Sú známe nominácie na 33. ročníku hudobných Brit Awards. Najviac ich má škótska speváčka Emeli Sandé. Dvadsaťpäťročná interpretka, ktorá spievala na otváracom aj záverečnom ceremoniáli londýnskej olympiády, má štyri nominácie v troch kategóriách.

Emeli Sandé môže triumfovať medzi interpretkami, v prestížnej kategórii Britský album roka sa môže presadiť zásluhou debutovej štúdiovky Our Version of Events (2012) a medzi 15 nominovanými singlami v kategórii Britský singel má pieseň Next To Me a skladbu Beneath Your Beautiful, v ktorej vokálne vypomohla spevákovi Labrinthovi.


Tri ceny môžu na tohtoročných Brit Awards získať aj kapely Alt-J a Mumford & Sons a speváčka Rita Ora. Obe kapely sú nominované v kategóriách Britská skupina a Britský album roka. Alt-J navyše v kategórii Britský nováčik, kde bude o víťazovi rozhodovať verejnosť, a Mumford & Sons v kategórii Britský živý interpret. V prestížnej kategórii Britský album roka dopĺňajú popri Sandé, Alt-J a Mumford & Sons päticu nominovaných Paloma Faith (za album Fall To Grace) a Plan B (Ill Manors). Rita Ora má v kategórii Britský singel dve skladby a je tiež nominovaná medzi nováčikmi.

Adele, ktorá vlani získala cenu album roka (21) a interpretka roka, môže aj tento rok získať dve ocenenia. Nominovaná je za singel Skyfall a tiež v novej kategórii Global Success Award za najlepší medzinárodný predaj. Jednu šancu na úspech má aj legendárna formácia The Rollings Stones, ktorej dva koncerty v Londýne pomohli k tomu, aby ju nominovali v kategórii Britský živý interpret. Jej konkurenciou sú okrem Mumford & Sons kapely Coldplay, Muse a The Vaccines. Cenu pre najlepšiu medzinárodnú sólovú interpretku môže získať Alicia Keys, Cat Power, Lana Del Rey alebo Rihanna. V mužskej kategórii sú nominovaní Bruce Springsteen, Frank Ocean, Gotye, Jack White či Michael Bublé.

Slávnostné udeľovanie Brit Awards sa bude konať v stredu 20. februára v londýnskej O2 Arene. Moderátorom bude herec James Corden. Na podujatí naživo vystúpia Muse, Robbie Williams, Emeli Sandé, Mumford & Sons, Ben Howard a One Direction. Pre tento populárny boyband sú nominácie miernym sklamaním, keďže majú šancu len v kategórii Britská skupina. Viac nominácií zrejme očakával aj Robbie Williams, ktorý sa o cenu uchádza len so singlom Candy. Prekvapením je nominácia Amy Winehouse v kategórii Britská interpretka, kde sú zvyčajne nominované žijúce speváčky... Hm, možno nabudúce na Britskú skupinu roka nominujú The Beatles.

Prehľad nominácií na Brit Awards za rok 2012:

Britský nováčik:
Alt-J
Ben Howard
Jake Bugg
Jessie Ware
Rita Ora

Britská interpretka:
Amy Winehouse
Bat for Lashes
Emeli Sandé
Jessie Ware
Paloma Faith

Britský interpret:
Ben Howard
Calvin Harris
Olly Murs
Richard Hawley
Plan B

Britská skupina:
Alt-J
Mumford & Sons
Muse
One Direction
The xx

Britský živý interpret:
Coldplay
Mumford & Sons
Muse
The Rolling Stones
The Vaccines

Britský producent roka:
Damon Albarn
Jake Gosling
Paul Epworth

Britský singel:
Adele - Skyfall
Alex Clare - Too Close
Coldplay a Rihanna - Princess of China
DJ Fresh feat. Rita Ora - Hot Right Now
Emeli Sandé - Next To Me
Florence & The Machine - Spectrum
James Arthur - Impossible
Jessie J - Domino
Labrinth feat. Emeli Sandé - Beneath Your Beautiful
Olly Murs feat. Flo Rida - Troublemaker
Rita Ora feat. Tinie Tempah - R.I.P.
Rizzle Kicks - Mama Do The Hump
Robbie Williams - Candy
Rudimental feat. John Newman - Feel The Love

Britský album roka:
Alt-J - An Awesome Wave
Emeli Sandé - Our Version Of Events
Mumford & Sons - Babel
Paloma Faith - Fall To Grace
Plan B - Ill Manors

Medzinárodná skupina:
Alabama Shakes
The Black Keys
Fun
The Killers
The Script

Medzinárodná interpretka:
Alicia Keys
Cat Power
Lana Del Rey
Rihanna

Medzinárodný interpret:
Bruce Springsteen
Frank Ocean
Gotye
Jack White
Michael Bublé

Informácie pochádzajú z webových stránok brits.co.uk a bbc.co.uk. 

Zdroj: SITA, pm
Foto: Joel Ryan/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Emeli Sandé, Mumford & Sons