História sa opakuje. Nie je tomu tak dávno, kedy informácia o zrušenom bratislavskom koncerte Nicki Minaj obletela svetové médiá. Americká raperka ako dôvod zrušenia koncertu uviedla problémy s elektrinou na zimnom štadióne. V sobotu z rovnakého dôvodu zrušila ďalší koncert svojho európskeho turné.

Koncertnú propagáciu albumu Queen sprevádza jeden prešľap za druhým. Problémy začali ešte v minulom roku, pred samotným začiatkom turné, keď raper Future, ktorý mal koncertovať spolu s ňou, svoju účasť odvolal. Neskôr Nicki Minaj zrušila celú americkú časť turné, o ktorú zo strany fanúšikov nebol taký záujem, ako sa očakávalo. Sľubované náhradné termíny pre USA zatiaľ raperka nezverejnila.

Európske turné odštartovalo 21. februára v nemeckom Mníchove. Napriek tomu, že išlo o prvý koncert, už tam sa šou kvôli technickým problémom posunula o niekoľko hodín oproti avizovanému začiatku. Naplno sa zmätky v raperkinom tíme prejavili hneď na druhý deň v Bratislave, kde speváčka koncert zrušila po tom, ako fanúšikov nechala na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu čakať štyri hodiny. Kamióny, ktoré mali priviezť techniku z Mníchova do Bratislavy, totiž dorazili s viac ako šesťhodinovým meškaním. Z toho dôvodu sa pódium nestihlo postaviť v plánovanom ani avizovanom posunutom čase a neprebehla ani zvuková skúška.

Slovenskí fanúšikovia sa raperky napokon dočkali, nedostali však to, za čo si zaplatili. V poloprázdnej hale sa objavila až pred polnocou a koncert zrušila údajne kvôli nedostatku energickej energie v hale. Fanúšikom síce prisľúbila, že sa na Slovensko čo najskôr vráti, no vzhľadom aktuálne okolnosti je vysoko pravdepodobné, že zostane len pri prázdnych slovách. Žiadny miestny promotér sa po tomto fiasku do jej ďalšieho koncertu zrejme hrnúť nebude. Slovenská agentúra XL promotion dokonca v rozhovoroch po zrušenej šou priznala, že Nicki Minaj vôbec netušila, že je na Slovensku a celý jej tím mál túto šou, tak trochu "na háku".

Nedostatok elektriny alebo fanúšikov? 

Svoje si s kontroverznou raperkou "užili" aj organizátori koncertu v Budapešti. Kvôli meškaniu kamiónov s technikou, ktoré sa presúvali z Poľska (podobne ako v prípade Mníchova a Bratislavy nebol medzi koncertmi voľný deň), sa začiatok šou posunul o takmer dve a pol hodiny. Ostatné koncerty podľa dostupných informácií pokračovali viac-menej bez komplikácií, dokonca jej produkcia zvládla aj tri "dvojdňovky" (Berlín-Kodaň, Oslo-Štokholm a Brusel-Paríž). Víkendová šou vo francúzskom Bordeaux (9.3.) však skončila rovnako ako tá bratislavská, a to aj napriek tomu, že po koncerte v Paríži mala Minaj deň voľna.  

Podobne ako v Bratislave, ani v Bordeaux sa raperke nepodarilo vypredať halu s podobnou kapacitou ako má Zimný štadión Ondreja Nepelu. Francúzski fanúšikovia do poslednej chvíle verili tomu, že koncert prebehne podľa plánu. Okolo jedenástej hodine však na pódium vyšiel jeden z organizátorov, ktorý s ľútosťou všetkým oznámil, že koncert sa ruší, pričom hviezda večera sa na pódiu ani neukázala. Bratislava tak v tomto smere dopadla aspoň o niečo lepšie, keďže raperka s fanúšikmi v predných radoch strávila asi 15 minút.

Ako dôvod zrušeného koncertu v Bordeaux boli opäť uvedené problémy s elektrickou energiou v hale. V minulosti tam pritom koncertovali hviezdy ako Shakira, Depeche Mode či Imagine Dragons. Nicki Minaj napriek tomu fanúšikov v arogantne pôsobiacom videu, ktoré v nedeľu pridala na svoj Instagram, ubezpečovala o tom, že nemá dôvod rušiť koncert len tak z rozmaru, keďže by tým prišla o peniaze. "Milujem vystupovanie pred svojimi fanúšikmi a na každý koncert sa teším. Tieto dve mestá, ktoré mali technické problémy, som nikdy predtým nenavštívila. Jednoducho v budovách nemali dostatok energie, ktorá by uniesla moju šou a povedali nám to len tri hodiny pred začiatkom koncertu."

Namiesto koncertu si užívala jarmok 

Pri pohľade na videá z odohratých koncertov je zrejme všetkým jasné, že šou Nicki Minaj neobnáša nič, čo by bratislavský zimný štadión alebo Arkéa Arena v Bordeaux nedokázali technicky zvládnuť. Pódium je pomerne jednoduché a ani sprievodné efekty neprinášajú nič, čo by sa vymykalo štandardu na podobných koncertoch svetových hviezd. Možno skutočne išlo o náhle technické problémy, je však prinajmenšom zvláštne, že sa to stalo práve v mestách, kde sa lístky na koncert nepredávali podľa očakávaní.

V oficiálnej správe, ktorú po zrušenom francúzskom koncerte vydali organizátori, sa píše, že Nicki Minaj a jej hosť Juice WRLD boli v hale a do posledných chvíľ dúfali, že budú môcť vystúpiť. Až tesne pred začiatkom šou vraj zistili, že štadión nespĺňa technické parametre. Krátko na to sa však na Twitteri objavil screenshot z konverzácie od zamestnanca haly Arkéa Arena, ktorý tvrdí, že raperka odmietla vystúpiť kvôli tomu, že v hale s kapacitou 11-tisíc divákov bolo len asi 5000 ľudí. Do poslednej chvíle sa ju vraj snažili presvedčiť, aby šou odohrala, no už okolo 18:00 večer bolo jasné, že v Bordeaux nevystúpi. Tím Nicki Minaj aj francúzska eventová agentúra Gérard Drouot Productions sa napokon vyhovorili na technické problémy s halou.

Fanúšikovia 36-ročnej však zostali v poriadnom šoku po tom, ako na sociálnych sieťach začali ľudia zverejňovať videá a fotky raperky na miestnom jarmoku v dobe, kedy tisícky fanúšikov stále čakali na začiatok koncertu v hale. Do konca európskeho turné zostáva jedenásť koncertov a je viac než isté, že ak sa podobný scenár niekde zopakuje aj tretíkrát, tak to povesť raperky na Starom kontinente na dlhú dobu výrazne naštrbí.

Autor: Dušan Marko
Foto: Evan Agostini/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Nicki Minaj