Členka populárneho švédskeho dua Roxette Marie Fredriksson zomrela v pondelok 9. decembra vo svojom byte. Informoval o tom švédsky denník Expressen. Speváčka, hudobníčka a skladateľka bojovala s rakovinou dlhé roky, napriek tomu sa niekoľkokrát dokázala vrátiť na scénu a definitívne ukončila kariéru až v roku 2016.

"Po viac ako 40 rokov si bola mojou najúžasnejšou priateľkou. Už nič nebude také ako predtým," reagoval na úmrtie Marie Fredriksson jej kolega z Roxette Per Gessle.

Gessle (gitara, spev) a Fredriksson (spev, klávesy) založili skupinu Roxette v roku 1986. Poznali sa však už dlho predtým, prvýkrát sa stretli ešte na konci 70-tych rokov. Hneď v prvý rok fungovania skupiny vydali debutový album Pearls of Passion (1986). Prelomovým sa stal o dva roky neskôr album Look Sharp!, po ktorom nasledovali nahrávky Joyride (1991), Tourism (1992), Crash! Boom! Bang! (1994), Have a Nice Day (1999), Room Service (2001), Charm School (2011), Travelling (2012) a Good Karma (2016).

Medzi najväčšie hity popového dua patria skladby ako The Look, Listen to Your Heart, Dangerous, It Must Have Been Love, How Do You Do!Sleeping in My Car alebo Joyride.


Speváčke diagnostikovali zhubný mozgový nádor už v roku 2002. Následne podstúpila intenzívnu liečbu sprevádzanú chemoterapiami a ožarovaním. Napriek včasnej liečbe a okamžitému a úspešnému chirurgickému zákroku Marie utrpela trvalé poškodenie mozgu. Výsledkom bolo, že stratila schopnosť čítať a počítať, ochrnula jej pravá strana tela a utrpela čiastočnú stratu zraku v pravom oku.

Napriek tomu sa v roku 2004 sa do hudobného sveta vrátila s novým sólovým albumom The Change, pričom vyhlásila, že už je úplne zdravá. Pred niekoľkými rokmi sa jej však zdravotné problémy vrátili. Lekári jej vtedy odporučili odpočinok i zrušenie plánovaného turné, ktorým chcelo duo v roku 2016 osláviť 30 rokov svojej existencie a spropagovať album Good Karma. V rámci tohto turné sa skupina mala predstaviť aj v Bratislave.

Marie Fredriksson v Rio de Janeiro, 2011 Zdroj: AP Photo/Victor R. CaivanoFoto: AP Photo/Victor R. Caivano

Hudobníčka, ktorá okrem desiatich albumov s Roxette vydala aj osem sóloviek, sa vtedy s fanúšikmi rozlúčila so slovami: "Bolo to úžasných 30 rokov! Necítim nič iné, len radosť a šťastie, keď sa obzriem späť na všetky svetové koncerty Roxette. Všetky vystúpenia a spomienky budú navždy tvoriť veľkú časť môjho života. Som obzvlášť vďačná za možnosť návratu v roku 2009 po ťažkej chorobe a za to, že Roxette ešte niekoľkokrát obehli svet so svojím turné. Nanešťastie, moje koncertné dni sú navždy preč a chcem využiť túto príležitosť na poďakovanie našim úžasným fanúšikom, ktorí nám zostali verní počas celej našej dlhej a kľukatej cesty."

Marie Fredriksson bola vydatá za rockového hudobníka Mikaela Bolyosa, s ktorým priviedla na svet dve deti - dcéru Josefin a syna Oscara.


Zdroj: TASR, SITA (Hudba.sk edit)
Titulná fotografia: Balazs Mohai/MTI, via AP

Súvisiaci interpreti: Roxette