V bratislavskom priestore súčasnej kultúry A4 sa v stredu 15. novembra stretnú dve kapely, ktoré majú spoločné nielen jesenné vibrácie, ale aj to, že sa z Česka, resp. Slovenska presídlili do Berlína. Pri tvorbe svojich nových nahrávok výrazne nasali atmosféru tohto mesta, ktorú prostredníctvom hudby odovzdajú poslucháčom.

Fiordmoss boli na prvom albume dvojica, na jeho nasledovníkovi trojica a na albumovej novinke Kingdom Come už sú štyria. Každý album znie ináč, lebo na každom hrá iná zostava. To však vôbec nie je na škodu. Aktuálne hrajú s nórskym bubeníkom a usídlili sa v Berlíne. To sa odráža aj na ich hudbe, ktorá je oslobodená od všetkých národných charakteristík. Žijú predsa v meste, v ktorom ľudia nemusia myslieť na to, odkiaľ pochádzajú. 

Kingdom Come je menej o pesničkárstve a viac o klubovej hudbe. Dôležitá je tu atmosféra. Elektronika im umožňuje pracovať s ňou na dlhšej časovej ploche, a preto má priestor vyvíjať sa.

Kedysi bývali koncerty Fiordmoss aj vizuálnym zážitkom. Túto kapitolu aktuálne uzavreli, a hrajú takmer úplne po tme, iba s minimálnymi zásahmi. Kapela skôr stavia na budovaní hmatateľnej atmosféry. Naživo ich nové piesne tvoria kompaktný celok, ktorý však vďaka veľkej miere improvizácie môže zakaždým vypáliť úplne ináč. Fanúšikovia sa môžu tešiť na hodinový hudobný rituál a hlboký ponor do atmosféry. Ich koncerty sú teda iné ako predtým, stále je však poznať, že je medzi nimi aj hlbší vzťah, ako ten kapelný.


For you Katrina je slovenský hudobno-vizuálny projekt, ktorý je taktiež aktuálne presídlený v Berlíne. Efektované hlasy a neidentifikovateľné nástroje pripomenú Fever Ray, atmosféra piesní Trentemøllera. Je to hudba plná pocitov - cítiť v nej smútok, sklamanie, bolesť, ale aj nádej. Hudba sa zarýva pod kožu, a spev odhaľuje aj to, čo má ostať zakryté.  

Na ich minuloročnej nahrávke Moon Allee EP špinu a dážď z predchádzajúcej tvorby vystriedali neónové svetlá a chuť tancovať. Aspoň pre tých, ktorí dokážu vidieť a počuť krásu tam, kde možno na prvý pohľad nie je.

For you Katrina je nezaraditeľná, dalo by sa povedať, že "post-žánrová" hudba. Možno aj preto sa toto leto predstavili na festivale Creepy Teepee. A tento mesiac im má vyjsť nový album High Notes, z ktorého už predstavili prvý singel Childish.

Dvojkoncert Fiordmoss a For you Katrina sa uskutoční 15. novembra o 20:00 v A4 v Bratislave.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka A4 Katarína Svobodová. Autorom tlačovej správy je Peter Dolník (Rádio_FM), text sme upravili.