Rok po vydaní pilotného singla Neposlušnost zo svojej aktuálnej dosky Nebeský klid kapela Zrní vydáva novinku Sladkej výlet. Jedná sa o prvú z troch skladieb Zrní, ktoré pôvodne mali byť už súčasťou šiesteho radového albumu, nakoniec sa na ňom ale neobjavili. V marci bude nasledovať vydanie skladby Inaugurace a v apríli pesničky Milimetr.

Všetky tri skladby Zrní pripravovali počas sústredenia pred nahrávaním Nebeského klidu, v štúdiu je s producentmi Ondrejom Ježkom a Jonatánom Pastirčákom nahrali, ale nakoniec ich na dosku z rôznych dôvodov nezaradili. Do štúdia Jámor sa kapela vrátila tento rok v januári, aby pesničky dokončila. Singel Sladkej výlet vychádza v čase, v ktorom sa výletovať príliš nesmie. Práve preto. A oproti pôvodnej verzii získal úplne nový text.

"Skladanie tohoto songu patrilo k silným momentom nášho sústredenia pred Nebeským klidem. Popevok s melancholickou atmosférou sa nám všetkým páčil a ujal sa ho Jukl, ktorýho zasiahol najviac. Urobil z neho refrén, ku ktorému dorobil akordy do slôh. Všetkým sa darilo niečo vymýšľať, ale mne to nejako nefungovalo. Nemohol som do slôh za boha nájsť melódiu ani text, nevedel som si rady s tou veselou atmosférou a nezvládol som to na dosku dorobiť," hovorí frontman kapely Zrní Honza Unger.


Krst je naplánovaný na apríl

"Keď sme po niekoľkých mesiacoch v koronavírusovej izolácii našim fanúšikom do uzavretej facebookovej skupiny Zrní je hra posielali každý deň naše rozprávanie o snoch, spomienkach a činnostiach, ktoré nás bavia, napísal som tam pod vplyvom Maxa Richtera a jeho songu Dream 1 text, ktorý ma asi po mesiaci napadlo použiť pre túto pesničku. Namiesto pôvodne stručného ľahkého tanečného textu, ktorý sme k tomu všetci cítili, tam naopak napchať maximum slov, čo sa tam zmestia, hutných a temných v kontraste s tou náladou. Nahral som to na mobil, zaimprovizoval melódiu a ono to zrazu fungovalo. Objavil sa tam vďaka tomu veľký náboj pre ten disco refrén. Získalo to energiu. Chalanom, vrátane producentov, sa to páčilo a mne konečne spadol kameň zo srdca. Po roku do Jámoru," dodal.

Nebeský klid Zrní vo vlastnom náklade a v distribúcii Supraphonu vydali 6. marca 2020. Turné k doske bolo už dvakrát odložené, jej krst kapela, ak to epidemiologická situácia dovolí, chystá 1. apríla na brnenskej Fléde a 17. apríla v pražskom Divadle Archa. Album obsahuje 11 skladieb, nahrávanie prebiehalo v pražskom štúdiu Jámor pod dohľadom zvukového majstra a producenta Ondřeja Ježka a producenta Jonatána "Pjoniho" Pastirčáka. Mastering mal na starosti Tomáš Karásek (Gargle & Expel Studio), na albume vedľa pražského detského speváckeho zboru BezNot hosťuje tiež Lenka Dusilová alebo Ondřej Pavelka.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Zdeněk Neusar.

Súvisiaci interpreti: Zrní