Rock'n'rollová sieň slávy zverejnila zoznam nominovaných interpretov pre uvedenie v roku 2019. Známa hudobno-muzeálna inštitúcia so sídlom v americkom Clevelande nominovala celkovo 15 skupín a jednotlivcov.

Nominantmi na toto historické ocenenie sú Def Leppard, Devo, Janet Jackson, John Prine, Kraftwerk, LL Cool J, MC5, Radiohead, Rage Against the Machine, Roxy Music, Stevie Nicks, The Cure, Todd Rundgren, Rufus and Chaka Khan a The Zombies. Do výberu nominovaných sa môže umelec alebo kapela dostať najskôr 25 rokov po vydaní debutového albumu.

Horúca novinka: The Cure sú prvou hviezdou Colours of Ostrava 2019

Do siene slávy sa po hlasovaní dostane päť až šesť vybraných mien. O výsledkoch rozhodne medzinárodná porota pozostávajúca z vyše 1000 umelcov, historikov a členov hudobného priemyslu. Hlasovať môže aj verejnosť - fanúšikovské hlasy pre päť najpreferovanejších interpretov sa prirátajú k porotcovským hlasom. Slávnostný večer sa uskutoční 29. marca 2019 v newyorskom Barclays Center.


Opakovaná nominácia pre Radiohead aj Stevie Nicks
      
Stevie Nicks je ako sólová umelkyňa je nominovaná prvýkrát, ako členka skupiny Fleetwood Mac sa však tejto pocty dočkala už v roku 1998. Ak ju teda do siene slávy vyberú, pôjde už o jej druhý zápis a stala by sa prvou ženou s viac než jedným uvedením. U mužov to až také výnimočné nie je. Do roku 2017 bolo do Rock'n'rollovej siene slávy uvedených dva alebo viac ráz 22 mužov, pričom Eric Clapton je ako zatiaľ jediný interpret držiteľom troch zápisov - ako sólový umelec, ako člen skupiny Cream a ako člen skupiny The Yardbirds.

Ďalšou zaujímavosťou tohto ročníka je opätovná nominácia skupiny Radiohead, ktorá sa vlani odmietla sa zúčastniť na slávnostnom podujatí. Ešte viackrát boli nominovaní LL Cool J a Kraftwerk, v zozname boli už štyri razy, kapelu The Zombies zase nominovali trikrát.


Rock'n'rollovú sieň slávy ako organizáciu vytvoril v roku 1983 už zosnulý Ahmet Ertegun, spoluzakladateľ hudobného vydavateľstva Atlantic Records. Samotné múzeum otvorili v Clevelande v štáte Ohio v roku 1986, keď boli do siene slávy uvedení aj prví umelci vrátane Chucka Berryho, Jamesa Browna či Elvisa Presleyho.

Zdroj: TASR
Foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Cure, Def Leppard, Janet Jackson, Kraftwerk, Radiohead