Ich plagáty viseli v detských izbách po celom Česku a Slovensku a dodnes sú bezkonkurenčne najúspešnejším boybandom v našich končinách. Začínali ako tanečná skupina na diskotékach, potom spievali v angličtine, no v roku 1998 nastal zásadný zlom. Vyšiel im singel Máma a stali sa fenoménom. Teraz sa rozhodli výročie osláviť koncertnou šnúrou v pôvodnej zostave.

Len pred pár týždňami, 24. apríla, sa legendárna štvorica Lunetic prvýkrát po siedmich rokoch objavila na pódiu spoločne v pôvodnej zostave. Skupina vystúpila pred tisíckami fanúšikov počas koncertu Leoša Mareša vo vypredanej O2 aréne. Populárny moderátor si spevákov pozval ako špeciálnych hostí a prekvapenie, aby svoj najväčší hit zaspievali jeho mame k narodeninám. 

Vlna otázok a dohadov, či naozaj išlo len o jednorazové vystúpenie, na seba nenechala dlho čakať. Vo štvrtok 10. mája - presne v deň 20. výročia vydania hitu Máma - na tlačovej konferencii v Prahe a následne aj dnes v Bratislave skupina predstúpila pred zástupcov médií a oficiálne ohlásila svoje comebackové turné.

V Českej republike Lunetic odohrá 22 koncertov, na Slovensku absolvuje v novembri tri klubové koncerty v Bratislave (MMC), Prešove (Encore The Club) a Banskej Bystrici (Ministry of Fun). Vstupenky na slovenskú časť turné nájdete v sieti Predpredaj.sk. Ich uvádzacia cena je 10 eur za prvých 100 vstupeniek.


Máma ako spúšťač hviezdnej dráhy

Koncom roka 1995 sa tínedžeri AlešMartinom hrali na popové hviezdy a založili tanečnú skupinu Lunetic. Postupom času prišlo k ich spojeniu s kamarátmi Davidom a Vaškom z konkurenčnej tanečnej skupiny a tiež k prvému spoločnému koncertu v Moste v júni 1996, kde vystúpili už ako Lunetic. Skladali a spievali vlastné piesne s anglickými textami, ale zásadný obrat prišiel začiatkom roka 1997. Kapely sa chopil známy producent Stano Šimor, ktorý im dodal české skladby a pomohol nahrať prvé single Máma a Nechci být sám. Na konci roka 1997 sa na ďalšom koncerte v Moste objavil dnes už známy lovec talentov, vtedajší šéf českej sekcie Universal Music Martin Červinka, a ponúkol Luneticu profesionálnu zmluvu a vydanie albumu.  

Symbolicky na deň matiek, 10. mája 1998, vtrhol do éteru prvý singel Máma. Niekoľko týždňov sa držal v hitparádach rádií a kraľoval v tej dobe veľmi populárnej televíznej hitparáde Eso, kde si diváci skupinu obľúbili natoľko, že sa členovia Luneticu stali jej moderátormi. V lete 1998 vyšiel očakávaný album CikCak, ktorý sa okamžite stretol s veľkým komerčným úspechom, napriek tomu skupina svoj druhý album nazvala Nohama na zemi (1999).


Bujarý život a osobné problémy

Celkom to však neplatilo, aspoň nie pre všetkých štyroch spevákov. Po troch rokoch veľkej párty, slávy a koncertovania v lete 2001, rok po vydaní tretej štúdiovky Časoprostor, z osobných dôvodov Lunetic opustil najvýraznejší člen kapely Martin Kocián. O dva roky neskôr sa Lunetic definitívne rozpadol, ešte predtým však stihla skupina zo sentimentu k davu stále čakajúcich fanúšičiek vydať štvrtý album Na přání (2002).

V roku 2007 pripomenul najväčšie rané hity Luneticu výberový album Kapky příběhů, ešte rozsiahlejšia je kompilácia Best of z roku 2008, ktorá okrem 20 hitov na CD obsahovala aj DVD nosič so všetkými 23 videoklipmi skupiny. Skupina pri príležitosti 10. výročia svojho prvého singla absolvovala aj prvý koncertný návrat v pôvodnej zostave so živou kapelou. Po dvojici koncertov v Prahe a Liberci sa však štvorica opäť na pár rokov odmlčala. Dopyt po koncertoch ale neutíchal, a tak sa na jeseň 2011 uskutočnilo comebackové turné a dokonca vyšiel nový, zatiaľ posledný album Na vlnách. Šťastne obnovený príbeh chvíľu pokračoval, avšak "nohami na zemi" ani tentokrát nezostal Martin a zo skupiny odišiel. Aleš, Vašek a David sa napriek tomu rozhodli ako Lunetic pokračovať a ďalej koncertovali v trojici.

Kociánov osobný príbeh z toho obdobia je mediálne dobre známy - posledné roky zásoboval bulvár správymi o jeho problémoch so zákonom a drogami a jeho takmer zničený život je veľkou výstrahou dnešnej mladej generácii. Opätovné stretnutie všetkých štyroch členov Luneticu však prišlo v pravý čas, kedy bol už z najhoršieho vonku. Stalo sa tak na konci roka 2017 na párty, kde trojica vystupovala. Slovo dalo slovo a Martin prisľúbil, že dá všetko do poriadku a do zostavy sa vráti. O pár mesiacov na to plní svoje slovo a verí, že súčasný comeback pôvodnej zostavy bude zároveň hrubou čiarou za jeho problémovou minulosťou. Pre fanúšičky zase bude turné dokonalou príležitosťou nostalgicky si pripomenúť časy, keď sa im v prehrávačoch točilo CD Luneticu do zodratia.


Aleš Lehký: To dobré zostalo, zlé veci sú už zabudnuté

Skupina o fanúšikov na koncertoch nemala núdzu ani v období bez Martina Kociána. "Mne sa páči, že po celých tých dvadsať rokov a aj v období, keď sme vystupovali len v trojici, ľudia na naše koncerty stále chodili. Zo slečien sú dnes už často mamy, chodia na koncerty s rodinami, na hodinu a pol si zaspomínajú, zabudnú na všetky starosti a len si užívajú pesničky, na ktorých vyrástli. Myslím, že to vôbec nie je zlé, keď ľudia spomínajú na svoju mladosť a pubertu a na to, ako vtedy šaleli... A teraz, keď sa k nám Martin zas pridal, dostalo to ďalší krásny smer. Myslím, že to zapadá do tej mozaiky, že sme zas komplet," uviedol na tlačovej konferencii Aleš Lehký.

Ako dodal, napriek viacerým problémom z minulosti si znova rozumejú: "To dobré medzi nami zostalo, zlé veci sú už zabudnuté, chlapi si všetko vedia vysvetliť. Myslím, že je medzi nami stále chémia, verím, že ľudia stále cítia, že je tam niečo, čo sa nedá len tak zohnať a kúpiť." Martin Kocián sa do skupiny vracia zatiaľ len na zazmluvnené koncerty. "Máme teraz pred sebou koncerty, na ktoré som dal slovo chlapa, ktoré neporuším, že to odohráme profesionálne a pokiaľ z tej profesionality vznikne ešte kamarátstvo, tak to bude bomba. Aká bude budúcnosť, uvidíme, to nikto nevie, no je skvelé, že máme šancu to dať znova dokopy," podotkol Kocián.

Na pripravovaných koncertoch zaznejú staré hity i novšie pesničky. "Je pravda, že fanúšikovia stále volajú po nových pesničkách, no najviac fungujú práve tie staré, takže sme tak trochu pod tlakom, ako to urobiť správne. Koncert oživíme kapelou, pop má totiž v spojení so živou kapelou ohromný drive, a aby to bolo zaujímavejšie, mnoho vecí predstavíme aj v iných aranžmánoch. Ľudia sa dočkajú reggae, ska či hip-hopu. A budeme mať pekné pódium, LED steny, všetko, čo by malo byť v súčasnej dobe na moderných pódiách v Európe," vymenoval Lehký.

38-ročný spevák zároveň pripomenul, že už nie sú najmladší. "Telo už možno trocha viac bolí, človek už možno horšie spí, ale v štyridsiatich rokoch sme stále bojovníci. Hudba veľmi nabíja - to, čo dáš na pódiu ľuďom, vrátia ti tisíckrát, a to ťa nakopne. To cestovanie a prípravy sú náročné, ale odmena je vždy veľká a stojí to za to," povedal pre TASR.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Adriana Čahojová z agentúry Soul For Show. Tlačovú správu sme upravili a doplnili o citácie zo SITA a TASR. 

Foto: Zdenko Hanout

Súvisiaci interpreti: Lunetic