Keď zahral s úsmevom na tvári na klavíri Spielbergovi motív k titulnej skladbe Čelustí, režisér si myslel, že žartuje. Nežartoval. George Lucas zase vraví, že k Hviezdnym vojnám (Star Wars) spravil takú úžasnú hudbu, že sága sa stala hitom a už nemal čas realizovať svoje ďalšie filmové nápady. Skladateľ John Williams je aj vo svojich 91 rokoch kúzelníkom filmovej hudby. Na Oscara je tento rok za film Fabelmanovci nominovaný ako najstarší kandidát v histórii. John Williams je tiež rekordérom v počte oscarových nominácií.

Hudba Johna Williamsa je súčasťou filmového sveta už viac ako 60 rokov. Americkí filmoví akademici ocenili jeho prácu oscarovou nomináciou už 53-krát, čo predstavuje najviac nominácií spomedzi žijúcich umelcov. Toto číslo prekonal len Walt Disney, ktorý sa uchádzal o ocenenie 59-krát.

"Som veľmi vďačný Akadémii za ich láskavé uznanie a som nesmierne vďačný Stevenovi Spielbergovi za to, že mi ponúkol príležitosť skomponovať hudbu k tomuto veľmi špeciálnemu a osobnému filmu,“ uviedol John Williams na adresu snímky Fabelmanovci, vďaka ktorej môže v noci z nedele na pondelok získať najprestížnejšiu cenu filmového sveta už šiestykrát.

Jeden z najvyťaženejších filmových skladateľov dal svetu nezabudnuteľnú hudbu ku kinematografickým klenotom ako Čeluste, Hviezdne vojny, E.T. - Mimozemšťan, Schindlerov zoznam, Indiana Jones či Jurský park, pričom sa mu podarilo vyhýbať sa žánrovým škatuľkám a jeho filmový záber je veľmi široký. Jeho hudba znie tiež vo filmoch Sám doma: Stratený v New Yorku, Čarodejnice z Eastwicku či Sedem rokov v Tibete a v prvých troch snímkach o Harrym Potterovi.

Rukopis Johna Williamsa je rozpoznateľný a hudba intenzívna. Sú to presne tie soundtracky, ktoré sa vám vynoria v pamäti aj po rokoch, čo ste daný film nevideli. Prívlastky ikonické a nezabudnuteľné im právom prináležia. Williams s hrdosťou vraví, že jeho skladby sú stále živé, čo považuje za veľmi dôležité.

Legendárna dvojica

Niekedy sa stane, že v živote stretnete jedného človeka, ktorý vám zmení celý život. Takéto magické spojenie funguje aj vo vzťahu Johna Williamsa a Stevena Spielberga, ktorí spolupracujú veľmi intenzívne od roku 1972, kedy ich spojil hneď prvý Spielbergov celovečerný film Sugarlandský expres (1974).

V The Late Show with Stephen Colbert opísal John Williams svoje prvé stretnutie so Spielbergom ako rande naslepo. Stretli sa na pracovnom obede v modernej reštaurácii. Čašníčka zaviedla Johna Williamsa k stolu, kde sedel vtedy ešte neznámy začínajúci režisér Steven Spielberg, ktorý mal vtedy 28 rokov. "Videl som tínedžera," uviedol skladateľ s tým, že sa hneď ospravedlnil za svoje slová Spielbergovi sediacemu v štúdiu hneď vedľa neho.

Spielberg mu s úsmevom povedal, že má pokračovať v rozprávaní príbehu akoby tam nesedel. "Myslel som si, že je to syn Stevena Spielberga," pokračoval Williams. "Ale po minútu či dvoch som si uvedomil, že je to niekto veľmi výnimočný s oslnivým intelektom, kto si pamätá všetko, čo som kedy napísal," dodal skladateľ.

Johna Williamsa si vybral samotný Spielberg už dávno pred ich stretnutím. Mal obrovskú zbierku soundtrackov, a keď počúval hudbu Johna Williamsa k filmu The Reivers (1969), okamžite vedel, že je ten pravý. "Povedal som si, že ak raz dostanem šancu režírovať filmy, tak tento chlapík spraví hudbu ku všetkým," uviedol Steven Spielberg. Spolu tak vytvorili snímky ako E.T. Mimozemšťan, Blízke stretnutie tretieho druhu, Čeľuste, Jurský park, séria Indiana Jones, Schindlerov zoznam, Chyť ma, ak to dokážeš a mnohé ďalšie.

Star Wars znie hudbou Johna Williamsa

Genialitu Johna Williamsa, ktorý vraví, že filmová hudba je pomocníkom pri rozprávaní príbehu, zvýrazňuje momenty a emócie, oslavujú aj ďalší režiséri. Ak sa povie Star Wars, tak sa ľuďom v hlave automaticky spustí titulná hudba, za ktorou stojí John Williams. Soundtracky pre kultovú ságu píše od roku 1977. A bol to vraj práve Steven Spielberg, ktorý povedal režisérovi Georgeovi Lucasovi, aby oslovil s ponukou komponovať hudbu pre Star Wars Johna Williamsa. Dnes vieme, že to bola miliónová rada.

Po Georgeovi Luccasovi prebral režisérku stoličku v Star Wars J.J.Abrams, ktorý hovorí, že vďaka spolupráci s Johnom Williamsom sa cíti byť najšťastnejším mužom na svete, pričom vyzdvihol najmä jeho skromnosť a láskavosť. "Je to akoby nikdy nečítal svoj vlastný životopis. Je to ten najmilší superhrdina všetkých čias," uviedol na adresu skladateľa J.J. Abrams.

Poslednou snímkou, v ktorej zaznie nová hudba Johna Williamsa, by mal byť film Indiana Jones a nástroj osudu, ktorý sa dostane aj do slovenských kín v júni tohto roku. Skladateľ by sa mal potom vybrať do zaslúženého dôchodku. Aj samotný John Williams sa však k tejto téme raz vyjadril, že od hudby nie je možné odísť do dôchodku. "Je to ako dýchanie. Je to tvoj život. To je môj život. Deň bez hudby je chyba," hovorí legendárny skladateľ, ktorý bude, bez ohľadu na to, či cenu za hudbu k Fabelmanovcom získa alebo nie, aj tento rok jednou z najväčších ikon na odovzdání oscarov.

Autorka: Martina Slivková

Súvisiaci interpreti: John Williams