V anglickom meste Redditch sa bude konať hudobný festival na počesť tamojšieho rodáka, zosnulého bubeníka legendárnych Led Zeppelin Johna Bonhama. Podujatie s názvom John Bonham: A Celebration sa uskutoční 22. septembra.

Podľa doterajších informácií počas neho vystúpia rockoví a bluesoví muzikanti, ktorí majú spojitosť s hudobníkom a jeho rodinou. Vstupenky sú už v predaji a na trh sa dostali v obmedzenom počte tisíc kusov. "Toto podujatie bude hostiť mix známych aj začínajúcich muzikantov, ktorí venujú svoj čas spomienke na Johna Bonhama a pomôžu získať financie pre charitatívnu organizáciu Teenage Cancer Trust a jej program zameraný na zdravotné sestry v oblasti West Midlands," uviedol zástupca festivalu.

V meste pritom nedávno odhalili sochu na počesť Johna Bonhama. Urobili tak pri príležitosti jeho nedožitých 70. narodenín, ktoré by oslávil 31. mája. Dielo zobrazujúce muzikanta za bicími vytvoril sochár Mark Richards a umiestnili ho na Mercian Square.


Bonham zomrel 25. septembra 1980 vo veku 32 rokov. Kapela Led Zeppelin vznikla v roku 1968 v Londýne, pričom pôvodne sa volala New Yardbirds. Okrem Bonhama ju tvorili aj spevák Robert Plant, gitarista Jimmy Page a basgitarista a klávesák John Paul Jones. Rozpad jednej z najlepšie predávaných kapiel sveta prišiel v roku 1980 práve so smrťou bubeníka Bonhama.

Zostávajúci členovia kapely následne rozbehli sólové kariéry. Niekoľkokrát sa však ešte stretli na pódiu, pričom za bubny sa i na zatiaľ poslednom koncerte v Londýne v roku 2007 posadil Bonhamov syn Jason. Americký dvojtýždenník Rolling Stone ich označil za "najtvrdšiu kapelu všetkých čias a najvýznamnejšiu kapelu 70. rokov". V roku 1995 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.


Zdroj: SITA (blabbermouth.net)
Foto: facebook.com/ledzeppelin

Súvisiaci interpreti: Led Zeppelin