Pätnástym releasom vydavateľstva Weltschmerzen je Ocela od Daniela Kordíka, elektronického producenta oscilujúceho medzi Londýnom a Bratislavou.


Daniel Kordík
 sa na nezávislej hudobnej scéne pohybuje dlho, jeho tvorba je siahodlhá a širokospektrálna: od tanečných a techno produkcií (Jamka; Urbsounds Collective, ktorého je spoluzakladateľom), cez field recordings ([Sy][ria], Poznova - jeho albumy na značke LOM), po početné kolaborácie a improvizácie (napr. V rýchlosti pomaly s Matejkom a Tóthom alebo Mimo-Soto s Kenom Ikedom, za ktorý získali za roku 2020 cenu Radio_Head Awards). 

S vydavateľstvom Weltschmerzen začal Kordík spoluprácu v septembri 2021, kedy mu vyšlo EP Brehy Vlny a svoju tvorbu odprezentoval aj v live sete v rámci online showcase podujatia Weltschmerzen deň. Do mozaiky vydavateľstva zapadá pomerne priamočiaro, ako jeden z najaktívnejších a najzaujímavejších producentov súčasnej experimentálnej elektronickej hudby na Slovensku. Na jeho hudbu sa dá tancovať, stratiť v jej komplexných polyrytmoch, aj bezbreho opustiť v jej emócii.

Tanečnosť ako príbeh

Ocela je druhým albumom Kordíkovej plánovanej trilógie. Tanečnosť považuje za istú formu príbehu a chronológiu cesty. Pútnikom na nej je Ocela - eponymná postava v ženskej verzii slova Oceľ - nesúca v sebe silu aj krehkosť. Zatiaľ čo prvá časť trilógie (Spojky Čiary, Baba Vanga, 2020) sledovala Ocelin zrod a mladosť, tu ju pozorujeme vyspelú, na rezolútnej trajektórii medzi počiatkom a zánikom.

Zaujímavým prvkom trilógie je aj Kordíkov návrat ku melodickej kompozícii. Ocelu albumom nesie tanec na obežnej dráhe vzorcov – vo vzťahu k sebe harmonických, no pohybujúcich sa elipticky. Každá skladba sa nesie v inej intenzite, (ne)očakávane sa vracajúc k svojmu počiatku. Následne putuje ďalšími vrstvami v odhodlanosti, ktorá neponúka na výber.



Album oficiálne vyšiel 10. februára na vinyle a digitálne na Bandcampe vydavateľstva, a tiež na streamingových platformách. Obal nahrávky s farebnými elipsami navrhla umelkyňa a grafická dizajnérka Miša Chmeličková, label tak pokračuje v koncepčnej spolupráci naprieč širokým spektrom vizuálnych umelcov. 

Ocela (ws015) je pätnástym albumom vydaným pod značkou slovenského romantického experimentálneho vydavateľstva Weltschmerzen zameraného na emočne vyhrotenú, ľudsky prepojenú a zvukovo vyhranenú súčasnú hudbu. Doposiaľ boli pod jeho hlavičkou vydané nahrávky projektov Tittingur, Weltschmerzen (Pain Palace), Ujko, Fokular, Tante Elze, Penumbra Vortex, BIOS, Kolektív Ruiny a Shallov, ako aj sólové projekty Dominika Suchého, Tomáša Prištiaka a Daniela Kordíka.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za vydavateľstvo Weltschmerzen poskytla Zuzana Hrivňáková. Správu sme upravili.