Beny Toth je košický gitarista, spevák a skladatateľ. Je jedným zo zakladajúcich členov art-rockovej skupiny Universum Project a spoluorganizátorom festivalu Džem. V roku 2020 sa rozhodol zrealizovať dlho plánovaný sólový projekt pod vlastným menom. Vypočujte si jeho prvú zverejnenú skladbu.

Beny Toth sa vo svojej novej tvorbe zameriava na skladby v minimalistickom akustickom gitarovom aranžmáne, ovplyvnené žánrami ako blues, jazz, R&B alebo neo soul. Od domovskej kapely Universum Project, ktorej doménou je rock, sa tak jeho sólový projekt výrazne líši. 

Prvým zverejneným singlom mladého hudobníka je skladba Hra, ktorej nahrávka vznikla celkom neplánovane začiatkom marca 2020. Autor hudby a textu v nej hovorí o prokrastinácii, zaoberá sa filozofiou reinkarnácie a nabáda poslucháča k návratu do "detských topánok", o ktoré chtiac či nechtiac väčšina z nás dospievaním prichádza. Skladbu zverejnil spolu s videoklipom, ktorým chce poukázať na radosť z maličkostí v uponáhľanom konzumnom svete.


Novinku nedávno predstavila aj Benyho kapela Universum Project. So skladbou Surface, ktorá vyšla začiatkom februára, sa Košičanom podarilo štyri týždne udržať v Demovnici Rádia_FM a chystajú k nej aj videoklip.

Prečítajte si: Košičania Universum Project prešli od rockových coverov k vlastnej tvorbe


Text: Hudba.sk (zdroj: Benjamin Toth)
Foto: archív hudobníka