Hlavné kategórie hudobných cien, o ktorých sa ešte stále hovorí ako o tých najprestížnejších, si tento rok podelili zástupcovia troch žánrov, ktoré sú v USA dlhodobo najpopulárnejšie. Cenu album roka získala country speváčka, nahrávkou a skladbou roka je najväčší rapový virál o súčasnej Amerike a nováčikom roka sa stala britská hviezda tanečného popu.

Hlavnými víťazmi cien Grammy 2019 sú Kacey Musgraves a Childish Gambino, pričom každý z nich dostal po štyri trofeje. Tridsaťročná speváčka dominovala v žánri country, keď ju ocenili za skladbu Space Cowboy, za sólový výkon v piesni Butterflies a tiež za album Golden Hour, ktorý vyhlásili aj za Album roka.


O päť rokov starší herec a raper Donald Glover alias Childish Gambino získal všetky štyri ceny vďaka virálnemu hitu This Is America. Spoločensky kritická skladba s drsným a kontroverzným videoklipom bodovala v kategóriách Nahrávka roka, Pieseň roka, Najlepšia rapovo-spievaná spolupráca a Najlepší videoklip. Paradoxne jeden z najväčších víťazov tohto ročníka sa udeľovania cien vôbec nezúčastnil.

Najlepším nováčikom je 23-ročná Londýnčanka Dua Lipa, ktorá počas večera získala aj cenu za Najlepšiu tanečnú nahrávku, a to vďaka spolupráci na piesni Electricity dua Silk City


Viaceré hviezdy tento ročník vynechali

Ceremoniál Grammy 2019 ukázal, že najväčšie hudobné hviezdy už svoju účasť na udeľovaní hudobných cien Národnej akadémie nahrávacích umení a vied nepovažujú za svoju absolútnu prioritu. Okrem štvornásobného víťaza vôbec neprišiel ani Kendrick Lamar, hoci mal, rovnako ako minulý rok, najviac nominácií. Kým vlani z ôsmich premenil na víťazstvo päť (všetky v žánrových rapových kategóriách), tentoraz má z rovnakého počtu kategórií len jedno ocenenie.

Svoje ceny si neprišli prevziať ani Ariana Grande (Sweetener vyhlásili za Najlepší popový vokálny album) či Beyoncé a Jay Z, ktorých spoločný album The Carters - Everything Is Love ocenila akadémia ako Najlepší súčasný urban album.

Nechýbala však Lady Gaga, ktorá dostala Grammy v kategóriách Najlepšia originálna skladba vo filme a Najlepší popový výkon dua alebo skupiny za pieseň Shallow, ktorú nahrala s Bradleym Cooperom. Tretiu trofej získala za Najlepší sólový popový výkon v piesni Joanne (Where Do You Think You're Goin'?).


Medzi ďalších víťazov patria napríklad francúzske duo Justice, ktorého nahrávku Woman Worldwide vyhlásili za Najlepší elektronický / tanečný album, zosnulého Chrisa Cornella ocenili v kategórii Najlepší rockový výkon (When Bad Does Good) a mladá americká skupina Greta Van Fleet so svojím debutom From The Fire získala cenu Najlepší rockový album. Pikoškou je, že známy hudobný magazín Pitchfork tomuto albumu vo svojej recenzii udelil žalostných 1,6 bodov z 10.

Speváčka a hudobníčka St. Vincent uspela v kategórii Najlepšia rocková skladba s piesňou Masseduction. Rovnomenný album má podľa akadémie najlepší obal, ktorého autorom je Willo Perron. Beck za svoj azda najpopovejší album kariéry Colors získal cenu Najlepší alternatívny(?) album a tiež ocenenie Najlepší album po technickej stránke (neklasická hudba).


Najlepšiu rapovú skladbu nahral Drake (God's Plan) a z ceny rapový album roka sa tešila Cardi B (Invasion Of Privacy). Najlepší R&B výkon podala dvojica H.E.R. a Daniel Caesar v piesni Best Part, pričom 21-ročná speváčka H.E.R. dostala v tomto žánri aj cenu za eponymný album.

Producentom roka v rámci neklasickej hudby je Pharrell Williams. Najlepší reggae album nahrali Sting & Shaggy (44/876). 82-ročný legendárny bluesový gitarista a spevák Buddy Guy dostal zlatý gramofónik za Najlepší tradičný bluesový album vďaka štúdiovke The Blues Is Alive And Well, na ktorej sa podieľali napríklad aj Jeff Beck alebo Keith Richards a Mick Jagger z The Rolling Stones. Kompletný zoznam víťazov nájdete na konci článku.

Janelle Monáe, Grammy 2019 Zdroj: Matt Sayles/Invision/APJanelle Monáe na Grammy 2019 (foto: Matt Sayles/Invision/AP)

Galavečeru dominovali ženy

Počas večera, ktorý bol skromnejší na výnimočné vystúpenia a zapamätateľné momenty, vystúpili napríklad St. Vincent, Cardi B, Dolly Parton, Little Big Town, Maren Morris, Kacey Musgraves, Katy Perry, Miley Cyrus, Post Malone, Red Hot Chili Peppers, Janelle Monáe, Diana Ross, Lady Gaga, Mark Ronson, Shawn Mendes, Ricky Martin či Camila Cabello. Fantasia, Andra Day a Yolanda Adams vzdali poctu zosnulej Arethe Franklin.

O moderovanie slávnosti v losangeleskom Staples Center sa postarala Alicia Keys, ktorá v úvode prizvala na pódium Lady Gagu, Jadu Pinkett Smith, Jennifer Lopez a niekdajšiu prvú dámu USA Michelle Obama, aby sa podelili o ich vzťah k hudbe. Celkovo sa večer niesol najmä v znamení žien, zrejme v reakcii na to, že minulý rok boli organizátori kritizovaní za nedostatočnú reprezentáciu nežného pohlavia. V každom prípade atraktivite galavečera, ktorý akoby každým rokom strácal svoj lesk a prestíž, to príliš nepomohlo.

Pozrite si krátky zostrih:


Na tento ročník sa dlho spomínať nebude
(autor: Dušan Marko)

Medzi tých pár vystúpení, ktoré stáli za pozornosť, sa zaradil kanadský spevák Shawn Mendes, ktorý zaspieval svoj minuloročný hit In My Blood. Najprv to síce vyzeralo, ako bežné vystúpenie mladého hudobníka, ktorý sa pravidelne sprevádza hrou na gitare či klavíri, no neskôr sa k nemu na pódiu pridala kolegyňa Miley Cyrus. Nech už máte k týmto dvom hudobníkom akýkoľvek vzťah, ich talent a kvality spochybniť nemožno. Shawn aj Miley ukázali, prečo patria medzi najúspešnejších popových spevákov svojej generácie a na pódiu si vystačili aj bez zbytočnej plejády tanečníkov či sprievodných efektov. V prípade 26-ročnej speváčky z Tennessee si dovolím vyzdvihnúť aj jej vzhľad, ktorý sa v posledných mesiacoch konečne podobá dospelej žene a nie rebelujúcej tínedžerke.

Naopak, o menšie sklamanie večera sa postarala Lady Gaga, ktorá zaspievala pieseň Shallow z filmu Zrodila sa hviezda. Jej vystúpenie nebolo vyslovene zlé, no ak si zaspomínate na jej spevácke čísla z Grammy Awards v minulosti, tak tentoraz ničím nevynikala a skladbu odspievala tak, ako na akomkoľvek inom vystúpení. Najmä je celkom škoda, že neprítomného Bradleyho Coopera v duete nenahradila aspoň iným spevákom. Celkom zaujímavé by bolo aj to, ak by 32-ročná hitmakerka zaspievala mashup viacerých skladieb z filmu Zrodila sa hviezda, čo pre mňa z nepochopiteľných dôvodov ešte nikde nespravila.

Jennifer Lopez sa už tradične na javisku postarala o poriadny cirkus, ktorý aspoň na pár minút všetkých rozhýbal a zdvihol ich klesajúcu pozornosť. V takmer 15-minútovom vystúpení opäť dokázala, že do starého železa nepatrí a tanečné lekcie od mladších kolegýň vôbec nepotrebuje. O vystúpení Lopez sa bude zrejme hovoriť ešte poriadne dlho, bohužiaľ nie v zrovna pozitívnom slova zmysle. Množstvo divákov totiž odsúdilo, že skladby černošských interpretov spievala beloška. Väčšina z nich to zo strany producentov programu označila za podraz, keďže namiesto J.Lo mohli do tohto čísla obsadiť inú, černošskú hviezdu.

Priestor na javisku dostali aj americká hudobníčka St. Vincent a čoraz úspešnejšia Dua Lipa z Veľkej Británie. Tá sa síce počas večera tešila z toho, že obe svoje nominácie premenila vo víťazné, tvorcom šou však môže ďakovať za to, že dokonale pochovali potenciál jej hudobného vystúpenia s One Kiss. Nápad postaviť hviezdu tanečnej hudby vo večerných šatách za mikrofón je možno vizuálne pekný, no po hudobnej stránke asi tak logický krok, ako keby niekto po Adele chcel, aby odtancovala choreografiu v štýle Jennifer Lopez.

Nie je tomu tak dávno, kedy sa na javisku odovzdávania cien Grammy za mikrofónom predbiehali Rihanna, Eminem, Beyoncé, Adele či Taylor Swift. V posledných rokoch však veľké mená začínajú túto ceremóniu čoraz viac ignorovať. Samotné ocenenia si síce stále držia status "najprestížnejších hudobných cien", no ak tvorcovia nedoprajú galavečeru poriadny refresh, bude toto prvenstvo na úrovni jednookého medzi slepými. 

Víťazi 61. ročníka cien Grammy vo vybraných kategóriách:

Album roka: Kacey Musgraves - Golden Hour

Nahrávka roka: Childish Gambino - This Is America

Pieseň roka: Childish Gambino - This Is America

Nováčik roka: Dua Lipa

Producent roka (neklasická hudba): Pharrell Williams

Najlepší sólový popový výkon: Lady Gaga - Joanne (Where Do You Think You're Goin'?)

Najlepší popový výkon dua alebo skupiny: Lady Gaga & Bradley Cooper - Shallow

Najlepší popový vokálny album: Ariana Grande - Sweetener

Najlepší tradičný popový vokálny album: Willie Nelson - My Way

Najlepšia tanečná nahrávka: Silk City & Dua Lipa Featuring Diplo & Mark Ronson - Electricity

Najlepší elektronický/tanečný album: Justice - Woman Worldwide

Najlepší súčasný inštrumentálny album: Steve Gadd Band - Steve Gadd Band
Najlepší rapový výkon (dvaja víťazi): Anderson Paak - Bubblin // Kendrick Lamar, Jay Rock, Future & James Blake - King's Dead

Najlepšia rapová skladba: Drake - God's Plan

Najlepší rapový album: Cardi B - Invasion Of Privacy

Najlepšia rapovo-spievaná spolupráca: Childish Gambino - This Is America

Najlepší R&B výkon: H.E.R. Featuring Daniel Caesar - Best Part

Najlepší tradičný R&B výkon (dvaja víťazi): Leon Bridges - Bet Ain't Worth The Hand // PJ Morton feat. Yebba - How Deep Is Your Love

Najlepšia R&B skladba: Ella Mai - Boo'd Up

Najlepší R&B album: H.E.R. - H.E.R.

Najlepší súčasný urban album: The Carters - Everything Is Love

Najlepší rockový výkon: Chris Cornell - When Bad Does Good

Najlepšia rocková skladba: St. Vincent - Masseduction

Najlepší rockový album: Greta Van Fleet - From The Fires

Najlepší metalový výkon: High On Fire - Electric Messiah

Najlepší alternatívny album: Beck - Colors

Najlepší country sólový výkon: Kacey Musgraves - Butterflies

Najlepší country výkon dua alebo skupiny: Dan + Shay - Tequila

Najlepší country album: Kacey Musgraves - Golden Hour

Najlepšia country skladba: Kacey Musgraves - Space Cowboy

Najlepší new age album: Opium Moon - Opium Moon

Najlepší komediálny album: Dave Chappelle - Equanimity & The Bird Revelation

Najlepšie improvizované jazzové sólo: John Daversa - Don't Fence Me In

Najlepší jazzový inštrumentálny album: The Wayne Shorter Quartet - Emanon

Najlepší jazzový vokálny album: Cécile McLorin Salvant - The Window

Najlepšia inštrumentálna kompozícia: Terence Blanchard - Blut Und Boden (Blood And Soil)

Najlepší inštrumentálny aranžmán: John Daversa Big Band Featuring DACA Artists - Stars And Stripes Forever

Najlepší inštrumentálny aranžmán s vokalistami: Randy Waldman Featuring Take 6 & Chris Potter - Spiderman Theme

Najlepší reggae album: Sting & Shaggy - 44/876

Najlepší obal nahrávky: Willo Perron za album St. Vincent - Masseduction

Najlepší remix: Haim - Walking Away (Mura Masa Remix)

Najlepší videoklip: Childish Gambino - This Is America

Najlepší hudobný film: Quincy Jones - Quincy

Najlepší kompilačný soundtrack pre vizuálne médiá: Hugh Jackman (& Various Artists) - Najväčší showman

Najlepší soundtrack pre vizuálne médiá: Ludwig Göransson - Čierny panter

Najlepšia originálna skladba vo filme: Lady Gaga & Bradley Cooper - Shallow (z filmu Zrodila sa hviezda)

Najlepší americana album: Brandi Carlile - By The Way, I Forgive You

Najlepší výkon v rámci tradičnej americkej hudby: Brandi Carlile - The Joke

Najlepšia skladba v rámci tradičnej americkej hudby: Brandi Carlile - The Joke

Najlepší tradičný bluesový album: Buddy Guy - The Blues Is Alive And Well

Najlepší súčasný bluesový album: Fantastic Negrito - Please Don't Be Dead

Najlepší folkový album: Punch Brothers - All Ashore

Najlepší world music album: Soweto Gospel Choir - Freedom

Najlepší album po technickej stránke (neklasická hudba): Beck - Colors

Text: Hudba.sk (zdroj: SITA), Dušan Marko
Foto: Chris Pizzello/Invision/AP (titulná fotografia), Matt Sayles/Invision/AP (foto v článku)