Americká rocková kapela Pearl Jam zahrala na The Ride Festivale v Colorade skladbu Angel, ktorá predtým zaznela naživo naposledy v roku 1994. Pieseň z roku 1993 napísal niekdajší bubeník skupiny Dave Abbruzzese, ktorý pôsobil vo formácii v období 1991 až 1994.

"Niektorí z vás možno vedia, iní zas nie, že túto skladbu často nehrávame. Napísal ju človek, ktorý bol naším bubeníkom. Prajeme ti všetko dobré, Dave Abbruzzese," povedal na pódiu líder skupiny Eddie Vedder. Muzikanti počas koncertu zahrali aj pieseň Santa Cruz, ktorú predtým naposledy predviedli naživo v roku 2010. Kapela zaradila tento vianočný singel do koncertného programu iba po druhý raz v histórii.


Formácia je v súčasnosti na turné, počas ktorého fanúšikov pravidelne prekvapuje setlistom či hosťami na pódiu. Vo Philadelphii napríklad zahrala po druhý raz naživo všetky skladby z albumu Ten (1991), v Greenville v Južnej Karolíne pre zmenu zazneli všetky skladby z druhého albumu skupiny Vs. (1993). Počas koncertu na festivale v New Orleans sa ku kapele pridali na pódiu bubeník Chad Smith a gitarista Josh Klinghoffer z americkej skupiny Red Hot Chili Peppers a tiež bubeník formácie Kings of Leon Nathan Followill, ktorý zahral na tamburínu.

Pearl Jam pôsobia na hudobnej scéne od roku 1990. Doteraz predali na celom svete viac ako 60 miliónov kópií nahrávok, pričom komerčne najúspešnejší je ich spomínaný debut Ten (1991) so skladbami Alive, Jeremy, Porch, Even Flow či Oceans. Na konte majú aj štúdiovky Vitalogy (1994), No Code (1996), Yield (1998), Binaural (2000), Riot Act (2002), Pearl Jam (2006), Backspacer (2009) a Lightning Bolt (2013). Skupina vznikla počas rozmachu grungeu, jej pôsobenie na scéne zrekapituloval režisér Cameron Crowe v dokumente Pearl Jam Twenty (2011).

Zdroj: SITA (Rollingstone.com, archív)
Foto: Greg Allen/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Pearl Jam