David Koller aktuálne vo svojom štúdiu v Mikulove nahráva nový album. Ten vzniká v spolupráci so svetovými producentmi Steveom Lyonom (Depeche Mode, The Cure, Laura Pausini, Paul McCartney) a Kipperom alias Markom Eldridgeom (Sting, Gary Numan).

"Chodili sme do Londýna s Lacom Vajdičkom, ktorý tam poznal veľa ľudí z hudobnej brandže a tipovali sme, kto by sa hodil na hudbu, ktorú robíme. Nakoniec sme sa dohovorili so Steveom Lyonom a Kipperom," povedal Koller, s ktorým na albume budú hrať aj jeho syn Adam, Michal Pelant, Michal Nejtek a Marek Minárik. Dve skladby s nimi už stihla nahrať klaviristka Beata Hlavenková. V hre sú však ešte aj ďalší autori. Celkovo je vo výbere asi šesťdesiat pesničiek.

Prácu so zahraničnými producentami si David veľmi pochvaľuje. "Sú to absolútni profíci. Je zaujímavé pozrieť sa na tú muziku z inej strany. Sú tak veľkí z tej muzikantskej stránky, že ich názor človek rád prijme. Ďalej je na nich zaujímavé to, že sú zvyknutí pracovať i 16 hodín denne. Bez akejkoľvek pauzy. To my, mám pocit, stále začíname prácu pauzou," hovorí so smiechom Koller. "Ale keď sa nahodíme na ich tempo, tak je úžasné si poriadne zamakať. Veľa sa o tom nerozpráva. Hráme a všetko ide rýchlo. A ešte vás to aj neuveriteľne baví. Okrem toho, že sú profíci, sú to veľmi príjemní ľudia. Okrem práce stihnú aj zopár historiek zo svojho bohatého muzikantského života. Sú to úplne normálni ľudia bez manierov," dodal hudobník.

Prvý singel vznikol aj vďaka NotaBene

Album pomaly nadobúda konkrétne obrysy. Ďalšia časť nahrávania príde po Novom roku. CD by následne malo vyjsť v marci budúceho roka. "Človek raz za čas spraví nový album. Nahromadilo sa mi po šuplíkoch množstvo nápadov, pozrel som sa na ne, niečo z toho som vyhodil, niečo zostalo. Oslovil som kamarátov a začali sme pracovať. Materiál na tento album som dával dohromady približne dva roky, pričom pracujeme asi so 60 skladbami. V súčasnosti máme nahraté štyri piesne, takže sme ešte len na začiatku, ale tešíme sa z toho. Po Vianociach sa opäť pustíme do práce. Názov albumu zatiaľ neviem," povedal.

Rodák z Prahy už z novinky stihol predstaviť prvý singel, ktorý nesie názov Ani ty, ani já. Veselý klip k nemu, v ktorom si zahral aj Lukáš Pavlásek, režíroval Dominik Miškovský. Text piesne pomáhala dokončiť slovenská poetka Mirka Ábelová. "Raz som si v Košiciach na námestí čítal časopis NotaBene, ktorý som si kúpil od jednej Rómky. Bol tam pekný rozhovor s Mirkou, kde rozprávala o tom, že sa jej páčia českí básnici, ktorých mám rád aj ja. Povedal som si, že ju skúsim osloviť, či by so mnou chcela spolupracovať na albume. Vyhľadal som ju a oslovil. Jednu skladbu otextoval aj Luděk Marks," objasnil muzikant, ktorý však bude mať na albume aj vlastné texty. 

Po vydaní albumu plánuje hudobník so svojou skupinou, ktorú tvoria Marek Minárik (basgitara), Michal Pelant (gitara, spev), Michal Nektek (klávesy) a Adam Koller (bicie a prekusie), vyraziť na koncertné turné. To odštartuje 4. júna koncertom v pražskom Forum Karlín. Termíny slovenských vystúpení však zatiaľ známe nie sú. "Máme naplánované nejaké koncerty v Českej republike, na ktoré sa už predávajú aj vstupenky. Koncerty na Slovensku budú možno na jar alebo na jeseň, ale zatiaľ to neviem presne," prezradil Koller.


Lucie opäť hibernuje, MeetFactory sa darí

Úspešný muzikant v rozhovore s agentúrou SITA tiež priznal, že českú hudobnú scénu príliš nesleduje, keďže má dosť práce. "Ostatný rok a pol som mal veľa práce, či už to boli vystúpenia s Lucie, s mojou kapelou, zariaďoval som si štúdio, takže som nemal čas sledovať, čo sa deje na hudobnej scéne. Televíziu nemám, zakázal som ju pred piatimi rokmi sebe aj deťom. Nesledujem teda tie rôzne talentové súťaže. Myslím si však, že sú pre tie deti dosť drastické. Pretože podľahnú chvíľkovej eufórii, že práve to je šoubiznis. No pristátie v realite musí byť veľmi tvrdé. Ja by som každému radil, aby sa tomu radšej vyhol, pretože návrat medzi rovesníkov mu vezme príliš veľa energie a času," vyhlásil spevák.

David Koller na záver uviedol, že sa v roku 2015 plánuje venovať vlastnej tvorbe. Budúcnosť kapely Lucie je teda zatiaľ nejasná. "Lucie teraz na jeseň zaspala, ako medveď. Táto zima však bude trvať niekoľko rokov. Uvidíme, či ju zase nejaký princ vzkriesi," uzarel Koller, ktorý sa teší aj na Vianoce. Blížiace sa sviatky plánuje stráviť s rodinou na horách.

Popri tvorbe a koncertovaní sa Koller tento rok venoval aj pražskému kultúrnemu priestoru MeetFactory. "Musím povedať, že MeetFactory sa darí viac a viac. Venujeme sa najmä ateliérovému programu, hudbe a divadlu. Môžeme túto budovu používať aj ďalších desať rokov, čo pre nás znamená nový impulz, posunúť sa ešte niekam ďalej. Získali sme aj grant na hudobné výmenné projekty spolu s ďalšími tromi európskymi štátmi, kde sú podobné kultúrne zariadenia. Dosť to tam žije. Aj my sme tam nedávno hrali. V nedeľu sme o koncerte informovali na Facebooku a o týždeň v nedeľu prišlo asi 500 ľudí. Bolo to akési zahrievacie kolo pred koncertom, ktorý sme mali 17. novembra na Václavskom námestí. Tam sme chceli reflektovať verejnú mienku, pretože keď cestujete po republike a rozprávate sa s normálnymi ľuďmi, počujete, že oni si myslia niečo iné, ako to, čo si myslí náš pán súdruh prezident," vyjadril sa spevák.


Zdroj: SITA, PR (pro:messa)
Foto: Tomáš Beran

Súvisiaci interpreti: David Koller