Jednou z najdiskutovanejších tém posledného týždňa na Slovensku je alkohol za volantom. Faktom však je, že ani zďaleka nie za všetky vyhasnuté životy na cestách môže "metla ľudstva". Za množstvo tragédií má na svedomí obyčajná ľahkovážnosť, napríklad pri (ne)používaní bezpečnostných pásov a detských autosedačiek.


Práve na túto tému vznikla nedávno v spolupráci kapely Horkýže Slíže a projektu Baštrng skladba Právo veta, ktorá mala v nedeľu premiéru spolu s videoklipom. Takéto načasovanie nebolo zámerom, no vzhľadom na tragickú udalosť zo Zochovej a následné ďalšie medializované prípady alkoholu za volantom by video pokojne mohlo mať aj pokračovanie.

Človek zodpovedný za prepravu dieťaťa by ho mal vždy pripútať, a to aj v tom prípade, ak nepoužije detskú sedačku. Nepripútané dieťa je totiž pri nehode sedemkrát viac ohrozené smrteľnými následkami, ako keby bolo riadne pripútané v autosedačke. Úderný text skladby Právo veta sa opiera práve o tieto poznatky, a zároveň približuje fyziku nárazu a jeho deštruktívnosti už pri bežnej povolenej rýchlosti v mestách a obciach. Stačí už len dodať, že Slíže majú na konte ďalšiu výbornú priamočiaru punkovú skladbu so sviežim a chytľavým textom, tentokrát aj s posolstvom, ktoré môže mnohým otvoriť oči.


Krátka vzdialenosť? Môže sa stať osudnou

Dôležitosť detských autosedačiek počas jazdy autom podčiarkuje prieskum, v ktorom motoristi odpovedali, prečo niekedy túto základnú vec pre bezpečnú jazdu s dieťaťom nepoužijú. Až 15% respondentov uviedlo, že na krátku vzdialenosť podľa nich použitie autosedačky nie je potrebné. Päť percent niekedy nepoužije autosedačku preto, lebo dieťa v nej plače a nechce v nej byť. Podľa dvoch percent opýtaných je dosť dobrý dôvod na nepoužitie sedačky to, že sa v nej dieťaťu v aute zle spí, a dve percentá respondentov priznali, že ich automobil na zadných sedadlách nemá bezpečnostné pásy.

Za originálnym edukatívnym projektom Baštrng stojí slovenský herec a komik Michal Kubovčík, ktorý už roky zábavnou formou robí osvetu a približuje vážne a spoločensky dôležité témy. Medzi najúspešnejšie videá projektu patrí napríklad KPR so Separom z roku 2018. Video s rapom, ktorý môže zachraňovať životy, má už takmer tri milióny prehratí.

S Kubovčíkom na projekte Baštrng spolupracujú aj režisér Karol Vosátko a hudobník Juraj Haško, známy z kapely Sto múch. Prostredníctvom animovaných videí, hereckých scénok či hudobných videoklipov pretvárajú zdanlivo náročné a "nesexi" témy na virálny obsah, ktorý je pre bežných ľudí ľahšie pochopiteľný a šíriteľný ako štandardné edukatívne videá. Aktuálne tím Baštrngu pracuje na sériách videí nadväzujúcich na spomínaný klip KPR pod názvom "Sedliacka prvá pomoc". Často totiž stačí na záchranu ľudského života len zdravý sedliacky rozum a dve ruky.

Baštrng môžete okrem Youtube sledovať aj na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Text: Hudba.sk (zdroj: TS - Jana Trellová/Ruka Hore)