Slovenská hudobná liga pred pár dňami odštartovala svoj 7. ročník. Keďže funguje ako bienále, jej história siaha až do roku 2003, kedy v prvom ročníku zažiarili Heľenine Oči. Do toho aktuálneho sa môžu prihlásiť všetci muzikanti, ktorí sa venujú autorskej tvorbe.

Rozhodovať bude porota zložená z renomovaných slovenských muzikantov, textárov, zástupcov nahrávacích štúdií a novinárov, ktorí slovenskú hudobnú scénu sami dlhé roky formujú. Základné kolá sa budú konať v štyroch slovenských mestách, podľa počtu prihlásených interpretov v jednom meste aj viackolovo, a to postupne vo Svidníku, v Banskej Bystrici, v Nitre a posledný bude Poprad. Finále bude prebiehať v košickom Ges Clube v novembri 2018.

Dôležitým faktorom pre súťaž je aj podpora tých najskúsenejších zo sveta hudby ako je Jozo Ráž, Juraj Soviar, Miro Tásler a iných, ktorí sú súčasťou porotcovského tímu. Okrem toho na nich čakajú aj zaujímavé ceny, ktoré im môžu pomôcť naštartovať kariéru. Popri vecných cenách získavajú víťazi nahrávanie a vydanie albumu, videoklip a možnosť zahrať si na rôznych partnerských koncertoch. Organizátori si pre všetkých finalistov a náhradníkov pripravili mimoriadnu cenu, a to nahrávanie jednej piesne v štúdiu ešte pred uskutočnením finále.


A čo od nového ročníka očakávajú? "Dúfame, že sa nám do súťaže zapojí ešte viac muzikantov a opäť nás zahrnú výbornými a kvalitnými pesničkami rôznych žánrov. Častokrát je potrebné niektorých muzikantov iba nakopnúť tým správnym smerom a myslím si, že album, videoklip a možnosť zahrať si na koncertoch pred skvelým publikom a porotou, môžu byť tou správnou cestou," uvádza riaditeľ súťaže Ľ. Sluk.

Víťazom minulého ročníka je kapela Sematam, ktorá porotu ohúrila svojou energiou a profesionalitou. Ďalší víťaz bude známy až o niekoľko mesiacov. Prihlasovanie je potrebné uskutočniť do 21. januára 2018. Všetky potrebné informácie sa nachádzajú na vynovenom webe Hudobnaliga.sk.

Základné kolá (riadne a náhradné/prídavné termíny):
1.2. Svidník, experimentálny priestor Holičstvo
21.2. Banská Bystrica, Klub 77
7.3. Nitra, Music a Cafe
7.4. Poprad, Rock Fabric
Finále:
14.11. Košice, Ges Club

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Ľubomír Sluk.