Český hudobník Ivan Král, žijúci v USA, zahrá počas turné po rodnej krajine aj nové skladby. Muzikant odštartuje koncertnú šnúru 2. septembra na festivale Dočesná v Žatci, následne navštívi Milevsko (3. septembra), Prahu (4. septembra), Brno (7. septembra), Opavu (8. septembra) a Vysoké Mýto (10. septembra).

"Najväčšími koncertmi bude jedinečné vystúpenie v krásnom prostredí Střeleckého ostrova v Prahe a koncert v brnianskom Sone. Ivan Král tam bude diskutovať s divákmi a premietať filmy z jeho archívu," prezradila Petra Macháčková z usporiadateľskej agentúry Joe’s Garage.

Šesťdesiatdeväťročný muzikant sa na vystúpenia veľmi teší. "Budem spievať veľa piesní v češtine. Plánujem zahrať aj skladbu od Jiřího Suchého. Počas večera zaznejú aj skladby, ktoré väčšina poslucháčov pozná od Iggyho Popa alebo Patti Smith. Zaspomínam si aj na kapelu Alias, ktorú som v 90. rokoch založil d Davidom Kollerom či Ivanom Hlasom," uviedol spevák, ktorý ponúkne aj dve skladby z pripravovaného albumu Real to Reel. Nahrávka by sa mala dostať na trh v novembri.

"Prvú ochutnávku zverejním už na konci leta," dodal Ivan Král, s ktorým si počas turné zahrajú gitarista Jan Ponocný, basgitarista Jakub Vejnar či bubeník Martin Kopřiva. Počas koncertov v mestách Vysoké Mýto a Milevsko sa hudobník predstaví akusticky s Janom Ponocným. Ako hosť zahrá kapela November 2nd. Speváčka formácie Alexandra Langošová vystúpi aj spoločne s Králom.

Utiekol pred komunistami, v Amerike zožal úspech

Ivan Král emigroval do USA v roku 1966. V roku 1975 sa stal členom Patti Smith Group, s ktorou nahral štyri štúdiovky, vrátane kultovej Horses (1975). Pre speváčku tiež napísal množstvo piesní. Po rozpade kapely sa Král dostal do skupiny Iggyho Popa, s ktorým vydal nahrávky Soldier (1980) a Party (1981). Neskôr sa podieľal na nahrávkach Johna Waita alebo Johna Calea či formácií Band of Outsiders a The Vipers. V roku 1987 vydal s kapelou Eastern Bloc album s rovnakým názvom. Piesne Ivana Krála nahralo množstvo svetových hviezd. Okrem Patti Smith sú medzi nimi napríklad aj írska skupina U2 alebo americkí priekopníci grunge Pearl Jam.

Po návrate do Československa produkoval štúdiovky skupín Lucie, Mňága a Žďorp, Garage alebo Anety Langerovej. Ako sólista má na konte napríklad albumy Nostalgia (1995), Photoalbum (2001) či Always (2014). Za hudbu filmu Cabriolet (2001) Krála nominovali na Českého leva.


Zdroj: SITA
Foto: Facebok.com/ivan.kral

Súvisiaci interpreti: Ivan Kral