Bratislavská post-blackmetalová skupina Besna vydala vo štvrtok 10. februára videosingel Zverstvá ako predzvesť debutového rovnomenného albumu, ktorý vyjde už o mesiac. Ochutnávka s vynikajúcim zvukom a silnou atmosférou je predzvesťou jedného z prvých tohtoročných ašpirantov na metalový album roka.


Predpona "post" v žánri black metal (alebo akomkoľvek inom žánri) môže znamenať čokoľvek, jediným spoločným menovateľom je, že vychádza z daného žánra, ale zároveň ho istým spôsobom prevracia naruby. Jednoznačne naň nadväzuje, no aj sa od neho odpútava zakomponovaním prvkov, ktoré preň nie sú až také bežné.

V prípade formácie Besna je jasné, prečo nie je typickou blackmetalovou kapelou. V jej hudbe majú popri tvrdých gitarách a blackového screamu (nenechajte sa odradiť, aj netrénované ucho dokáže textu rozumieť už pri druhom vypočutí) miesto aj podmanivé melodické pasáže, typické skôr pre post-rock, a celkové vyznenie ich skladieb napriek ťažším témam a textom prináša viac svetla ako tmy a temnoty. Talentovaní hudobníci to ukázali už aj vo videosingli Jazero z roku 2020.


Ako rýchlo sme na zločiny minulého režimu ochotní zabúdať. Beštiu vznešených ideálov, ospevovanú heslami, spútanú žalárnikmi, dňom i nocou sliediacu po tých, ktorí si čo i len trúfli pozdvihnúť hlavu. A možno je pre nás minulosť krajinou vzdialenou, rozprávkovou…

Text skladby Zverstvá rozoberá problematiku vyrovnávania sa spoločnosti so zločinmi minulých režimov a súčasného vymáhania ich spravodlivosti. Je štylizovaný do rozprávkovej krajiny divých zvierat a besných zverstiev. Nahrávka má moderný metalový zvuk a kompozične je viac priamočiarejšia ako predošlá tvorba tvorba skupiny.

Videoklip zrealizoval a z väčšej časti natočil mladý grafický dizajnér Tomáš Paulen, ktorý sa podieľal aj na dizajne celého albumu. O zábery zvierat sa postarala dokumentárna režisérka Tereza Michalová.

Singel je dostupný aj na Bandcampe kapely, kde si už môžete predobjednať album. Skladbu nájdete aj na streamovacích službách. Album Zverstvá, ktorý si kapela vydáva svojpomocne, vyjde 11. marca. Besna ho nahrala v bratislavskom Pulp studiu za pomoci Jakuba Hríbika a Jakuba Spiszaka a celé to potom mixoval a mastroval Jakub Tirčo.


Besna je post-black metalová kapela z Bratislavy, ktorá vznikla v roku 2017. V júni 2018 vydala debutové EP, o dva roky neskôr nasledovalo split EP s nemeckou melodickou black/death metalovou kapelou Abyss. V roku 2020 odohrala tiež niekoľko koncertov po Slovensku vrátane živého hrania v rádiovej šou Headbanger_FM ako aj v rámci online verzie najväčšieho slovenského festivalu - Pohoda in the Air 2020.

V novembri 2021 skupina vydala ďalšie "splitko" s kapelou Abyss - koncertný záznam s názvom Split Session. Besna svoju trojskladbovú časť natočila a nahrala na hrade Strečno. Hneď v úvode môžete počuť skladbu Margita, ktorá sa objaví aj na pripravovanom debutovom albume.

Zostava skupiny Besna:

Samuel Dudlák - gitara, vokály
Martin Pinter - gitara, sprievodné vokály, texty
Timotej Jurášek - basgitara, sprievodné vokály, texty
Gabriel Gorasz - bicie

Novinky kapely Besna môžete sledovať na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: TS - Samo Dudlák)
Foto: Veronika Klimonová - Werdza photography