Barackovi Obamovi zostáva ešte niekoľko dní do skončenia jeho posledného funkčného obdobia v Bielom dome, ale tohto čoskoro nezamestnaného svetového lídra už láka do svojich radov služba na streamovanie hudby.

Na oficiálnom webe služby Spotify sa na podstránke ponúkajúcej voľné pracovné miesta v pondelok objavil netradičný inzerát. Pozícia s názvom President of Playlists ("prezident playlistov) je totiž šitá na mieru dosluhujúcemu americkému prezidentovi. Podľa popisu si vyžaduje muža s "osemročnou praxou v riadení vysoko uznávaného národa", ako aj s Nobelovou cenou za mier.

Aj náplň práce je prispôsobená Obamovej kariére. Mal by mať skúsenosť s "tvorbou playlistov na federálnej úrovni" a prichádzať s novými nápadmi na playlisty pre rôzne príležitosti - "od playlistu pre hranie basketbalu s priateľmi až po playlist na rozohriatie pred príhovorom k národu o zdravotníckej legislatíve, ktorá nesie vaše meno".

Americký prezident Barack Obama svoj prvý vlastný playlist na Spotify zverejnil v auguste 2015. Odvtedy ich vytvoril ešte niekoľko, napríklad Michelle's Workout Mix (mix hudby, pri ktorej Michelle Obama cvičí) alebo Official Inauguration Playlist (oficiálny playlist pre inauguráciu). Vďaka tomu sa na jeho profile na Spotify za necelý rok a pol nazbieralo už vyše 430-tisíc priaznivcov jeho hudobnej selekcie.

Vo vzťahu s umelcami je presným opakom Trumpa

Predstavitelia v súčasnosti najpoužívanejšej streamingovej služby aj médiá si Obamov vzťah k hudbe samozrejme všimli už dávnejšie. Dosluhujúci prezident preto v minulosti žartoval, že keď odíde z Bieleho domu, začne pracovať pre Spotify. Podľa manželky amerického veľvyslanca vo Švédsku (Spotify sídli v Štokholme, pozn. red.) povedal Obama na nedávnom stretnutí s diplomatmi, že "stále čaká" na džob od Spotify.

A práve na túto, pravdepodobne nie úplne vážne myslenú poznámku zareagovali zakladatelia populárnej hudobnej služby vytvorením inzerátu. "Dozvedel som sa, že máte záujem o prácu v Spotify. Videli ste už túto ponuku?" napísal Obamovi na Twitteri spoluzakladateľ služby a zároveň výkonný riaditeľ Daniel Ek.


Barack Obama, ktorý sa chystá naďalej spolupracovať s prezidentskou knižnicou Obamovej nadácie, zatiaľ neoznámil svoje pracovné plány po odchode z Bieleho domu. Zostáva mu pritom už len pár dní vo funkcii - 20. januára bude inaugurovaný jeho nástupca Donald Trump. Ten má aktuálne problém s tým, že na podujatí nechce vystúpiť nikto z renomovaných umelcov. Na rozdiel od Obamu sa totiž medzi hudobníkmi neteší veľkej obľube.

Ani prácu v Spotify by víťaz novembrových volieb v USA zrejme nedostal, kedže v opise ideálneho kandidáta na post "prezidenta playlistov" je okrem iného aj toto: "Máš dobré vzťahy s rôznymi umelcami a hudobníkmi. Hral niekedy Kendrick Lamar na tvojej narodeninovej oslave? Chceme o tom vedieť viac!"

Text: Hudba.sk (zdroj: TASR, Spotify.com)
Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais