Dva mesiace po prvom singli Dose predstavuje producent Pkrek druhú novinku z pripravovaného albumu Neuron. Na spoluprácu k skladbe Sugar si prizval speváčku Barboru Bloom a o vizuálnu stránku v podobe animovaného videoklipu sa postaral Slavo Turanec, ktorý pre dvojicu vytvoril už v minulosti kreslené motívy k piesni Sirens.

Skladba Sugar sa podľa slov producenta nesie v pomalšom tempe s jemnými melódiami, podmanivým hlasom a hlbokou myšlienkou. Tvorcovia sa opäť držia témy albumu a tou sú závislosti. "Chcel som mať na albume pomalšiu skladbu, a preto som sa už druhý raz obrátil na speváčku Barboru Bloom, ktorej toto tempo a zvuk vyhovuje. Pieseň je podľa mňa chytľavá a zaslúžila si aj vizuálne spracovanie. Preto som druhýkrát poprosil Slava Turanca, aby priložil aj on ruku k dielu. Celkovo z toho vznikla jemná skladba s tvrdším beatom a mierne kontroverzným videoklipom plným utópie a závislosti," hovorí Pkrek.

Podmaz vytvoril producent ešte predtým, ako vedel, že z toho môže niečo vzniknúť. "Bolo to v jedno letné ráno pri svitaní. Tvorím väčšinou v noci a až ráno mi začne pracovať moje umelecké vnímanie, keď už oči nevládzu, ale mozog stále pracuje. Hudobný projekt som v zárodku nazval Sun. Až neskôr som Barbore poslal tri hudby na výber, aj keď som tušil, že ju chytí práve táto vec. Podmienkou už bolo iba to, že sa text musí držať témy."


Viacvýznamovosť v texte aj vo videu

Barbora si pri písaní textu vybrala tému závislosti na cukre, s ktorou má aj osobnú skúsenosť. "Závislosti na cukre sa vraj zbavuje podobne ťažko ako závislosti na kokaíne. Sama som si to mesiac vyskúšala. Človek pri tomto pokuse zistí, že cukor je naozaj vo všetkom a je celkom problém sa bez neho stravovať."

Pkrek vníma Barborin text viac metaforicky. "Z môjho pohľadu je cukor v skladbe Sugar iba symbol a môžeš ho nahradiť čímkoľvek, na čom človek dokáže mať závislosť." Podobne viacvýznamovo sa zhostil témy vo videoklipe aj Slavo Turanec. "To, čo malo pôvodne byť len jednoduchá vizualizácia s niekoľkými opakujúcimi sa nakreslenými a rozpohybovanými sladkosťami, sa vyvinulo v sériu obrazov, na ktorých sa ľudia oddávajú závislostiam, kde sú drogy, alkohol, cigarety a iné veci nahradené cukrovinkami."

Videoklip vznikol za rekordne krátky čas, realizácia trojminútovej animácie trvala Slavovi približne mesiac. "Klip som vyrábal takpovediac "na prvú". Rovno som do počítača kreslil a animoval, čo mi napadlo a hneď som vytváral finálne verzie záberov. Pravdaže, klamal by som, ak by som povedal, že som si nerobil v prvých dňoch do zošita ceruzkou náčrtky postavičiek. Avšak moje pôvodné návrhy som nakoniec nezrealizoval," prezrádza autor klipu.

Text napísala Barbora Bloom, tak ako aj v prípade skladby Sirens, po anglicky. "Tento jazyk mám veľmi rada, lebo môj hlas má v angličtine podľa mňa krajšiu farbu. Snažím sa v ňom udržať jednoduchosť slov, aby textu rozumelo čo najviac ľudí." Vyhradiť si čas na tvorbu a nahrávanie nebolo pre speváčku, popri starostlivosti o malú dcérku, jednoduché. "Mala som asi tri deadliny a už to vyzeralo, že ten spev ani nenahrám. Nakoniec som si požičala mikrofón od Rolanda Kánika, Lukáša so Sophiou som poslala na prechádzku a za dve hodiny som spevy nahrala. Som rada, že sme to nakoniec takto dali. Spievanie a hranie mi dosť chýba."

Pkrek si Barboru prvýkrát všimol v relácii Hudba made in Slovakia. "Zapôsobila na mňa úprimnosťou a tým, ako vníma svoju tvorbu. Pozeráme sa na hudbu veľmi podobne. Naše albumy sú osobné a nesú nejaký odkaz, ktorý možno poslucháč po prvom počutí hneď nepostrehne." Barbora by sa nebránila ani častejšej spolupráci s producentom: "Okrem toho, že vie, čo robí a jeho hudobné nápady sú mi blízke, je to aj úžasný človek."

Pkrekov štvrtý sólový album by mal vyjsť v najbližšom období. Nazval ho Neuron, keďže práve neuróny zohrávajú kľúčovú úlohu pri vzniku závislostí.

Text: Dagmar Lauková Petrášová
Foto: Róbert Rapoš