Tím festivalu Pohoda sa v posledných rokoch s fanúšikmi už tradične stretáva zhruba dva mesiace pred jeho konaním v Slovenskom rozhlase v rámci podujatia Pohoda Deň_FM. Ten tohtoročný sa uskutoční už budúci stredu 16. mája.

V dvoch koncertných štúdiách, vo foyer a na chodbách Slovenského rozhlasu čaká návštevníkov bohatý celodenný program. Svoje koncerty tu odohrajú Bukahara, Noisecut so speváčkou skupiny Fallgrapp Norou Ibsenovou, Katarzia a Pjoni, ktorí predstavia spoločný projekt, Puding Pani Elvisovej, The Wilderness, Funny Fellows, DŌMUdné a Jimmy Pé.

Špičkoví hudobníci z nemeckej kapely Bukahara miešajú gypsy jazz, swing či reggae s balkánskymi a arabskými vplyvmi. V dnešnej digitálnej dobe produkujú výlučne analógovú hudbu, ktorá azda najviac pripomína tvorbu kapiel ako Beirut či Mumford and Sons. Portál Quantara o nich na záver článku s názvom Global Buskers napísal: "Koncert Bukahara? To je jednoducho večer čistého potešenia." Nová senzácia nemeckej scény sa okrem stredajšieho Pohoda Dňa_FM v rozhlase predstaví aj na Pohode 2018.


"Šikovne namiešané rytmy a zvuky, oživené elektrickými aj akustickými gitarami a nad tým všetkým sympatická speváčka s mierne zastretým neopočúvaným, silným hlasom... Robia normálne, počúvateľné pesničky," napísal o kapele Noisecut Juraj Kušnierik ešte v roku 2008. V tomto roku kapela vydala svoj tretí album BLIIIZKO (2008), s ktorým o pár mesiacov neskôr ovládla prvý ročník Radio_Head Awards. Ich vystúpenie so speváčkou Norou Ibsenovou bolo aj jedným z najsilnejších momentov 10. ročníka slávnostného udeľovania cien.

Ďalší silný koncert sľubuje aj dvojica Katarzia a Pjoni (Jonatan Pastirčák). Obaja patria medzi najvýraznejšie mená mladej slovenskej scény, no spojenie indie popu/folku v podaní Katarzie a Pjoniho temnej klubovej elektroniky čakal asi málokto. Stalo sa tak vďaka novej verzii antickej divadelnej klasiky Antigona, ktorá mala premiéru v polovici apríla v Slovenskom národnom divadle. Ich spolupráca však prvýkrát zaznela na veľkom pódiu ešte v marci na Koncerte pre Jána a Martinu v Nitre.

Mimochodom, obaja sú taktiež víťazmi cien Radio Head_Awards - Katarzia za singel Kde sa slzy berú (2017) a Pjoni za eponymné EP v rámci dua Pjoni & Ink Midget ešte z roku 2011. Pjoni so svojou novou tvorbou pod pseudonymom Isama Zing nedávno zaujal aj zahraničných hudobných profesionálov v rámci listening session na showcaseovom festivale SHARPE. Krátku inštrumentálnu ukážku spoločnej tvorby Katarzie a Pjoniho si môžete vypočuť v tomto videu.


Indie/elektro-popovú apelu Puding Pani Elvisovej predstavovať netreba, na Pohoda Dni_FM sa môžete opäť presvedčiť, prečo má tri "rádiohlavy" pre najlepšiu koncertnú skupinu. Zastúpená bude aj scéna hard & heavy, ktorú reprezentujú punkoví The Wilderness. "Dáša Fon Fľaša o nich hovorí ako o najlepšom slovenskom punku, podľa Shootyho nahrali slovenský Nevermind a Sveťo Korbeľ ich označil za svoju najobľúbenejšiu slovenskú kapelu," - tieto slová, ktorými ich minulý rok uviedol Rudi Rus v relácii Headbanger_FM, hovoria za všetko. Stačí len dodať, že líder kapely je nielen skvelým textárom a ničiteľom gitár, ale aj od tohto ročníka Pohody aj kurátorom - zostavil totiž program undergroundového pódia Garáž.

Ďalším účinkujúcim z úplne iného žánrového súdka je kapela Funny Fellows, ktorá je overeným životabudičom a doplnkom atmosféry festivalových rán na Pohode. Vystúpi aj ďalší víťaz RHA - Jimmy Pé, ktorý si pred dvoma rokmi odniesol sošku v kategórii elektronická hudba za album Fake Fantasy. Odvtedy sa venuje najmä klubovej hudbe a darí sa mu aj v zahraničí. Na konci minulého roka absolvoval turné v Číne, tento rok si splnil sen niekoľkými vystúpeniami v kalifornských kluboch.

Z Nemecka okrem Bukahary príde aj kapela DŌMU, ktorá je spoločným audiovizuálnym projektom členov sci-fi rockovej kapely Warm Graves, Bells Echo Collective a spoluorganizátora Fusion Festivalu. Návštevníci Pohoda Dňa_FM uvidia aj dné, čo je pseudonym Ondreja Holého. Ondrej oživuje svoje skladby každodennými zvukmi. Vystačí si s klavírom, tlieskaním alebo sláčikovými partmi. Podľa magazínu Fullmoon sa dné stal "patrónom všetkých, ktorí hľadajú cestu z krízy".


Okrem koncertov sa uskutoční aj premiéra dokumentu Pohoda 2017, oficiálna tlačová konferencia o novinkách 22. ročníka festivalu, či obľúbený formát pre milovníkov literatúry Čau o piatej (Štrpka a Štrasser). Budete si môcť zatancovať s Morongovcami, zahrať si rôzne spoločenské hry v hracom kútiku iHRYsko alebo sa zabaviť pri trikoch oceňovaného kúzelníka Talostana, ktorý je držiteľom ceny Najvtipnejšie kúzelnícke predstavenie na Kremnických gagoch a získal tiež prvé miesto v mikromágii v ČR.

Kto si trúfne, môže si zahrať stolný futbal proti šampiónom z tímu Pohody. Ak nad nimi vyhráte, dostanete lístky na festival. Organizátori festivalu prinesú do foyer budovy Slovenského rozhlasu aj svoj Pohoda Shop. Od ôsmej ráno v ňom spustia predaj 89 kusov permanentiek za zníženú cenu 89 eur. Zároveň si tam budete môcť v tento deň vyzdvihnúť objednávky pre osobný odber, ktoré bývajú štandardne vydávané vo Svätom Jure.

Všetky podrobnosti o programe Pohoda Dňa_FM nájdete na Facebook evente. Tým, ktorí nemôžu prísť do Bratislavy osobne, priblíži atmosféru podujatia počas celého dňa vysielanie Rádia_FM. 

Redakciu Hudba.sk informoval Anton Repka z agentúry Pohoda Festival. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Pohodafestival.sk