Až deväť skladieb z nového albumu Eda Sheerana je v prvej desiatke aktuálneho vydania singlového UK Chartu. Ryšavý hudobný fenomén obsadil všetky miesta okrem siedmeho a ďalšie jeho piesne dominujú druhej desiatke rebríčka. V Top 20 sa tak umiestnili všetky piesne z albumu ÷ (Divide), ktorý vyšiel v piatok 3. marca.

Pýtate sa, ako je možné, že z rebríčka singlov jednej z najväčších hudobných mocností si jediný spevák spravil doslova hitparádu vlastných pesničiek? Odpoveď je jednoduchá - môže za to streaming. Zároveň však tento bezprecedentný úspech v žiadnom prípade nemožno zľahčovať. Počty prehratí skladieb na službách ako Spotify, Apple Music či Deezer sa totiž zarátavajú do rebríčka singlov už od júla 2014 a doteraz sa nič podobné nikomu nepodarilo. Ed Sheeran tak potvrdzuje, že je v Británii bezkonkurenčne najpopulárnejším sólovým spevákom súčasnosti. A dobre známa je práve jeho obľúbenosť medzi používateľmi streamingových služieb.

Hociktorá skladba môže byť singlom

Vďaka tomu sa aj skladby, ktoré ešte ani nevyšli ako oficiálne single, dostali tak vysoko v "rebríčku singlov". Úvodzovky sú na mieste, pretože táto bizarná situácia potvrdzuje, že ide už skôr o rebríček skladieb. Napríklad na druhom mieste, hneď za jedným z dvojice skutočných singlov Shape of You, je radová albumová pieseň Galway Girl, ktorá zatiaľ nebola vydaná v podobe singla a nemá ani videoklip. Je dosť pravdepodobné, že sa ho na základe vysokej obľúbenosti u používateľov streamingových služieb dočká, no faktom je, že v súčasnosti túto skladbu za singel v tradičnom zmysle slova považovať nemožno.


Zvádza to k úvahám, či je vôbec správne počítať čísla zo streamovania do UK Chartu. Tie sú však už bezpredmetné, pretože ignorovať streaming pri tvorbe rebríčka by bolo krokom späť. Spôsob "konzumácie" hudby sa za posledné roky rapídne zmenil a ak by sa v hitparádach počítali iba stiahnutia piesní a fyzické predaje (kto si dnes kupuje CD single?), tak by rebríček čoraz viac upadal do irelevantnosti až by sa stal úplne zbytočným a nereprezentujúcim to, čo vlastne ľudia počúvajú. To, že dnes si na počúvanie hudbu nemusíte kúpiť, je už iná téma, taká je však realita.

Žiaľ, je to celkom smutná realita pre množstvo menej známych a nových interpretov a kapiel, keďže šanca zviditeľniť sa dobrým umiestnením v rebríčkoch sa zdá byť čoraz menšia. Ako informuje BBC, počet skladieb, ktoré sa v priebehu pol roka objavia v rebríčku, sa oproti minulej dekáde znížil takmer trojnásobne, keďže väčšina fanúšikov na streamingových službách celé mesiace dookola počúva tie isté pesničky. Do UK Chartu sa tak dostáva čoraz menej noviniek a keď aj, sú väčšinou od tých istých interpretov. Príkladom je práve aktuálna "monopolizácia" rebríčka Edom Sheeranom.

Top 20 singlového UK Chartu:

1. Ed Sheeran - Shape of You
2. Ed Sheeran - Galway Girl
3. Ed Sheeran - Castle on the Hill
4. Ed Sheeran - Perfect
5. Ed Sheeran - New Man
6. Ed Sheeran - Happier
7. The Chainsmokers feat. Coldplay - Something Just Like This
8. Ed Sheeran - Dive
9. Ed Sheeran - Supermarket Flowers
10. Ed Sheeran - What Do I Know
11. Ed Sheeran - How Would I Feel (Paean)
12. Ed Sheeran - Barcelona
13. Ed Sheeran - Nancy Mulligan
14. Ed Sheeran - Eraser
15. Ed Sheeran - Hearts Don't Break Around Here
16. Rag'n'Bone Man - Human
17. Katy Perry feat. Skip Marley - Chained to the Rhythm
18. Ed Sheeran - Bibia Be Ye Ye
19. Ed Sheeran - Save Myself
20. Stormzy - Big For Your Boots

Ohuruje aj fyzickými predajmi

Sheeran však vonkoncom nie je iba "digitálnym umelcom". Čo sa týka samotného albumu ÷, ktorý je samozrejme na vrchole albumového UK Chartu, k jeho úspechu prispel streaming iba 12 percentami. Zvyšných 88 percent predstavujú predaje, pričom fyzické nosiče a platené stiahnutia albumu, napr. z iTunes, sú v pomere 62:26. Celkové "skóre" albumu (reálny predaj + streamingový ekvivalent predajnosti) za prvý týždeň od vydania nahrávky je 672-tisíc kópií, vďaka čomu ide o najúspešnejší výsledok mužského sólového interpreta v histórii a zároveň tretí najlepší v celkových štatistikách UK Chartu. Viac kópií svojich albumov za prvý týždeň od vydania v Británii predali len Oasis (Be Here Now, 1997 - 696-tisíc) a Adele (25, 2015 - 800-tisíc).

V rámci fyzických predajov zaznamenali britskí obchodníci s hudbou obrovský záujem aj o vinylovú verziu albumu. Zo 419-tisíc predaných fyzických kópií albumu tvorili vinylové LP platne 13 500 kusov. To v porovnaní s predajom CD nie je vysoké číslo, no faktom je, že zo žiadneho iného vinylu sa v Spojenom kráľovstve za posledných vyše 20 rokov nepredalo za týždeň od vydania viac kusov ako zo Sheeranovej novinky. Ďalšou zaujímavosťou je, že do Top 5 albumového rebríčka sa dostali aj spevákove staršie albumy x (2014 a + (2011), ktoré svojho času taktiež debutovali na prvom mieste. Teraz obsadili 4. a 5. priečku.

Vypočujte si deluxe verziu albumu ÷ na Deezeri:



"Ed je naozaj jediným svojho druhu a ÷ je neuveriteľnou hudobnou výpoveďou, akú môže urobiť len on. Je vášnivá a moderná, no zároveň nevšedná a nadčasová. Za šesť rokov, odkedy sme s ním podpísali zmluvu, nič s Edom nebolo náhodné - neustále zdvíha latku a každý jeho krok je pre nás všetkých výzvou k tomu, aby sme nezaostávali za jeho zanietením a hudobným umením," povedal riaditeľ spevákovho vydavateľstva Atlantic Records Ben Cook.

"Divide je obrovský album, výnimočný fenomén. Výsledky, ktoré zaznamenal tento týždeň, tak v singlovom ako aj v albumovom rebríčku (16 singlov v Top 20 a tri albumy v Top 5), sú naozaj pozoruhodné a dávajú Eda Sheerana na piedestál, kde sa nachádzajú za posledných 30 rokov iba Adele a Oasis. Gratulujeme Edovi k senzačnému úspechu," uviedol Martin Talbot z Official Charts Company, ktorá zostavuje britské rebríčky.


Text: Patrik Marflák (zdroj: Officialcharts.com, bbc.com)
Foto: Jordan Strauss/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Ed Sheeran