Domáca hudba nemusí byť v angličtine, aby znela progresívne a bola porovnateľná so súčasným dianím v hudobnom svete. Dôkazom je projekt Fallgrapp, ktorý v nedeľu na internete zverejnil svoj debutový album s názvom Rieka. Lyrické texty v slovenčine sa na ňom spájajú s vyšperkovanou produkciou plnou atmosféry.

Po niečo vyše roku od zverejnenia videoklipu I.N.A., ktorý v marci 2013 zarezonoval aj medzi čitateľmi Hudba.sk, sa fanúšikovia jedného z najzaujímavejších nováčikov na slovenskej scéne dočkali albumu. Už po prvom vypočutí novinky Rieka je jasné, že Fallgrapp patria do neveľkej skupiny mladých slovenských a českých kapiel, pre ktoré je na prvom mieste originalita a autentický prejav, a zároveň aj originálni skutočne byť dokážu. Vďaka tomu tento album vonkoncom nemusí sadnúť každému, čo ale kapela ani neočakáva, keďže jej cieľom je podľa vlastných slov robiť inú hudbu, než je tá, ktorá je v našich končinách populárna.

Nora Ibsenova z kapely Fallgrapp Zdroj: Facebook.com/FallgrappNora Ibsenova je jednou z dvoch speváčok projektu Fallgrapp

Slovenčina a elektronika 21. storočia? Prečo nie!

Ak máte radi elektroniku a hľadáte v hudbe viac než ľahko stráviteľné hity, album by ste mali počuť. Skladateľ a producent Juraj "Jureš" Líška na ňom so súčasným zvukom pracuje s absolútnou precíznosťou a šarmom, atmosféru dotvárajú svojrázne slovenské texty. Tie spievajú Nora Ibsenova, ktorá je spolu s Jurešom autorkou textov, a Agáta Siemaszko, pochádzajúca z Poľska. Vďaka jej neslovenskému pôvodu má spev v niektorých skladbách (Ľadový útesI.N.A., Kormorány) nezvyčajný prízvuk, i ten však má svoje čaro.

Celkovo možno povedať, že slovenčina a najaktuálnejšie trendy svetovej elektronickej scény ešte u žiadnej kapely (snáď s výnimkou Noisecutu) nezneli v takejto symbióze. V niektorých skladbách to funguje viac, v iných menej (najmä v závere albumu), no v každom prípade je Rieka veľmi sľubným debutom. Zaujímavé je aj koncertné zloženie kapely, ktoré tvorí väčšinou šesť členov - Jurešovu elektroniku a vokalistku dopĺňa husľové trio a perkusionista.

Aktualizácia (12.3.): Jeden z najväčších svetových hudobných portálov pre nezávislé kapely a interpretov, Bandcamp.com, na ktorom Fallgrapp streamujú svoj debut, na svojej titulke podporil album so slovami: "Juraj 'Jureš' Líška vrství sláčikové nástroje s prepracovanými bítmi, vytvárajúc jemný a fimovo-znejúci podklad pre zvodné slovenské vokály." Blahoželáme k tomuto úspechu!

Viac o projekte Fallgrapp


Autor: Patrik Marflák (zdroj: Gergaz netlabel, archív)
Foto: Facebook.com/Fallgrapp