Slovenská world music skupina Banda už dnes večer v Ateliéri Babylon pokrstí svoj tretí album Telegrafy. Skvelou pozvánkou na jej turné je videoklip Horčica, ktorý má premiéru práve dnes. Úsmevný gurmánsky výlet po slovenských mestách je niečo úplne iné, než sme pri domácich videoklipoch zvyknutí, no o to zábavnejší je výsledok.

Banda je známa tým, že ľudové piesne spracováva po svojom a na novom albume Telegrafy sa v tomto smere posúva opäť o kus ďalej. Nejde pritom po všeobecne známych pesničkách, z archívov si vyberá zaprášené klenoty, ktorým vdychuje nový život. Príkladom je aj Horčica, vychádzajúca z rómskej ľudovej piesne, ktorú hudobníci zaranžovali v štýle "rom-pop" a pridali vlastné vtipné slohy v slovenčine.

"Ide o rómsku pieseň, z ktorej zostala len jedna sloha v rómčine. Spieva sa v nej o tom, ako som si v Bystrici kúpil a uvaril hus a ponúkol z nej deťom a žene. Ďalšie slohy v podobnom, gurmánskom duchu, som už v slovenčine napísal sám," hovorí líder skupiny Banda, huslista a spevák Samo Smetana.

Železničné stanice Slovenska a gunár Gusto

Úsmevný text podčiarkuje čerstvo zverejnený videoklip, ktorý je zatiaľ najprepracovanejším z doterajšej tvorby skupiny. Je to vlastne gurmánska road movie, presnejšie povedané "rail movie", keďže členovia skupiny v klipe cestujú vlakom. Postupne navštívia Banskú Bystricu, Košice a Bratislavu, pričom všade niečo degustujú.

Napokon sa všetci stretnú v železničnom vozni, kde sa k nim pripojí tanečná skupina Partia a zatancuje temperamentný rómsky čardáš. Ten potom pokračuje aj v priestoroch jednej z najkrajších slovenských železničných staníc vo Svite. Hlbší zmysel v tom celom hľadať netreba, no video s odľahčenou pesničkou funguje skvele a okrem toho, že pobaví, tak prostredníctvom obrazov pomáha zachytiť aj miestami ťažšie zrozumiteľný text.


"Náš prvý hraný klip Javor (2015) bol náročnejší fyzicky, keďže sme nakrúcali aj na streche idúceho auta, tento bol zase náročnejší na čas a financie. Ale inak to bolo príjemné, najedli sme sa všakovakých úžasných dobrôt. Najväčšmi rizikové zábery s gunárom Gustom sa zvládli v pohode vďaka pani Zigovej, ktorá to s ním vedela," vysvetľuje Samo Smetana.

"Gunára nám zohnali manželia Lukáčovci, rodičia našej cimbalistky Betky a pani Zigová z Banskej Bystrice. Požičali nám ho od chovateľky z nejakej dediny pri Bystrici. Bol to gunár navyknutý na ľudí, takže bol veľmi disciplinovaný. Svoju úlohu neuletieť a ostať počas toho, ako ho nesiem z trhu cez celé bystrické centrum až do kuchyne Národného domu, živý a čiperný v prútenom koši, bravúrne zvládol," smeje sa hudobník. "Gunár Gusto sa v dobrej dobrej kondícii vrátil k svojmu chovateľovi, na tanieri skončil iný, nemenovaný náhradník, kúpený v obchodnom reťazci," uvádza sa v záverečných titulkoch videa.

Overený režisér a skvelá postprodukcia

Vizuál klipu je zameraný výtvarne - jednotlivé lokácie boli vyberané na základe veľkoplošných diel a architektúr najmä z polovice 20. storočia, ale aj modernej architektúry. Námet pripravili členovia skupiny Peter Obuch a Samo Smetana, pričom líder Bandy si zobral na starosť aj scenár a produkciu. Strih a postprodukciu zabezpečil Juraj Kráľ, realizačný scenár, kameru a réžiu má na konte Michal Žák.

"S Mišom Žákom sme zohratý tím ešte z minulého klipu, takže sa nám pracovalo super. Aj keď moje vysoké 'umelecké' nároky ako producenta a minimalistické plnenia ako produkčného, mu boli asi až na smiech. Ale nakoniec sme sa vždy dohodli, povolenia sa vybavili, rekvizity zohnali, protagonisti sa dostavili a hladní sme tiež neboli. Keďže s nakrúteným materiálom v rámci postprodukcie Ďuro Král doslova čaroval, s výsledkom sme spokojní," neskrýva radosť Samo Smetana. 

Banda, videoklip Horčica Zdroj: Michal Žák

V klipe účinkujú členovia skupiny Banda v rôznych polohách. Smetana si zahral scénku s gunárom Gustom a s Alžbetou Lukáčovou (cimbal), s ktorou sú známi aj ako porotcovia vo folklórnej šou Zem spieva, si užil husacie hodovanie. Ivan Hanula (spev, viola) a Eva Brunovská (spev) predviedli scénku s jaternicami. Igor Ajdži Sabo (bicie, perkusie) exceloval s vajcom a šalátmi a Peter Obuch (spev, kontrabas) s hotdogmi.

Tanečná skupina Partia sa v klipe predstavila v zložení Alfred Lincke, Martina Lincke, Mária Miklovičová, Libuša Bachratá, Lenka Krnáčová, Maroš Čižmárik a Vladimír Michalko, ktorý sa postaral o choreografiu. V epizódnych úlohách si zahrali aj Anna Zigová, Dušan Drozd a deti z Banskej Bystrice - Ema Čvikotová, Dorota Mičková, Šimon Kyška, Kristína Sarah Kyšková a Barbora Kyšková. 

Skladbu Horčica zahrá Banda aj na svojom Telegrafy tour 2018, počas ktorého navštívi sedem miest po celom Slovensku a Prahu. Šnúra úspešnej world music kapely štartuje už dnes v bratislavskom Ateliéri Babylon, kde nové CD uvedie do života hudobník a spisovateľ Braňo Jobus z Vrbového. Album, ktorý okrem humoru ponúka aj silné emotívne skladby, je okrem koncertov v predaji aj v kníhkupectvách Artforum, Martinus, Panta Rhei a všetkých dobrých hudobných obchodoch.

Banda Telegrafy tour 2018:

10. 10. - Bratislava, Ateliér Babylon - krst albumu - predpredaj 
11. 10. - Košice, Kasárne/Kulturpark - predpredaj
12. 10. - Bátovce, Divadlo Pôtoň 
13. 10. - Zvolen, DK Železničiarov
24. 10. - Praha, Divadlo u Hasičů - český krst albumu
25. 10. - Brezno, Bombura 
26. 10. - Prešov, Christiania 
30. 10. - Nové Mesto nad Váhom, Blue Note

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.