V druhej polovici augusta sa uskutoční už tretí ročník festivalu Hviezdne noci, ktorý sa za krátky čas vypracoval na jednu z najzaujímavejších slovenských letných akcií. Pôvodne filmový festival v malebnom mestečku Bytča sa minulý rok rozrástol na multižánrové podujatie, kde do programu výrazne prehovorili aj hudobné kapely a divadelné zoskupenia.

Výnimočnosť festivalu Hviezdne noci, ktorý v prvom ročníku začínal ako nadšenecká akcia, tkvie v umiestnení do mesta a jeho historických kulís, čo mu dodáva jedinečnú atmosféru. V druhom ročníku sa centrom jeho diania stala najmä nezrekonštruovaná synagóga, v ktorej prebieha hudobný program. Festival sa bude konať od 17. do 20. augusta. Lístky na festival za zvýhodnené vstupné nájdete na stránkach Predpredaj.sk.

Prvé meno oznámili organizátori festivalu ešte pred Vianocami a je ním Longital - dlhodobo jedna z najlepších slovenských alternatívnych kapiel, ktorá má, ako jedna z mála, úspech aj v zahraničí. Trojica prvotriednych hudobníkov (Shina, Dano Salontay, Marián Slávka) predvádza vybrúsené a výnimočné koncerty a jej najnovší album Divoko patrí medzi najzaujímavejšie slovenské nahrávky minulého roka.


Stavajú najmä na nových a "neprevarených" menách

Na Hviezdnych nociach sa aj predstaví aj žena, ktorá obrátila folklór naruby - aktuálna senzácia domácej scény Katarína Máliková a jej početný ansámbel. Éterická rodáčka z Polomky priniesla na svet svoj debut Pustvopol a vyrazila dych všetkým, ktorí si mysleli, že slovenský folklór už nemožno poňať tvorivo. Výnimočný album ju zo dňa na deň preslávil a priniesol jej nielen hudobné ceny Radio_Head_Awards za rok 2016 v kategórii Debut roka, Album roka (Cena kritikov) a Najlepšia nahrávka v žánri world music, ale aj trojnásobný úspech v prestížnom medzinárodnom rebríčku World Music Charts Europe.

"Chceme publiku predstaviť to najzaujímavejšie na slovenskej hudobnej scéne a to najmä začínajúce kapely. Program by mal byť mixom známych mien ako Longital a mladej krvi ako práve Katarína Máliková. Nechceme robiť program populisticky, prioritou je pre nás, aby bola kapela hudobne veľmi zaujímavá a hlavne neprevarená. Lineup z kapiel, ktoré to robia naplno a o dušu, to je dvojnásobný zážitok," vyjadril sa riaditeľ festivalu Peter Gärtner. Minulý rok sa na festivale predstavili napríklad Saténové ruky, Autumnist, The Ills, Bulp, Satin Lead Ľuba Petrušku, Queer Jane, Foolk, Tolstoys, Genuine Jacks či I am planet.

Charakteristikám "naplno a o dušu" dokonale zodpovedajú vystúpenia tretieho zverejneného mena, ktorým je je formácia Fúzy Múzy. Mladé trio z Prešova minulý rok obohatil skúsený inštrumentalista David Kollar a ich koncerty sa stali vyhľadávaným artiklom. Ich psychedelický jazz-rock, doplnený o "divadelnú" performance basáka Juraja Staviarskeho, už zaznel aj na Szigete a kapela má za sebou i turné po rakúskych kluboch.


Zatiaľ posledným zverejneným menom je kapela Elections In The Deaftown z Považskej Bystrice. Indie kapela hrajúca v zložení Lukáš Zdurienčík, Lukáš Harvánek, Martin Husarik, Ľuboš Šamaj a Juraj Hariš, si už zahrala na Pohode, Grape, Rock for People, Creepy Teepee, a tiež na prvom ročníku Hviezdnych nocí. Tento rok sa predstaví v novom zvukovom šate a s novými skladbami (viac sa dozviete našom aktuálnom rozhovore).

Letné kino na zámku pod holým nebom

Festival však nebude iba o hudbe. Filmový program ponúkne až 40 filmov, ktoré sa budú počas štyroch dní premietať nielen v miestnom kine Filmový klub Bytča, ale aj v spomínanej synagóge a na nádvorí bytčianskeho renesančného zámku pod hviezdami. "Letné kino na zámku je jedným z hlavných ťahákov. Pozerať filmovú klasiku v tomto uhrančivom prostredí na obrovskom plátne spolu s ďalšími milovníkmi filmov, a to pod holým nebom - to môžete zažiť len raz za rok a len na jednom mieste - na Hviezdnych nociach," láka divákov Gärtner.

Hviezdne noci už odtajnili prvú filmovú sekciu - je ňou Filmový zemepis, ktorý tento rok predstaví výber z archívov fascinujúcej írskej kinematografie. Program doplnia aj predstavenia nezávislých divadelných súborov, bábkové divadlo, workshopy, výstavy či komentované urbanistické prehliadky mesta.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Redakciu Hudba.sk za organizátorov festivalu informoval Marek Kramara. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: Longital