Registrácia kapiel 3. ročníka najväčšej slovenskej súťaže kapiel Rocková Maturita - Garage Awards 2019 onedlho končí. Prihlásenie kapiel je možné do 13. mája v zmysle Všeobecných podmienok súťaže. Kapely sa môžu registrovať podľa štýlu svojej tvorby v troch kategóriách: pop, rock a metal. Talentované kapely sa určite majú načo tešiť.

Porotcovské rady sa rozšírili aj o nové mená porotcov. Organizátor súťaže Slovenské hudobné fórum, o.z. sa rozhodol posunúť latku ešte ďalej a prekonať predošlé veľmi úspešné ročníky. Tento ročník bude organizátor vyhľadávať aj nové, netradičné partnerstvá za účelom spájania slovenskej hudobnej scény a búrania žánrových predsudkov.

Jedným z prvých krokov bolo oslovenie ostatných slovenských hudobných súťaží na spoluprácu sledujúcu predovšetkým zvýšenie možností propagácie víťazných kapiel a tým aj ich umiestnenia na slovenskom hudobnom trhu. Výsledkom je spolupráca so Slovenskou hudobnou ligou (SHL), ktorá nominovala do Rockovej maturity svoje 2 víťazné kapely Inside a Autum Smile bez registračného poplatku.


Rocková maturita sa teší aj strategickému mediálnemu partnerstvu s RTVS, konkrétne Rádiom Slovensko. "Porotu každej kategórie povedie ostrieľaný moderátor rádia a skúsený hudobný fajnšmeker znalý svojej kategórie. Prevedie porotu, kapely ale aj samotných fanúšikov kapiel súťažným rokom od porotcovských výberov až po finále. Sme radi, že našu ponuku prijali moderátorské osobnosti ako Roman Bomboš, Rasťo Očenáš a Pišta Vandal Chrappa," konštatuje projektový manažér súťaže Roland Koncz a dodáva: "Je skvelá aj iniciatíva Rasťa Očenáša, ktorý vo svojej relácii Svet hudby prináša každý týždeň v utorok po 19:00 krátku desaťminútovku s priebehu tohto ročníka Rockovej maturity."

Rozšírili sa aj rady porotcov o mladších, ale skúsených hudobníkov a interpretov. Do kategórie pop pribudli k starým osvedčeným porotcom: Juraj Kupec, Peter Bič, Braňo Bejzo Bajza, moderátor a šéf poroty Roman Bomboš a Zuzana Mikulcová, talentovaná speváčka a inštrumentalistka. Šéf rockovej poroty Rasťo Očenáš má vo svojom tíme okrem Petra Sancheza Sanigu až tri nové porotcovské tváre: Igor Timko, Katka Korček a Jerguš Oravec. Porotu metalovej kategórie okrem starých porotcov: Róbert Jury Jurányi a Roland Grapow, obohatili svojou účasťou Tomáš Buron, Vlado Kovár, no a spomínaný Pišta Vandal Chrappa, ako šéf poroty.


Semifinálové zápolenie sa udeje na kvalitných festivaloch: Topfest a Horehornské Mecheche, za účasti 10 semifinálových kapiel z každej kategórie. Samozrejmosťou sú súťaže pre fanúšikov, výhodnejšie možnosti získania vstupeniek, hranie aj pre niektoré nepostupujúce kapely. Každá kapela sa môže tešiť na fundované porotcovské názory na svoju produkciu, semifinálové kapely a finálové kapely na kvalitné live nahrávky svojich vystúpení. Rocková maturita nie je len súťažou, je platformou pre spoznávanie sa hudobníkov, výmenu ich názorov a zábavu všetkých zúčastnených.

Finálový večer prebehne 8. novembra opäť v bratislavskom MMC, pričom 9. novembra nebude chýbať ani špeciálny Galavečer. V novembrovom finále sa nám predstaví 5 kapiel z každej kategórie. Kapely a diváci sa môžu tešiť na ešte bombastickejšiu produkciu aj na koncerty známych mien slovenského šoubiznisu počas galavečera.

Dňa 14. mája bude na stránke Rockovamaturita.sk zverejnený kompletný zoznam prihlásených kapiel.  Z tých bude odbornou porotou a mediálnymi partnermi vybratých 9 postupujúcich kapiel z každej kategórie a diváckym hlasovaním ďalšia 1 kapela. Zoznam semifinálových 10 kapiel v každej kategórii bude zverejnený na stránke Rockovej maturity najneskôr do dňa 27. mája.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Rolo Koncz.