Stálica slovenskej populárnej hudby Miro Žbirka sa po krátkom vianočnom oddychu hneď po Novom roku vrátil do legendárnych londýnskych štúdií Abbey Road, kde vznikol aj album MIRO (2015). Tentokrát v ňom nahral singel na svoj další album, ktorý vyjde na jeseň.

Dve nové skladby vznikali v štúdiu 3 pod producentským dohľadom Roba Cassa, ktorý produkoval všetky jeho londýnske nahrávky. Práve on Mira prekvapil, keď k muzikantom Blairovi Cunninghamovi a Pearseovi McIntyreovi, s ktorými už pracoval, prizval aj ďalších skvelých hudobníkov a bývalých spoluhráčov Paula McCartneyho. Na skladbách sa tak podieľali aj Robbie McIntosh, Hamish StuartDean Ross, ktorí s bývalým členom legendárnych The Beatles koncertovali a pracovali na albumoch na konci 80. a v prvej polovici 90. rokov.

Muzikanti, ktorí hrali aj s ďalšími svetovými hviezdami ako Ringo Starr, Average White Band, Norah Jones, Chaka Khan, The Pretenders, Talk Talk, Roger Daltrey, John Mayer, Tina Turner, Aretha Franklin, Tom Jones a mnohými ďalšími, podľa Mekyho vytvorili v štúdiu príjemnú a veľmi profesionálnu atmosféru.

Miro Žbirka nahrával so spoluhráčmi McCartneyho Zdroj: archív Mira ŽbirkuDean Ross, Meky, Robbie McIntosh, Blair Cunnigham, Hamish Stuart, Rob Cass, Pearse McIntyre

Pokračovanie na jar

"Som z nich nadšený a je to pre mňa veľká vec zahrať si s nimi. Podieľali sa na uznávaných Paulových albumoch Flowers in The Dirt (s hitmi My Brave Face, This One) a Off The Ground (s Hope Of Deliverance), hrali na veľkých celosvetových turné, z ktorých sú fantastické albumy a filmy a aj na jednom z prvých MTV unplugged koncertov... A teraz nahrávajú so mnou. Priblížili ma k najvyššiemu muzikantstvu. Sú to veľkí profesionáli a veľmi príjemní ľudia," povedal Miro Žbirka o svojich nových anglických spoluhráčoch.

"Popri práci sme stihli aj trochu zábavy. Keď som pri príchode zo žartu povedal, že pre mňa ten ich veľký mixážny pult bude určite malý, uvoľnila sa atmosféra a všetko fungovalo fantasticky. Nikdy by som si nepomyslel, že budem takýchto borcov sledovať pri práci zblízka, a nie že budem s nimi nahrávať. Rob ma tým veľmi príjemne potešil a prekvapil a už teraz sa teším na ďalšiu session, ktorá bude na jar," dodal.

Album, ktorý zatiaľ nemá názov a vzniká opäť v Abbey Road, by sa na pultoch mal objaviť v septembri 2018. Pre všetkých fanúšikov, ktorí minulý rok nestihli Vianočné Symphonic Tour (reportáž) alebo si chcú zopakovať jeho nádhernú atmosféru, má Miro Žbirka dobrú správu. Ďalšie koncerty s orchestrom budú aj tento rok v predvianočnom období v Žiline a Košiciach.

Termíny turné vianočných symfonických koncertov v roku 2018:   

15. 12. - Žilina, Zimný štadión
18. 12. - Košice, Steel aréna

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Rado Mešša. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnych weboch www.zbirka.cz a www.facebook.com/MiroZbirka.

Foto: Nogup Agency (titulná fotografia), archív M. Žbirku (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka