Fanúšikovia kvalitnej hudby a mladého jazzu sa už nevedia dočkať budúceho piatka (19.10.). Ťahákmi úvodného večera na džezákoch sú vychádzajúce hviezdy súčasnej americkej scény - jedna z najrešpektovanejších jazz-funkových kapiel súčasnosti Kennedy Administration a multitalentovaný Jamison Ross.

Na čele newyorskej senzácie Kennedy Administration stojí charizmatická speváčka Kennedy. Debutový album skupina vydala len minulý rok, ale úspešne koncertuje po celom svete už od roku 2015. Zároveň patrí medzi rezidentov slávneho jazzového klubu Blue Note v New Yorku. Tvorba skupiny sa vymyká žánrovým škatulkám a počuť v nej popri jazze a funku aj R&B, pop, či miestami dokonca hip-hop.

Členom Kennedy Administration je aj talentovaný český klávesák Ondřej Pivec, ktorý koncertoval s menami ako Gregory Porter, Wu-Tang Clan či Ayo. Najostrieľanejším hudobníkom v kapele je však bubeník Nat Townsley, ktorý sa predstavil po boku megahviezd ako Stevie Wonder, Mariah Carey, Jessica Simpson a mnohých ďalších. 


Jamison Ross je nemenej aktuálna jazzová hviezda spoza veľkej mláky. Mladý americký bubeník, ktorý je zároveň excelentným spevákom, je víťazom najprestížnejšej jazzovej súťaže Thelonius Monk International Jazz Competition. Vďaka tomuto úspechu vydal v roku 2015 sólový album Jamison, ktorý sa americkej jazzovej scéne spôsobil rozruch.

Magazín Vanity Fair ho označil za najlepšieho mladého jazzového speváka a jeho kvality potvrdila aj nominácia na Grammy v kategórii Najlepší vokálny jazzový album. Kariéra mladého Američana ešte len začína, avšak už teraz patrí medzi organizátormi festivalov na celom svete k najžiadanejším umelcom.


Piatkový line-up na hlavnom pódiu však ukáže, že aj v Európe sa rodia výnimočné talenty. Okrem Američanov sa totiž predstaví aj skvelý francúzsky spevák, gitarista a hráč na ústnu harmoniku Charles Pasi. Mladý bluesman vydal debutový album len minulý rok v prestížnom vydavateľstve Blue Note.

Očakávaný bude aj koncert domáceho projektu Carpet Cabinet, ktorý otvorí hlavnú časť festivalu v Inchebe. Kapela, ktorej hudba a koncerty počas ostatného roku silno rezonujú na Slovensku, je víťazom minuloročnej festivalovej súťaže mladých talentov. 

 
Bratislavské jazzové dni 2018 sa budú konať od 19. do 21. októbra v bratislavskej Inchebe. Počas trojdňového festivalu sa okrem spomenutých predstavia aj Yellowjackets so speváčkou Luciana Souza, The Manhattan Transfer, Stefano Bollani Napoli Trip a ďalší. 44. ročník festivalu uzatvorí 28. októbra v Ateliéri Babylon samostatný koncert Johna Scofielda s projektom Combo 66.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Silvia Turnerová. Tlačovú správu sme upravili. Všetky podrobnosti o festivale nájdete na oficiálnej stránke www.bjd.sk.