Skupina nadšencov z radov priaznivcov Jara Filipa sa rozhodla po 12 rokoch aktualizovať a oživiť jeho webovú stránku. Umelec, na ktorého sa v ostatných dňoch veľa spomínalo aj vďaka koncertu Bolo nás jedenásť na festivale Pohoda, zomrel 11. júla 2000 vo veku 51 rokov.

Svoju oficiálnu webovú stránku založil a obsahom naplnil ešte počas svojho života samotný Jaro Filip, ktorý v 90-tych rokoch patril medzi najväčších slovenských propagátorov internetu. Počas takmer sedemnástich rokov od jeho smrti však jeho stránka ostala prakticky bez obsahovej zmeny. "Doménu aj hosting financovali počas tých dlhých rokov jeho priatelia. Podarilo sa nám získať súhlas od rodiny a prístup na samotnú stránku. Naším zámerom je, aby bola v duchu štandardov 21. storočia," uviedol Ján Janočko, jeden z ľudí, ktorí za iniciatívou stoja.

Web Jara Filipa sa po jeho smrti dočkal poslednej zásadnej zmeny v roku 2005. "Pri príležitosti výstavy Jaro Filip na Hrade, ktorú organizovalo Slovenské národné múzeum - Hudobné múzeum, boli na stránku pridané informácie o nej. Potom bola výstava v júni 2006 prezentovaná v Prahe. Odvtedy ostal obsah na adrese www.jarofilip.sk úplne bezo zmeny," dopĺňa Ján Janočko.

Spoluautormi spomínanej výstavy boli Lucia Fojtíková z Hudobného múzea a Peter Lehotský, rodinný priateľ a spolupracovník Jara Filipa (Peter Lehotský je editorom Hudba.sk - pozn. redakcie). "Práve vďaka nemu sa nám podarilo nadviazať kontakt s Jarovou rodinou a získať prístupové kódy na stránku, ktorú chceme komplet prerobiť a doplniť o obsahy, ktoré medzičasom zmizli, alebo naopak sa objavili a pôvodne na nej neboli," uvádza Janočko.


Prečítajte si: Sám alebo s Lasicom a Satinským, Jaro Filip zanechal pamätné diela

Financovanie projektu môžu podporiť aj fanúšikovia

Na realizáciu svojich plánov iniciátori obnovenia stránky Jara Filipa spustili verejnú zbierku, resp. crowdfundingovú kampaň. Doteraz prostredníctvom portálu Startlab.sk vyzbierali viac ako 70% cieľovej sumy, ktorá je nastavená na 1000 eur. Na jej dosiahnutie zostávajú ešte tri dni. Podľa Janočkových slov vyzbieraná suma pokryje nevyhnutné technické náklady spojené s oživením digitálnej pozostalosti Jara Filipa a jej priblížením širšej verejnosti prostredníctvom ďalších aktivít.

"Teší nás, že jeden jeho fanúšik na sociálnej sieti Facebook založil fanpage, ktorú postupne administrovalo viacero ľudí. Dnes má viac ako 20-tisíc fanúšikov. Facebook pritom vznikol viac ako päť rokov po Filipovej smrti," vysvetľuje Janočko. "Veríme, že sa nám podarí držať Jara Filipa v povedomí v digitálnom svete dôstojne. Bol nadšeným propagátorom internetu a nových technológií. Zaslúži si, aby jeho oficiálna webová stránka mala aktuálny obsah aj tvár. Ďakujeme všetkým, ktorí doteraz prispeli i tým, ktorí sa tak rozhodnú urobiť," uzatvára Ján Janočko, ktorý ešte ako študent FMK UCM v Trnave napísal najskôr bakalársku a nakoniec aj diplomovú prácu o Jarovi Filipovi.

Do 14. júla môžu priaznivci zosnulého umelca projekt podporiť na tomto odkaze

Koncert Bolo nás jedenásť na Pohode 2017:




Mohlo by vás zaujímať:

Výlet do minulosti: Müller, Filip a štyri albumy plné nadčasových skladieb

Redakciu Hudba.sk informoval koordinátor projektu Michal Kabát.

Foto: TASR - Vladimír Benko

Súvisiaci interpreti: Jaro Filip