Dva roky od vydania svojho oceňovaného debutu Bright Future prichádza saxofonista Nikola Bankov, ktorý už niekoľko rokov žije a pôsobí v Dánsku, s novým albumom s názvom Dream Chaser. Kým na prvom albume spolupracoval s kanadským saxofonistom Seamusom Blakeom, teraz sa spojil s legendárnym jazzovým trubkárom Randym Breckerom.

Nikola Bankov je 23-ročný slovenský saxofonista a skladateľ, ktorý bol v roku 2021 zaradený v rebríčku magazínu Forbes "30 pod 30" a je tiež držiteľom prestížneho dánskeho hudobného ocenenia Danish Music Award v kategórii Objav roka 2020.
 

Jeho nový album Dream Chaser vyšiel v nórskom vydaveteľstve AMP Music & Records a hosťuje na ňom v dvoch skladbách legendárny americký trubkár Randy Brecker, ktorý je niekoľkonásobným držiteľom ceny Grammy. Nikola Bankov aj s jeho pomocou na nahrávke ďalej rozvíja svoju víziu dobrodružného a inšpiratívneho jazzu s chytľavými melódiami a hlbokými groovmi pre novú generáciu. Okrem inšpirácie od velikánov žánra sú v jeho kompozíciách prítomné aj prvky punk rocku či elektronickej hudby.

"Tento album je pre mňa veľmi výnimočný, keďže som mal možnosť nahrávať s jazzovou ikonou, trubkárom Randym Breckerom. Pamätám si, ako som pred pár rokmi na konzervatóriu počúval Brecker Brothers a bol som úplne ohromený ich hudbou, schopnosťami a energiou. A dnes mám príležitosť byť s Randym v štúdiu, ktorý mi hovorí: 'Sounds great man, I love the music!' (Človeče, to znie skvele, milujem tú hudbu!). Bol to naozaj 'life changing' moment," hovorí talentovaný Slovák o spolupráci, ktorá mu zmenila život. S Breckerom nahral titulnú skladbu Dream Chaser a In The Zone.


Jazz, funk, rock aj rap v originálnom poňatí

"Bolo mi potešením hrať na novej nahrávke Nikolu Bankova. Je to originálny alt-saxofonista, skladateľ a konceptualista, ktorého hudba sa vzpiera akejkoľvek kategórii - vytvoril svoj vlastný podžáner niekde medzi jazzom, funkom, rockom a grungom. Teraz je len na vás, poslucháči, či budete počúvať srdcom a nahliadnete do budúcnosti jazzu," pochválil Nikolu legendárny Randy Brecker, ktorý je na Slovensku známy aj dlhoročnou spoluprácou s prešovským AMC Triom.

Album 
Dream Chaser (multilink na streamovacie služby) pozostáva z ôsmich originálnych skladieb, ktoré napísal a produkoval Nikola Bankov. Šesť skladieb hrá s kapelou a ďalšie dve sú sólové (Sketch 1 a Sketch 2), kde experimentuje s efektami aplikovanými na zvuk saxofónu a pridáva novú paletu farieb do hudobného podnebia. Okrem Randyho Breckera na nahrávke hosťuje aj dánsky raper Blacc El, ktorý do albumu hneď v prvej skladbe s názvom Soul Purpose vnáša sviežu atmosféru.

Význam názvu Dream Chaser je užívať si každú sekundu svojho života a naháňať svoje sny s vierou v lepšie dni a budúcnosť. "Je to o mne, o mladom chlapcovi zo Slovenska, ktorý sa každý deň snaží byť lepší. Chlapec, ktorý môže inšpirovať novú generáciu hudobníkov a ľudí, ktorí čelia výzvam pri plnení svojich snov," hovorí mladý saxofonista, ktorý ešte pred vydaním albumu predstavil fanúšikom spomínaný singel In The Zone.


Nikolov debutový album Bright Future získal veľkú pozornosť zahraničných médií a jazzových kritikov. Objavil sa na ňom aj svetoznámy tenor-saxofonista Seamus Blake (USA) a získal cenu verejnosti Esprit za Najlepší jazzový album roka 2019 na Slovensku, ako aj nomináciu na Radio_Head Awards.

Nikola Bankov - alt saxofon
Randy Brecker - trúbka, krídlovka
Jonas Gravlund - gitara
August Korsgaard - klávesy
Jens Mikkel Madsen - basgitara
John Riddell - bicie

Blacc El - rap 

Nahrávanie a mix - Jacob S. Worm (FinlandStudio - Aarhus, Dánsko) 
Mastering - Alex DeTurk (The Bunker Studio, New York, USA)
Artwork - Nate Hill (Melbourne, Austrália)

Vydavateľstvo - AMP Music & Records AS (Oslo, Nórsko)

Vypočujte si album Dream Chaser na Deezeri:



Text: Hudba.sk (zdroj: Nikola Bankov, skjazz.sk)