Do programu 23. ročníka festivalu Pohoda v posledných týždňoch pravidelne pribúdajú nové zvučné mená. Okrem Liama Gallaghera, The Roots, Lykke Li, The 1975 či Michaela Kiwanuku sa v lete na trenčianskom letisku v slovenskej premiére predstaví aj očarujúca anglicko-francúzska speváčka a herečka Charlotte Gainsbourg.

Jej rodičmi sú legendárny francúzsky spevák, skladateľ, herec a režisér Serge Gainsbourg a britská herečka Jane Birkin, s ktorou v roku 1969 nahral svetoznámy hit Je t'aime, moi non plus so silným erotickým nábojom. Bolo to na začiatku ich búrlivého vzťahu, o dva roky neskôr sa im narodila jediná dcéra.

Charlotte Gainsbourg veľmi skoro nastúpila na umeleckú dráhu svojich rodičov. Hudobnú kariéru odštartovala už ako 12-ročná kontroverzným duetom so svojím otcom s názvom Lemon Incest. Známy umelecky provokatér pokračoval v téme "hraničného" vzťahu s dcérou aj filme Charlote for Ever a na rovnomennom albumovom debute svojej dcéry z roku 1986.

Charlotte mala v čase jeho vydania len 15 rokov, následne sa však zamerala na hereckú kariéru. Môžete poznať z filmov ako Jane Eyrová (1996), 21 gramov (2001), Náuka o snoch (2006), Antikrist (2009), Strom (2010), Melanchólia (2011) či Nymfomanka (2013) a na konte má ceny pre najlepšiu herečkuv v rámci César Awards aj z filmových festivalov v Cannes či v Bratislave.

Spolupráca s absolútnou hudobnou špičkou

Na jej ďalšiu hudobnú tvorbu si museli fanúšikovia počkať celých 20 rokov, stálo to ale za to. Jej "dospelý debut" 5:55 (2006) s prevažne anglickými textami produkoval dlhoročný producent Radiohead Nigel Godrich a autorsky sa na ňom okrem samotnej speváčky podieľali aj líder skupiny Pulp Jarvis Cocker či francúzske duo Nicolas Godin a Jean-Benoît Dunckel, známe ako Air. Album si vyslúžil prevažne nadšené reakcie kritikov, The Observer mu dokonca udelil desať bodov z desiatich.


S ešte väčším úspechom sa v roku 2009 stretol jej ďalší album IRM (francúzska skratka pre magnetickú rezonanciu), ktorý produkoval Beck. Pitchfork ho zaradil do rubriky Best New Music a v recenzii uviedol, že je hlas dodal Beckovej práci chýbajúcu hĺbku. Video k titulnej piesni Heaven Can Wait zaradil magazín Spin medzi 20 najlepších videoklipov roka. Ďalší hit Trick Pony sa objavil v hre FIFA 11, seriáli Grey's Anatomy a zaznel aj počas Super Bowlu v reklame s modelkou Adrianou Lima.

V roku 2011 vydala dvojalbum Stage Whisper, ktorý je kolekciou nezverejnených piesní z IRM a živých nahrávok. V roku 2013 zaujala coververziou Hendrixovej Hey Joe, ktorú nahrala opäť s Beckom. Pieseň sa objavila na soundracku k filmu Nymfomanka Larsa von Triera s Charlotte v hlavnej úlohe.


V roku 2017 vydala album Rest, na ktorom sa vyrovnáva so stratou otca i sestry Kate Barry. Aj na tomto albume sa objavili slávni spolupracovníci ako Paul McCartney, Connan Mockasin, Guy-Manuel de Homem-Christo (Daft Punk), Owen Pallet, Blood Orange či producent SebastiAn. Výsledkom je zaujímavá kombinácia alternatívneho rocku a synthpopu so mrazivým vokálom a silnými osobnými textami.

Pitchfork zaradil aj túto nahrávku medzi Best New Music (s hodnotením 8,7 z 10), označil ju ako spaľujúco-intímnu a dodáva: "Gainsbourg nielenže odhaľuje svoju bolesť, ale monumentalizuje ju. Kladie červený koberec a pozýva ľudí na predstavenie. Jej odmietanie byť oddelená od vlastného žiaľu je doslova smrti-vzdorujúci výkon." Na úspech zatiaľ posledného albumu nadväzuje aj jej najnovšie EP Take 2, ktoré vyšlo pred niekoľkými týždňami a opäť ho produkoval SebastiAn. Speváčka tak potvrdila svoje viac elektronické smerovanie.


Charlotte Gainsbourg nevyniká mimoriadnym rozsahom či technikou spevu. Jej pridanou hodnotou je charizma a emócie, ktoré prepožičiava skladbám - obzvlášť na pódiu. Jej koncertu v londýnskom klube Village Underground dali absolutórium The Independent a The Guardian. Ako píše Laura Snapes z druhého menovaného denníka: "Charlotte prepája otcovu lascívnu príťažlivosť do hypnoticko-euforickej šou." The Telegraph uviedol svoj článok o jej ďalšom londýnskom koncerte slovami: "Hlboký smútok, jemný pôvab a nádherná hudba."

Tieto ingrediencie namieša Charlotte Gainsbourg do príjemného hudobno-performatívneho kokteilu aj na letisku v Trenčíne. Pohoda 2019 sa uskutoční od 11. do 13. júla.


Mohlo by vás zaujímať:

Pohoda má adepta na najvtipnejšiu šou festivalu. Do Trenčína mieri Mac DeMarco

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Pohody Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Facebook.com/charlottegainsbourg

Súvisiaci interpreti: Charlotte Gainsbourg