Vo veku 69 rokov zomrel v piatok 8. mája basgitarista, aranžér a producent Rutger Gunnarsson. Švédsky basgitarista a aranžér sa podieľal na všetkých nahrávkach kultovej skupiny ABBA, so slávnou štvoricou absolvoval množstvo koncertov a participoval aj na jej filmových a muzikálových projektoch.

Rutger Gunnarsson sa narodil 12. februára 1946. Predtým než odštartoval spoluprácu s formáciou ABBA, hrával so zoskupením Hootenanny Singers. Podieľal sa aj na nahrávkach speváčok Céline Dion a Gwen Stefani, skupiny Westlife, speváka Eltona Johna a mnohých ďalších

Hudobník naposledy vydýchol vo svojom dome v Štokholme. Prostredníctvom sociálnej siete Facebook o tom informovali zástupcovia skupiny ABBA. Príčinu jeho smrti nekonkretizovali. "Svojou jedinečnou hrou na basu, krásnymi sláčikovými aranžmánmi a celou producentskou prácou pre nespočetné množstvo švédskych aj zahraničných umelcov ovplyvnil pop music od začiatku 70-tych rokov až po súčasnosť," uviedla kapela na sociálnej sieti.


Skupina ABBA vznikla v roku 1972 a pôsobila v zostave Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog a Anni-Frid Lyngstad. Na konte má albumy ako Waterloo (1974), ABBA (1975), Super Trouper (1980) či The Visitors (1981). Najslávnejšia švédska formácia na svete predala viac ako 380 miliónov kópií albumov a singlov a v roku 2010 ju uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Skupina nikdy oficiálne neoznámila svoj rozpad, no nahrávať prestala v roku 1982 a štvorica sa začala venovať vlastným projektom. Kým autorská dvojica Andersson-Ulvaeus sa po rozpade skupiny sústredila na muzikálovú produkciu, obe speváčky sa vydali na sólovú dráhu. 


Čítajte tiež: ABBA sa už nikdy nevráti, tvrdí Björn Ulvaeus


Zdroj: SITA (Music-news.com), TASR, archív Hudba.sk
Foto: Myspace.com

Súvisiaci interpreti: ABBA