Presne pred rokom, 10. novembra 2021, nečakane zomrela legenda slovenskej a českej populárnej hudby Miro Žbirka. Krátko predtým ešte spevák a skladateľ stihol nahrať piesne na album Posledné veci, ktorý dokončil jeho syn David. Slovenskí a českí umelci mu vzdali v októbri poctu na koncertoch Tribute to Miro Žbirka 70 k nedožitým 70. narodeninám.


Účastníci koncertu sa pre TASR vyjadrili, ako Miro Žbirka na hudobnej scéne chýba a čo pre ňu znamenal. "Ja sa snažím s každým v branži vychádzať dobre a s ním bolo stále dobre, pretože on mal svoj humor, svoju láskavosť, toleranciu. Vychádza to aj z toho, že keď má človek svoje publikum a svoje úspechy, tak nemusí žiarliť na druhých," povedal Peter Nagy.

"Odkedy Meky odišiel, mám pocit, že spievam stále viac a viac jeho pesničiek. Myslím pritom, že už mám nadhľad nad tým, ale keď ich spievam, stále ma ovládajú emócie a je to ťažké. Meky pre mňa znamenal veľa predtým, veľa počas toho, keď sme spolu komunikovali a rozprávali sa o hudbe, aj dnes, keď tu už nie je. Mám tú česť spievať jeho piesne, ktoré pre mňa majú silný odkaz," uviedla Katarína Knechtová.

Prečítajte si tiež: Rok bez Mekyho a predsa s Mekym: Koncertmi plnými hviezd sa splnilo jeho želanie

"Meky bol špeciálny človek, pretože kombinácia jeho skvelej hudby, výnimočného hlasu, humoru, dobrej nálady, to bola situácia, ktorá rozjasnila každú miestnosť a každý priestor, do ktorého vošiel. Musím povedať, že pre mňa bol veľmi inšpiratívny v tom, ako tvrdo pracoval, až som sa hanbil, že by som mal zabrať, keď som videl, ako pracuje on," hovorí Adam Ďurica.

"Myslím si, že je len veľmi málo ľudí, ktorých Meky neovplyvnil. Ja ho vnímam celý svoj život, videla som krásny muzikál Neberte nám princeznú, to som mala šesť rokov. Je krásne, akým spôsobom ľudí ovplyvňuje, tie piesne sú nádherné a vždy aktuálne," vyjadrila sa Viktória Vargová, speváčka formácie Peter Bič Project, a jej kolega Peter Bič dodáva: "Meky tu zanechal kopec hitov, kopec pesničiek, bol aj trocha inovátor, priniesol nové štýly, nové zvuky, nový vietor v popovej muzike na Slovensku. Vždy ma prekvapuje, keď sa vraciam k starým platniam, ako to posúval niekam inam a stále chcel byť nemoderne moderný."

Recenzia: Posledné veci Mira Žbirku sú viac než dôstojnou bodkou za jeho kariérou a dielom

Jan Ponocný: S Mekym som pracovať chcel a veľmi ma to bavilo

Kapelníkom v Mekyho sprievodnej skupine bol celé štvrťstoročie gitarista a skladateľ Jan Ponocný. Po spevákovom boku prežil tisícky hodín na skúškach, koncertoch, cestách aj v štúdiu. Aká bola ich spoločná cesta?

"V prvom rade bola dlhá, za čo som vďačný. Mal som to šťastie, že som bol muzikant, ktorý s ním hral najdlhšie. Hral som s ním 25 rokov, od roku 1996, keď sme nahrávali prvú platňu. Bola to jeho prvá platňa v Prahe. Aj vtedy, keď sme spolu hrali už 15 rokov, mi to stále prišlo trocha neuveriteľné, pretože som ho poznal už z detstva. Keď som chodil do školy, mal som pocit, že jeho hudba bola všade. V podstate bolo jedno rádio, Rádio Hvězda, kde hrali pesničky, a tam ho veľa hrali. Keď som s ním začal hrať, ani som sa nemusel tie pesničky učiť, pretože boli všade okolo. Bolo to pre mňa prekvapivé, že s človekom, ktorého berieš ako ikonu, zrazu stojíš na pódiu. Na to si človek nezvykne hneď. Svojím spôsobom som si zvykol, ale koľkokrát mi prišlo, počkaj, čo sa deje, ja stojím vedľa Mekyho Žbirku. A to mi napadlo trebárs aj po 20 rokoch spoločného hrania," priznal Honza Ponocný pre TASR.

Šéf Mekyho kapely si vychutnával atmosféru na koncertoch aj vtedy, keď práve nehral. "Boli dve pesničky, v ktorých som dlhšie nehral, Balada o poľných vtákoch a Atlantída. Pri nich som zišiel z pódia, stál som na jeho okraji a pozeral som sa na neho očami divákov. Bavilo ma pozerať do publika, ako ho skoro hltajú. Väčšina ľudí sa pritom usmievala. Bolo fajn, vidieť ho z pohľadu divákov a nie z pohľadu človeka, ktorý na pódiu rieši praktické veci, aby mal čo najlepší zvuk, aby sme čo najlepšie hrali. Nikdy som sa nenudil, vždy mi to prišlo zábavné, tešil som sa na každý koncert. Aj keď Meky vyzeral, že sa mu na pódium nechce, len čo naň vystúpil, bol to človek, ktorý pôsobil veľmi mladistvo a energicky. Ťažko si predstaviť, že by sa prestali hrať jeho pesničky a ľudia ich prestali počúvať. Kým sa budú hrať, bude tu s nami," dodal kapelník.

"S Mekym som nepracoval preto, že by som musel, ja som s ním pracovať chcel a veľmi ma to bavilo. Veľa ľudí hovorí to, s čím ja súhlasím: Meky naveky," uzavrel Ponocný.

Vypočujte si playlist "Mekyho stovka" (Spotify / Deezer / Youtube)

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka