Svetoznáma huslistka, speváčka a príležitostná herečka Iva Bittová v máji a júni príde na Slovensko, aby spolu so skupinou Čikori predstavila nový album At Home, ktorý nadväzuje na úspešné pesničkové albumy Bíle inferno a Čikori. V rámci koncertného turné zahrajú v Bratislave, Žiline, Trnave a Banskej Bystrici.

Iva Bittová už pred mnohými rokmi prestala byť fenoménom len moravsko-česko-slovenským a zaradila sa k popredným svetovým interpretom. O to viac poteší, keď si vo svojom nabitom koncertnom pláne zahŕňajúcom nielen európske, ale aj zaoceánske pódiá, vyčlení čas aj pre koncerty v našich končinách. Vždy je tu vítaná s povestnou slovenskou srdečnosťou, koniec koncov, z južného Slovenska pochádzal jej otecko - hudobník telom aj dušou, ako o ňom sama Iva hovorí. Jej maminka zase pochádzala zo slováckeho kraja, rovnako sa venovala hudbe, a tak niet divu, že aj ich deti (Iva má ešte dve sestry) zdedili hudobný talent a v dospelosti sa vydali na hudobnú dráhu.

Nový domov našla v Hudson Valley

Jedna zo sestier, Ida Kelarová, je známa predstaviteľka world music, autorka workshopov a interpretka rómskych balád a piesní, druhá, Regina, sa venuje hudobnej dramaturgii a samotná Iva prerástla hranice svojej domoviny a žne úspechy po celom svete. V posledných rokoch sa z Moravy presídlila do USA, kde našla potrebný pokoj a inšpiráciu do ďalšej tvorby. "Pre mňa je inšpiráciou príroda a domov," hovorí. Našla ho v Hudson Valley v štáte New York, kde prebýva v dome v lone prírody, obklopená tým, čo má najradšej. Odtiaľ vyráža na koncertné pódiá po celom svete a o pár týždňov navštívi aj Slovensko.

Fanúšikom príde predstaviť piesne zo svojho najnovšieho albumu At Home, ktorý vyšiel koncom minulého roka vo vydavateľstve Pavian Records a prináša celkom deväť nových autorských skladieb. Tie svojou poetikou, hudobnou náladou a celkovým vyznením skvelým spôsobom nadväzujú na legendárny album Bílé inferno (1997), za ktorý spolu so skupinou Čikori dostala Cenu Akademie populární hudby (dnes Anděl) a v roku 2003 aj ocenenie Zlatá platňa. Jej najnovší album At Home sa nahrával v rozmedzí dvoch rokov a celková pohoda, kľud a vyrovnanosť sú zrejmé už na prvé vypočutie. Samotná autorka a interpretka o natáčaní albumu hovorí: "Bolo to snáď po prvýkrát, čo sme sa nijako neponáhľali a tvorili sme v kľude. S istým menším odstupom bola každá skladba, povedala by som až minimalisticky, kompozične dopracovaná."



Na turné aj so synom Antonínom Fajtom

Niet sporu o tom, že takí renomovaní umelci, akými Iva Bittová a jednotliví členovia kapely Čikori sú, dokážu prepracované štúdiové nahrávky bez problémov pretaviť aj do koncertnej podoby, a tak sa návštevníci koncertov môžu tešiť na mimoriadny hudobný zážitok. Kapela Čikori sa predstaví v zložení, v akom nahrávala album - Ivu Bittovú (spev, husle, perkusie) tak budú sprevádzať Vladimír Václavek (akustická a elektrická gitara), Jaromír Honzák (kontrabas, basgitara) a Oskar Tőrők (trúbka, krídlovka). Ako špeciálny hosť sa predstaví aj Antonín Fajt (klávesy, elektronika), syn Ivy Bittovej a Pavla Fajta, známeho avantgardného hudobníka a bubeníka.

Na koncerty pozýva Jaromír Honzák slovami: "At Home (doma) je človek tam, kde môže byť sám sebou a je tam vítaný. V Čikori sa cítim at home bez ohľadu na to, ako často sa stretávame alebo aká dlhá bola pauza od posledného hrania/nahrávania. Od obnovenia Čikori mám opäť to potešenie zažívať pocit at home zakaždým, keď sa stretneme na pódiu." Zastavte sa na chvíľu v tejto uponáhľanej dobe, nájdite si čas, príďte a staňte sa aj vy priamou súčasťou tohto stretnutia, plného krásnej hudby, hudobného majstrovstva a pozitívnych emócií.

Iva Bittová & Čikori - At Home Tour 2017:

22. 5. - Bratislava, Ateliér Babylon
23 .5. - Žilina, Nová Synagóga
1. 6. - Trnava, Synagóga
2 .6. - Banská Bystrica, Evanjelický kostol 

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Vypočujte si album At Home na Deezeri:



Hudba.sk za vydavateľstvo Pavian Records informovala PR manažérka Beáta Rožárová. 

Foto: Ctibor Bachratý