v bratislavskom priestore súčasnej kultúry A4.


Raper, hudobník a skladateľ Ishmael Butler a.k.a. Palaceer Lazaro a multiinštrumentalista a spevák Tendai "Baba" Maraire pochádzajú zo Seattlu - z mesta, z ktorého by ste čakali všeličo, len nie hip-hop. A možno práve to, že im nikto neukazoval, ako sa to "má robiť", ich robí takými výnimočnými. Pod značkou Shabazz Palaces už od konca minulej dekády prinášajú na scénu afro-futurizmus pre 21. storočie.

V ich tvorbe je všetko, čo hýbe súčasným hip-hopom: "suché" beaty, hlboké basy, funk, jazz, aktuálna elektronika aj podivné zvuky. K tomu navyše pridávajú tradičné africké nástroje a sci-fi mytológiu. Epické inštrumentálky striedajú zvukové bažiny, v ktorých sa dá zachytiť iba beatu. Keď si myslíte, že ste ich pochopili, tak príde opäť niečo nové. Znie to ako kombinácia free jazzu a prog-rocku preložená do súčasného hip-hopového jazyka.


Shabazz Palaces sú jednými z tých, ktorým nie je jedno, čo sa okolo nich deje. Vízie sveta na ich novom albume (jednom z dvoch, ktoré tento rok vydali) Quazarz: Born on a Gangster Star sú dystopické. Skôr než "gangsta rap z vesmíru" je to uvedomelý hip-hop, aj keď na míle vzdialený od konvenčnosti a ľahko čitateľných posolstiev. Ich tvorbu si obľúbil slávny nezávislý label Sub Pop (áno, ten, na ktorom vydávala svoje nahrávky Nirvana) a je to prvá hip-hopová kapela, ktorá pod jeho krídlami vydáva svoje albumy.

Na úvod hudobne dobrodružného večera sa predstaví domáci producent Adam Matej alias Ink Midget, ktorý kontroluje všetko aktuálne na scéne bass music a hip-hopu. Ako člen kolektívu Mäss pridáva Slovensko na mapu globálneho fenoménu dekonštruovanej klubovej hudby. Ink Midget robí aktuálnu (post)klubovú hudbu, tak ako iní producenti v rôznych kútoch sveta. Táto scéna je príznakom našej doby - je virtuálna, dobre prepojená a neustále sa mení a prijíma nové vplyvy. V A4 zahrá Ink Midget svoj autorský DJ set, pripravený špeciálne pre túto príležitosť. Diváci môžu očakávať známe tracky v nepočutých verziách, ale aj nevydaný materiál.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk pokytla Katarína Svobodová z A4. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na stránke Facebook eventu a na A4.sk.