V pražskom krematóriu Strašnice sa v stredu popoludní konala posledná rozlúčka s českým spevákom, skladateľom, gitaristom a textárom Michalom Ambrožom. Frontman skupín Jasná páka, Hudba Praha a Divoký srdce po dlhšej chorobe zomrel 31. októbra vo veku 68 rokov. Poctu mu vzdali viaceré osobnosti českej hudobnej scény vrátane Davida Kollera (Lucie) či Petra Jandu (Olympic).

"Hudba je nebezpečná brandža plná zákerností - alkoholu a drog, ako aj zdravotných problémov, stresu a emócií. Ja sám sa čudujem, že ešte viem chodiť," podotkol 80-ročný Petr Janda.

Obrad sa začal reprodukovanou piesňou Wild Horses od Ambrožovej obľúbenej skupiny The Rolling Stones. Zazneli aj skladby Nicka Cavea, PJ Harvey i Ambrožova vlastná pieseň Srdeční příběh. Jeho spoluhráč zo skupiny Jasná páka David Koller predniesol smútočnú reč na prianie rodiny zosnulého.


Michal Ambrož svoju najznámejšiu kapelu Hudba Praha založil v roku 1984 po zákaze Jasnej páky, ktorá sa v článku "Nová vlna so starým obsahom" v časopise Tribuna ocitla na čiernej listine. Tento pamflet, ktorý bol podpísaný fiktívnym menom Jan Krýzl, odštartoval perzekúciu česko-slovenskej alternatívnej rockovej scény. Postihnutá bola aj skupina Pražský výběr a ďalšie kapely.

Ambrož sa okrem hudby venoval i moderovaniu na rozhlasovej stanici Radio Beat, kde mal relácie Kalumet a Naděje beatu. Jeho poslednou nahrávkou sa tento rok v apríli stalo EP skupiny Jasná páka (obnovená bola v roku 2008) s názvom Starej bejt každej neumí, pričom ako singel vyšla skladba Mladej umí bejt každej.


Zdroj: TASR (iDnes.cz), Hudba.sk edit

Súvisiaci interpreti: Jasná páka