RTVS pripravila pre divákov pokračovanie mimoriadne úspešnej folklórnej šou Zem spieva. Prvý zostrih z kastingov do druhej série originálnej talentovej súťaže si môžete pozrieť už v sobotu 13. januára o 20:30 na Jednotke.

Hneď po obrovskom diváckom úspechu, ktorý Zem spieva zaznamenala v minulom roku, sa RTVS pustila do príprav ďalšej série. To, že Slovensko má ešte nemalé zásoby talentov venujúcich sa folklóru, dokázal záujem o kastingy, ktoré sa konali vlani v októbri. Do Martina a Starej Ľubovne prišlo približne 2000 záujemcov, teda podobne ako pri prvej sérii.

Odborná porota z prihlásených záujemcov vybrala 63 účinkujúcich - jednotlivcov, umeleckých súborov a skupín, ktorí sa predstavia v siedmich štúdiových kolách. Do semifinále potom postúpi maximálne 21 súťažiacich a vo finále sa stretne desiatka najlepších. Absolútneho víťaza vyberú opäť diváci SMS hlasovaním. Minulý rok získal najviac hlasov Folklórny súbor Urpín z Banskej Bystrice.

Prečítajte si: Zem spieva: Najviac hlasov získal FS Urpín, víťazom je však samotný folklór


Lokálpatrioti Jana Kirschner, Katka Knechtová či Matej Tóth

V pokračovaní veľkolepej šou sa v úlohe moderátorov opäť objaví sympatické mladé trio S Hudbou Vesmírnou. Na stoličky porotcov zasadnú aj v tomto roku osvedčení odborníci - Samo Smetana, Barbora Morongová, Lenka Šútorová Konečná, Alžbeta Lukáčová a Vlado Michalko. (profily porotcov)

V úlohe lokálpatriotov sa predstavia mnohé známe slovenské tváre. V prvej časti odprezentujú divákom talentovaných umelcov herec Ján Koleník a herečky Milka Zimková a Lujza Garajová-Schrmeková. V ďalších častiach to budú napríklad Jana Kirschner, Katka Knechtová, Matej Tóth, Štefan Štec, Ondrej Kandráč, Mária Kraľovičová, Marianna Ďurianová, Andrej Bičan a ďalší.

V druhej sérii je pripravených viacero zaujímavostí. Jednou z nich je vyššia účasť skvelých súborov i jednotlivcov zo zahraničia, ktorí mali o účinkovanie v Zem spieva po odvysielaní prvej série veľký záujem. Okrem zahraničných Slovákov, ktorí sa venujú nášmu folklóru v Srbsku, Rumunsku, Anglicku, Maďarsku, či Kanade, sa predstavia dokonca i milovníci slovenského folklóru z ďalekého Japonska, ktorí sa združujú v súbore Valaška. RTVS opätovne prinesie šou prostredníctvom internetu bez geoblokácie, takže Zem spieva si budú môcť diváci pozrieť online na webe rtvs.sk kdekoľvek na svete.

Fenomén Zem spieva žne úspech aj v zahraničí. Na medzinárodnom televíznom veľtrhu NATPE v Budapešti vyhrala šou v konkurencii 10 relácií medzinárodnú súťaž Pitch & Play Live v kategórii non-scripted formátov.


Výber z najsledovanejších vystúpení z prvého ročníka na Youtube kanáli RTVS:


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: RTVS