Coververzia, z ktorej idú zimomriavky! Pieseň Viva La Vida od Coldplay určite pozná každý fanúšik britskej kapely, ale aj poslucháči rádií hrajúcich svetové hity. Na Slovensku vďaka súrodeneckej dvojici R2 Brothers dostala úplne novú - netradičnú a skutočne podmanivú - podobu, ktorú si najnovšie môžete vychutnať aj v podobe videoklipu.

V klipe i v samotnej piesni predstavujú bratia František a Alexander Reinerovci cimbal a husle ako moderné nástroje, ktoré nemusia vynikať iba v ľudovej tvorbe. Videoklip nakrúcali v priestoroch kaštieľa v Tomášove.

"Je to veľmi populárna a obľúbená pieseň, páči sa nám obom a pôsobí veľmi pozitívne. Ďalšou veľkou výhodou je, že cimbal sa k tejto skladbe až prekvapivo dobre hodí. Viva la Vida znamená 'nech žije život' a pre nás predstavuje oslavu života sprevádzaného cimbalom a husľami. Chceme spopularizovať najmä cimbal ako unikátny hudobný nástroj, ktorý je možné uplatniť aj v iných hudobných žánroch* ako len vo folklóre," povedal cimbalista František "Feri" Reiner.

*Poznámka redakcie: Cimbal hrá dôležitú úlohu aj na aktuálnom albume Jany Kirschner - Moruša Biela. Odporúčame.


Debutový album a koncerty doma aj v zahraničí

Sympatická bratská dvojica so svojím projektom zaujala okamžite a v súčasnosti má poriadne nabitý program. "Pripravujeme debutový album, ktorý bude veľmi pestrý a zaujímavý. Predstavíme na ňom pop-rockové hity, ale aj soundtracky Oscarom ocenených filmových trhákov v našom originálnom hudobnom prevedení. Okrem albumu pripravujeme ďalší videoklip, koncerty po Slovensku a máme obrovskú radosť, že majú o nás záujem aj v zahraničí," dodal hudobník.

Formácia R2 Brothers vznikla začiatkom tohto roka. Tvoria ju František a Alexander Reinerovci, ktorí sa hre na hudobné nástroje venujú už od piatich rokov. František vyštudoval konzervatórium a je cimbalistom šiestej generácie hudobníckej rodiny. Jeho brat Alexander študoval hru na husliach súkromne.

Muzikanti vystupovali donedávna s tradičnou cimbalovou kapelou, s ktorou koncertovali napríklad v Rusku, Anglicku, Švajčiarsku, Rakúsku, Nemecku, Taliansku i Číne. Majú za sebou turné s Pavlom Šporclom, spoločné vystúpenia s Luciou Bílou či Felixom Slováčkom. Repertoár R2 Brothers tvoria známe pop-rockové piesne rôznych zahraničných a domácich interpretov či skladby z filmových soundtrackov. Inšpirujú sa aj klasickou hudbou.

Viac o R2 Brothers

Informácie agentúre SITA poskytla PR manažérka R2 Brothers Miroslava Labašová.

Zdroj: SITA, archív Hudba.sk
Foto: R2brothers.sk