Od debutu Martiny Javor White Lies Covered Eyes prešli už tri roky. Speváčka a skladateľka sa teraz pripomína s novým EP Urban Foxes, ktoré vzniklo ako nahrávka z live session. Prináša šesť skladieb vrátane už zverejneného singla Soľ za zlato od projektu Javor.ina. EP predstavuje zhrnutie určitého obdobia, ale aj pootvára dvere budúcnosti.

"Naživo sme sa rozhodli nahrávať preto, že sme chceli zachytiť to, čo sa dialo na koncertoch, ako znela naša hudba na pódiu," hovorí o rozhodnutí nahrávať naživo Martina Javor. Pôvodne išla s kapelou do štúdia s misiou nahrať päť piesní, ku ktorým mali najsilnejšie väzby. Piesne alebo ich aktuálna podoba vznikali v priebehu dvoch rokov a kapela ich testovala priamo pred publikom. Skladby na EP sú tak dôkazom ich spoločnej tvorivosti a hravosti. Z nahrávacej session napokon vzniklo EP Urban Foxes, ktoré je nasiaknuté odvahou púšťať sa do nových hudobných polôh.  

Určitú muzikantskú tvorivú odviazanosť je cítiť aj v energickej skladbe Day Off, ktorá je druhým singlom a zároveň jednou z dvoch piesní na EP, spolu s Eat Ur Heart Out, ktoré sa nachádzali aj na albumovom debute Martiny Javor. Teraz však prešli prerodom, dozreli, dostali jasný výraz, energiu a akoby vystúpili z radu. "Sú v inom aranži. To, ako ich hráme v kapelnej verzii, im dodalo úplne iný rozmer. Na hudbe milujem otvorenosť. Naozaj k hudbe sedí slovo 'hrať', keďže sa s ňou môžeme hrať ako chceme a hrať si, čo chceme."


Zachytiť súzvuk kapely

Martina Javor vraví, že v posledných rokoch sa začala uberať rôznymi smermi a aj v súkromí má za sebou príjemne hektické obdobie. "Akosi som cítila toto vyťaženie a na úvod nahrávania som si dala za cieľ vydať EP nabité skladbami, ktoré máme s kapelou obohraté. Chceme sa o ne podeliť nielen s poslucháčmi, ktorí chodili na koncerty, ale aby boli zachytené pre kohokoľvek. Som veľmi vďačná svojmu okoliu, že sa mi EP podarilo dokončiť," hovorí speváčka.  

Nahrávka je zhrnutím obdobia, keď Martina Javor so svojou kapelou veľa koncertovali a cestovali po rôznych mestách a miestach. "Veľmi veľa sme sa stretávali a tvorili. Nebáli sme sa k hudbe pristupovať inak, aj napriek tomu, že to bolo v niečom náročné. Robili sme to naplno. Pre mňa je to krásne zhrnutie toho obdobia a čo bude ďalej sa uvidí," vraví tajomne speváčka a prezrádza, že ju momentálne čakajú príjemné povinnosti v súkromí.  

V koži mestskej líšky

Bonusovú skladbu Soľ za zlato vytvorila Martina Javor spolu so svojím manželom, bubeníkom Mariánom Slávkom, známym z kapiel Talent Transport či Longital. Predstavili ju spolu s projektom Javor.ina ešte na začiatku roka. Martina priznáva, že vznik tejto piesne bol aj pre ňu samotnú prekvapením, keďže nebola zvyknutá spievať v slovenčine. Speváčka na EP tematicky zachytáva lásku medziľudskú, k domovine, ale aj k sebe samej. "Tú najvyššiu formu lásky cítim až v Javor.ine - keď si už z lásky nastavujeme zrkadlá," vysvetľuje speváčka a pripúšťa možnosť, že by projekt Javor.ina mal aj pokračovanie, no potrebuje to čas.  

S názvom EP Urban Foxes sa podľa vlastných slov stotožnila veľmi ľahko. Sama sa považuje za mestský typ človeka, hoci v poslednom čase si uvedomuje, akú divokosť spätú s prírodou má človek v sebe. "Začínam sa na seba aj na iných mestských ľudí pozerať ako na divoké zvieratá uväznené v civilizácii, ktorá ich technológiou odrezáva od vlastných koreňov," vraví speváčka, ktorá priznáva, že sa občas cíti ako mestská líška. "Najmä, keď sedím v parku medzi domami, asfaltom a autami pri malom jazierku - to mi pripomína mestskú líšku, ktorá behá pri smetiakoch a snaží sa veriť tomu, že je to rovnaké ako nájsť si potravu v divokom lese."


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Marián Slávka

Súvisiaci interpreti: Martina Javorová & band