Minuloročná jar na našich obrazovkách patrila piatej sérii Česko Slovenskej SuperStar. Spevácke šou sa síce tešia čoraz menšiemu diváckemu záujmu, no pre televízie aj napriek tomu stále ide o stávku na istotu. Po päťročnej odmlke sa tak na naše obrazovky vracia formát The Voice.

Na obrazovky TV Markíza a TV Nova sa šou The Voice Česko Slovensko vrátila s viacerými zmenami, pričom tou najväčšou je už samotný názov. Prvé dve česko-slovenské vydania speváckej súťaže totiž mali "lokalizovaný" názov Hlas Česko Slovenska, až teraz sa zmenil na ten, ktorý poznajú ľudia vo väčšine krajín. Možno za tým bola aj snaha tvorcov prilákať viac zahraničných účinkujúcich, ktorí by konkurovali domácim talentom.

Ďalšou výraznou novinkou je moderátorská dvojica, ktorú tvoria speváčky Mária ČírováTereza Kerndlová. Keď tvorcovia šou oznámili mená nových moderátoriek, reakcie boli rozpačité. V tejto "kastingovej" fáze zohrávajú moderátorky skôr podpornú úlohu a nedostávajú veľa priestoru na to, aby sa mohli prejaviť. Hodnotiť Máriu a Terezu ako moderátorky je preto zatiaľ zbytočné.

Výrazne sa zmenilo zloženie poroty - z predošlých ročníkov zostal len spevák skupiny Kabát Josef Vojtek. Asi najväčším prekvapením bolo obsadenie Jany Kirschner, ktorá sa v posledných rokoch venovala skôr alternatívnym hudobným žánrom. Mainstreamovým projektom a televíznemu šoubiznisu sa vyhýbala, no napokon aj to bol jeden z dôvodov, prečo ponuku prijala. Sama totiž priznala, že chcela opäť nazrieť do sveta, z ktorého v minulosti dobrovoľne odišla. Kreslo "rapového porotcu", ktoré v minulosti patrilo Rytmusovi či Majkovi Spiritovi, tentokrát dostal Kali a štvoricu koučov doplnil český spevák a herec Vojtěch Dyk.

V nedeľu odvysielaný prvý diel The Voice už tradične odštartoval hudobným vystúpením všetkým koučov, ktorí zaspievali mashup svojich najväčších hitov. Na úvod odznela pieseň Je to ako má byť od Kaliho, po ktorom nasledoval hit Modrá od Jany Kirschner. Odznel tiež virálny hit Tepláky, ktorý ešte v roku 2010 Vojta Dyk naspieval so skupinou Nightwork. Líder skupiny Kabát  sa predviedol s dnes už kultovou skladbou Pohoda, ktorá vyšla ešte v roku 2001.


Úvodný večer so ženskou prevahou

Ako prvá sa pred koučov postavila 19-ročná Lucie Večeřová, ktorá zaspievala pieseň Back To Black od britskej hudobníčky Amy Winehouse. Stačilo jej len pár sekúnd na to, aby sa otočila takmer celá štvorica porotcov. Jediný, koho nepresvedčila, bol Vojta Dyk. Naopak, Pepa Vojtek bol nadšený a v hodnotení priznal, že nechápe, ako sa do tak mladého dievčaťa dostane taký silný a pevný hlas. Do svojho tímu Luciu lanárila aj Jana Kirschner, ktorá v rámci hodnotenia prezradila, že mala to šťastie stretnúť sa s Amy Winehouse aj osobne. Jedinú ženu v porote si Lucie napokon vybrala za svoju koučku.


Prvým mužom, ktorý zaspieval v tretej sérii The Voice Česko Slovensko, bol Dušan Diamant. Jeho vystúpenie s baladou Another Love od Toma Odella bolo síce mimoriadne emotívne, no ani bolesť v hlase porotcov neoslovila a žiadny z nich sa neotočil. Vojta Dyk dokonca povedal, že toto vystúpenie bolo na plač. Naopak, moderátorka Mária Čírová bola výkonom dojatá a číslo označila za úžasné.


Kým v minulosti boli cudzinci v našich šou skôr výnimkou, teraz už nejde o nič nezvyčajné. Prvou zahraničnou súťažiacou je 19-ročná Viktoriya Michshenko z Kazachstanu, ktorá spieva už od svojich piatich rokov. Exotický vzhľad by možno mladej hudobníčke pomohol v SuperStar, no v tomto prípade sa mohla spoľahnúť skutočne len na svoj hlas.

Pred porotu sa postavila s piesňou Bound To You od Christiny Aguilery a svojím výkonom presvedčila všetkých štyroch porotcov. Vojta Dyk si vo svojom hodnotení nekládol servítku pred ústa a priznal, že z toho, ako Viky zaspievala, sú všetci "posraní". Ešte ďalej vo svojom hodnotení zašiel Kali, ktorý povedal, že by chcel, aby tento hlas bol to posledné, čo bude počuť. Viky mala vo svojom výbere vraj už od začiatku jasno a šla do tímu Vojtu Dyka.


Marián Hudec z Trnavy chcel vyhrať šou The Voice najmä z toho dôvodu, aby zrušil ženskú nadvládu, ktorá v miestnych talentových šou v posledných rokoch panuje. Jeho výkon síce nebol zlý a porotcovia ho prirovnali k Stingovi, no ani jeden z nich sa neotočil práve kvôli tomu, že im známeho hudobníka pripomínal až príliš.


Zabojovať o priazeň prišiel aj Jaromír Bartoš so skladbou Whataya Want From Me od amerického speváka Adama Lamberta, ktorý sa sám preslávil práve vďaka speváckej šou. Najprv to síce vyzeralo tak, že Jaromír odíde naprázdno, no v posledných sekundách sa otočili všetci okrem Jany Kirschner. Kali mladého speváka do svojho tímu lákal ambicióznym vyhlásením o tom, že kým zvyšok koučov zostal hudobne v roku 2000, tak on žije v roku 2019. Talentovaný Čech si však napokon za svojho kouča vybral Vojtu Dyka.


Druhá šanca pre známe tváre

Ďalšou slovenskou súťažiacou bola Laura Wengová, ktorá ani zďaleka nie je v hudobnom biznise začiatočníčkou. Ide totiž o jednu zo speváčok dnes už nefungujúcej slovenskej skupiny Forsomeone. Laura si síce vybrala zo všetkých strán obohranú skladbu Ain't Nobody v modernej verzii od dvojice Felix Jaehn a Jasmine Thompson (pôvodne od skupiny Rufus a Chaky Khan), no v jej prípade zafungovala na výbornú. Laura si mohla vyberať z kompletnej zostavy koučov. Kali jej vo svojom hodnotení sľuboval, že pre ňu urobí čokoľvek, ak si ho vyberie, čo napokon Laura aj urobila.


Naopak, do radu "odpadlíkov" sa musela zaradiť Anna Horthová z Novej Dubnice. Zaspievala známu Baladu o poľných vtákoch od Mekyho Žbirku. Napriek tomu, že sa žiaden z koučov sa neotočil, Anna si vyslúžila veľký potlesk. Jana Kirschner dokonca bezprostredne po vystúpení odbehla do zákulisia len preto, aby mohla nádejnej speváčke pogratulovať a ospravedlniť sa za seba a svojich kolegov, že sa nikto z nich neotočil.


Ďalšou, ktorá by sa chcela živiť svojou hudbou je aj Michaela Husárová, ktorá si už teraz skladá vlastné piesne pod pseudonymom M.U.S. V The Voice si vybrala mimoriadne ťažkú pieseň, ktorá už nejednu speváčku potopila - Rolling In The Deep od britskej divy Adele.

Toto však rozhodne nebol príklad zlého vystúpenia. Michaele totiž stačilo pár sekúnd na to, aby svojím talentom a sebavedomým výkonom odrovnala celú porotu. Jana Kirschner do svojho tímu Michaelu lákala tým, že jej môže napísať pesničku, a dokonca ju aj zobrať do štúdia v Londýne. Oduševnený príhovor sa jej vyplatil a svoj tím tak rozšírila o ďalšiu speváčku.


Za českú stranu prišla zabojovať aj sympatická Eliška Strnadová s piesnou Who Knew od Pink. Porotu však jej výkon neoslovil natoľko, aby s ňou chceli spolupracovať. Pepa Vojtek neskôr jej spev označil za niečo, čo už hraničí s krikom. 


Porotu však zaujal 17-ročný Lukáš Vincler s piesňou Say Something od A Great Big World a Christiny Aguilery. Rockera Josefa Vojteka jeho výkon oslovil natoľko, že mu prisľúbil, že sa o jeho kariéru bude starať nielen počas šou ale aj po jej skončení. Uvidíme, či svoje slovo dodrží, keďže za kouča si Lukáš vybral práve jeho. 


Poslednou adeptkou prvého výberu naslepo bola exotická kráska Diana Kalashová z Iraku. Mladá študentka z pražského konzervatória si vybrala song In My Blood od Shawna Mendesa a jej vystúpenie môžeme pokojne označiť za to najlepšie, čo sme v prvom výberovom kole mohli počuť. Orientálna kráska v roku 2011 ešte ako dievčatko bodovala v Česko Slovensko má Talent a v roku 2017 dokonca vydala svoj debutový album s názvom Bez pravidel.

Diana vďaka svojmu obrovskému talentu zaujala všetkých koučov, pričom v hodnotení sa všetci predbiehali v superlatívoch, ktorými by iba 16-ročnú talentovanú interpretku nalákali do svojho tímu. Diana si napokon vybrala Kaliho.


Absencia veľkých prekvapení a rozpačitá porota

Prvé kolo z fázy zvanej "výber naslepo" síce ponúklo viacero dobrých výkonov, no žiaden z nich vám zrejme dlhšie v pamäti nezostane. Do tímov Vojtu Dyka, Kaliho a Jany Kirschner pribudli dvaja súťažiaci, Pepa Vojtek sa zatiaľ musí uspokojiť iba s jedným adeptom na víťazstvo.

Nová štvorica koučov v prvej časti vôbec nepôsobila zohrato a ak si ju porovnáme z predošlou sériou či minuloročnou SuperStar, tak aj jej hodnotenia boli nemastné-neslané. Kali, od ktorého sa očakávalo, že v porote zastúpi rolu toho kontroverzného, bol po celý čas nevýrazný, a o nič lepšie na tom nebola ani Jana Kirschner. V porote jednoducho chýba niekto, kto by si túto svoju úlohu skutočne a očividne užíval, ako boli v minulosti Dara Rolins či Marta Jandová. Ostáva preto dúfať, že v ďalších dieloch opadne nervozita a koučovia sa viac uvoľnia.

Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/TheVoiceCeskoSlovensko