Speváčka Veronika Strapková a klavirista Martin Kráľ nahrali skladbu Nesmrteľná na podporu detských onkologických pacientov. Videoklip vznikol vďaka spolupráci s projektom n.o. Deťom s rakovinou, ktorá funguje priamo na Klinike detskej hematológie a onkológie DFNsP Bratislava od decembra 2015.

Mladý klavirista a skladateľ Martin Kráľ v súčasnosti pripravuje svoj nový autorský album, ktorý by mal vyjsť začiatkom budúceho roka, novinku však nahral ako čerstvý ambasádor neziskovej organizácie Deťom s rakovinou. "Inšpiráciou mi bol reálny život, keďže moja teta zápasila s touto zákernou chorobou a po 12 rokoch túto bitku, žiaľ, prehrala. Témou skladby je šírenie nádeje, sily a vytrvalosti v boji proti tejto chorobe. Aby sa nevzdávali, neprestali bojovať a aby si uvedomovali, že v tom nie sú sami, že sme tu pre nich," vysvetľuje autor skladby.

Spoluautorkou piesne je speváčka Veronika Strapková, ktorá ku Kráľovej hudbe napísala emotívny text. "Keď mi Martin povedal, že mi musí pustiť jednu pieseň, teda jeho klavírnu verziu hudby, ktorú zložil, okamžite sa mi zapáčila. Bolo to úžasne silné a hneď na prvé počutie som vedela, akú melódiu chcem vytvoriť. Keď mi povedal o jeho tete, ktorá odišla v dôsledku ťažkej rakoviny, vedela som, o čom budem písať. Mala som totiž tiež blízkeho človeka, ktorý takto odišiel. Dúfam, že to obe naše blízke osoby tam hore niekde počujú," uviedla Veronika Strapková.

O finálny aranžmán skladby sa postaral Emil "ESSO" Smoliga, mix a mastering mal na starosti Marek Šurín a režisérom videoklipu je Ján "DoubleJ" Jančok.


Chceli ukázať silu, ktorú majú ľudia v sebe

Veronika Strapková si myslí, že je veľmi dôležité motivovať ľudí, ktorí bojujú s chorobami, a ukázať im, že na nich myslíme a chceme ich podporiť, čo možno najviac ako sa dá. "Nechceli sme zložiť smutnú skladbu, ale akýsi manifest tej sily, ktorú v sebe nachádzajú onkologickí pacienti. Nesmierne si vážim všetkých, ktorí aj v ťažkých chvíľach rozdávajú dobrú emóciu. A ak by nevládali, chcem im len odkázať, že je to v poriadku a sme tu pre nich, vnímame ich boj. Že nemusia ísť niekam do kúta, aby ľudí neobťažovali svojim trápením. Treba si pomáhať a venovať sa týmto veciam," vysvetľuje speváčka hlavnú myšlienku skladby.

Snahu oboch umelcov oceňuje aj riaditeľka neziskovej organizácie Deťom s rakovinou Katarína Kősegiová. "Sme tím zložený z rodičov detí, vyliečených pacientov a zainteresovaných profesionálov. Prechádzame si s deťmi na bratislavskej detskej onkológii dlhodobú a náročnú liečbu. Preto vieme, čo to obnáša pre rodiny s takto chorým dieťaťom. Rozhodli sme sa pomáhať a odovzdávať naše skúsenosti iným, preto sme nesmierne radi, že práve Martin, ktorý s nami už dlhodobo spolupracuje, prijal našu ponuku byť jedným z našich ambasádorov."

Organizácia Deťom s rakovinou vznikla v decembri 2015 a funguje priamo na Klinike detskej hematológie a onkológie DFNsP Bratislava. "V roku 2016 sme sa stali právoplatným členom medzinárodnej organizácie Childhood Cancer International (CCI) a hájime tak záujmy slovenských onkologických detských pacientov. Skladba je nádherná a sme radi, že je venovaná práve našim malým pacientom," dodáva riaditeľka organizácie.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Jana Trellová. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR