Siedmy ročník World Music festivalu v Bratislave sa bude konať od 18. do 21. augusta na rôznych lokalitách v historickom centre Bratislavy a vystúpia na ňom hudobníci nielen zo Slovenska, ale aj z Argentíny, Egypta, Kapverdských ostrovov, Poľska, Portugalska a Ukrajiny. Jeho najväčšou medzinárodnou hviezdou bude Vieux Farka Touré, skladateľ, gitarista a spevák z Mali.

Tentoraz je festival súčasťou bratislavského Kultúrneho leta a svojim priaznivcom zo Slovenska i zo zahraničia ponúka pestrú zmes hudby a špičkových interpretov z rôznych kútov sveta. Cieľom siedmeho ročníka najväčšieho festivalu world music na Slovensku je ponúknuť opäť to najlepšie zo slovenskej i medzinárodnej scény.

Festival sa začne vo štvrtok 18. augusta úvodným podujatím v Koncertnej sieni Klarisky, na ktorom vystúpi poľské trio Wernyhora, slovenský multiinštrumentalista Michal Smetanka a ukrajinský hráč na banduru Volodymyr Voyt. Títo interpreti divákom ukážu, ako sú kultúrne a historicky spojené tri susediace krajiny, zdieľajúce množstvo spoločných tradícií a osudov.

V ďalších dňoch sa po prvýkrát na Slovensku predstavia interpreti z Kapverdských ostrovov, konkrétne skupina Tabanka s tanečným štýlom funaná, či egyptské duo Tarek Abdallah a Adel Shams el-Din, ktoré prinesie tradičný štýl wasla pre oud a perkusie. Vstupenky sú už v predaji v sieti Predpredaj.sk.


Po prvýkrát vystúpi na Slovensku aj Ricardo Silva, vynikajúci hráč na portugalskú gitaru, ktorý okrem iných sprevádzal slávnu speváčku fado Marizu. Južnú Ameriku bude zastupovať Guanaco Trio, ktorého členovia vyrastali v rôznom kultúrnom prostredí, ale spája ich láska k argentínskej hudbe.

Mimoriadny zážitok sľubuje aj vystúpenie interpreta z Mali. Vieux Farka Touré je synom slávneho Ali Farka Tourého, trojnásobného držiteľa Grammy v kategórii world music, no podarilo sa mu vystúpiť z tieňa svojho otca. Po úspešnej hudobnej kariére v Severnej Amerike vydal tento rok nový album Les Racines (Korene), ktorý nadväzuje na najlepšie tradície "púštneho blues". Tento album predstaví v Bratislave v triu s americkým basgitaristom a malijským perkusionistom.

World Music Festival v Bratislave tradične dáva priestor známym aj začínajúcim hudobníkom zo Slovenska, ktorí sa predstavia domácim fanúšikom i zahraničným delegátom. Tentoraz to budú Sisa Michalidesová so živou verziou albumu Commedia, Ildikó Kali a jej Zlatá panna, Júlia Kozáková s projektom Manuša, chuligán-folkové trio Varkocs a najnovší projekt skupiny Alapastel s vokálnou skupinou Neha!.


Okrem koncertov festival ponúkne aj medzinárodnú konferenciu so zahraničnými odborníkmi a workshop pre širokú verejnosť. Medzi tradičné miesta konania ako je nádvorie Zichyho paláca sa zaradia aj niektoré nové, napríklad Koncertná sieň Klarisky, Teatro Colorato či Majestic Music Club.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ako hlavný partner. Spoluorganizátorom je Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, Bratislavská organizácia cestovného ruchu a mesto Bratislava. Podujatie je súčasťou Bratislavského kultúrneho leta. Ďalšími partnermi sú Stredoeurópska Nadácia a Bratislava- Staré mesto. Podujatie je realizované s finančnou podporu Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky, SOZA a v rámci projektu Creative Europe – Sounds of Europe.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Jarmila Vlčková. Viac podrobností o programe festivalu nájdete na stránke www.worldmusicfestival.sk a na FB WMFB.